1 |
Dersin Adı: |
İŞLENMİŞ TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GIDS226 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
2 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
4 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Dr. HÜLYA AKBAŞ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek YüksekokullarıYönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Öğr. Gör. Dr. Hülya AKBAŞ Bursa Uludağ Üniversitesi, Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu ,İznik Yolu Üzeri,3.Km Yenişehir /BURSA Tel : +90 224 7736042/62054 e-posta:hulyailik@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
e-posta:hulyailik@uludag.edu.tr |
19 |
Dersin Amacı |
Türk Gıda Kodeksine ve ürün tebliğlerine uygun olarak farklı işlenmiş tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliliklerini kazandırmak |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Farklı tahıllardan un eldesi ve unlu mamullerin üretiminde farklı işleme metotlarının uygulanabil mesi. Ekmek,makarna,bisküvi çeşitlerinin üretilebilmesinde gluten ve diğer un analizlerinin öneminin bilinmesi. Standart tip unlu mamül üretiminin yapılmasını sağlar.Ayrıca farklı tahıllardan üretilen işenmiş tahıl ürünleinin üretim ve kontrolü ile ilgili bilgiye sahip olunması. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
İşlenmiş tahıl ürünlerine üretimine genel giriş. |
işlenmiş tahil ürünlerinde duyusal analizler. |
2 |
Farklı çeşit ekmeklerin üretim:Yoğurma ,Fermentasyon,Şekil verme,Pişirme,Soğutma.Ambalaj. |
İşlenmiş tahıl ürünlerinde kuru madde ve kül analzi. |
3 |
Farklı çeşit ekmeklerin üretim:.Yoğurma ,Fermentasyon,Şekil verme,Pişirme,Soğutma.Ambalaj. |
Farklı tahıl ürünleri unlarında gluten analizi. |
4 |
Mkarna Çeşitleri ve üretim aşamaları.Yoğurma,Şekil verme ,Kurutma. |
Sert ve yumuşak buğdayda farinograf ve ekstensograf kurve yorumları, aralarındaki farkların ortaya konulması. |
5 |
Bisküvi çeşitleri ve üretim aşamaları.Yoğurma,Şekil verme,Pişirme,Soğutma,Ambalajlama |
Çeşit ekmek üretimleri ve tadım. |
6 |
Kek ve çeşitleri üretimi.Hammaddler ve yardımcı maddeler.Üretim aşamaları |
Makarna üretim.Makarnada su absorbsiyonu.Hacim ve ağırlık artışı. |
7 |
Gofret ve çeşitleri üretimi.Hammaddler ve yardımcı maddeler.Üretim aşamaları |
Bisküvi, kek üretimi ve tadım. |
8 |
Ders tekrar-Ara sınav |
Ders tekrar-Ara sınav |
9 |
Erişte ve bulgur üretimi.Hammadde ve yardımcı maddeler.Üretim aşamaları. |
Sade ve sebzeli erişte üretimi. |
10 |
Çeltikten pirinç üretim aşamaları |
Pirinç fiziksel analizleri |
11 |
Kahvaltılık gevrekler.hammadde ve yardımcı maddeler.Üretim aşamlaları |
Kahvaltılık gevrekler pişirme denemeleri ve tadım |
12 |
Tarhana üretimi.Hammadde,yardımcı maddeler.Tarhana çeşitleri üretim aşamaları. |
Tarhana üretimi deme çalışmaları |
13 |
Nişasta üretimi |
Nşasta analizleri |
14 |
İşlenmiş tahıl ürünlerinde görülen hata ve hastalıklar |
Hatalı tahıl ürünleri hazırlama ve sonuçları inceleme |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
ELGÜN, Adem; ERTUGAY, Zeki, Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1997. ELGÜN, Adem; ERTUGAY, Zeki, CERTEL, Muharrem, Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu, KOTANCILAR, Gürbüz, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1998. R.C. Hoseney, Principles of Cereal Science and Techn., , AACC Pub., 1994 G. Owens, Cereal Processing Tech., Woodhead Pub. Limited, England, 2001. K.Kulp and J. Ponte, Handbook of Cereal Science and Technology, Marcel Dekker, USA, 2000 |
24 |
Değerlendirme |
|