1 | Dersin Adı: | EKOLOJİK TARIMDA HAYVANCILIK |
2 | Dersin Kodu: | ZOO3436PDS |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 3 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 6 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. İbrahim AK |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
selena@uludag.edu.tr 0 224 294 15 52 Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 16059 Görükle-BURSA |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Ekolojik tarımda hayvancılık ile ilgili temel bilgilerin öğretilmesi |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Hayvancılıkta çevre, ekoloji ve insan sağlığı açısından önemli yeni bir yetiştiricilik yöntemi hakkında bilgi sahibi olmak |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Ekolojik tarımın tanımı, gelişimi. Dünya’da ve Türkiye’de durum. | |
2 | Ekolojik tarımda hayvancılığın genel ilkeleri. | |
3 | Ekolojik hayvancılıkta yerli gen kaynaklarının önemi. | |
4 | Ekolojik tarımda kontrol ve sertifikasyon. | |
5 | Ekolojik Hayvancılıkta Yemler ve Hayvan Besleme. | |
6 | Ekolojik yumurta üretimi. | |
7 | Ekolojik piliç eti üretimi. | |
8 | Ekolojik Et ve Süt Sığırcılığı. | |
9 | Ders tekrarı ve Ara Sınav | |
10 | Ekolojik Manda Yetiştiriciliği. | |
11 | Ekolojik Koyunculuk. | |
12 | Ekolojik Keçi Yetiştiriciliği. | |
13 | Ekolojik Arıcılık. | |
14 | Ekolojik Su Ürünleri Yetiştiriciliği. |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1. Ak, İ. (Editör). 2013. Ekolojik-Organik Tarımda Hayvancılık. Dora Basım-Yayın Dağıtım, Bursa, ISBN: 978-605-4798-46-9, 396 s. 2. Turhan, Ş., Ak, İ., Rehber, E. 2013. Organik Süt Sığırcılığı Yönetimi, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa, ISBN:978-605-5187-42-2, 85 s. 3. Rehber, E. 2011. Organik Tarım. Ekin Basım yayın, ISBN: 978-605-5335-14-4, Bursa. 4. Beşirli, G. (Editör) 2009. Organik Tarım. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Yayınları No:51, Ankara 5. Ak, İ. (Editör) 2008. Ekolojik/Organik Tarım ve Çevre. Ekolojik Yaşam Derneği Yayınları No:1, 978-99444-0-199-0-3 Bursa 6. Aksoy, U. AndAltındişli, A. (Editör). 1998. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. ETO Yayınları, İzmir. 7.Demirer, T., Şahin, K. (Editör). 2017. TÜBA-Gıda Güvenliği Sempozyum raporu. Türkiye Bilimler Akademisi Rapor No: 17, ISBN: 978-9944-252-97-3, Ses Reklam Matbaacılık, Ankara 8. Ak, İ. 2004. Hayvan-Çevre İlişkileri ve Ekolojik Hayvancılık. Ekolojik Hayvancılık ve İnsan Sağlığı İlişkileri Paneli, ÇESAV Yayın No:4, Ankara. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 25 |
Kısa Sınav | 4 | 10 |
Ödev | 1 | 5 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 7 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Dersin Ölçme ve değerlendirmesi Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. | |
Açıklama | Sınav sonuçları öğrenci otomasyonu sistemi ile harf notu olarak belirlenmekte ve otomasyon sisteminden öğrenciye ilan edilmektedir. |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 10 | 20 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 10 | 10 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü | 93 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 2,77 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |