Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
İŞLENMİŞ TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: İŞLENMİŞ TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GIDS226
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. HÜLYA AKBAŞ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek YüksekokullarıYönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr. Gör. Dr. Hülya AKBAŞ
Bursa Uludağ Üniversitesi, Yenişehir İbrahim
Orhan Meslek Yüksekokulu ,İznik Yolu Üzeri,3.Km Yenişehir /BURSA
Tel : +90 224 7736042/62054
e-posta:hulyailik@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi: e-posta:hulyailik@uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Türk Gıda Kodeksine ve ürün tebliğlerine uygun olarak farklı işlenmiş tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliliklerini kazandırmak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Farklı tahıllardan un eldesi ve unlu mamullerin üretiminde farklı işleme metotlarının uygulanabil mesi. Ekmek,makarna,bisküvi çeşitlerinin üretilebilmesinde gluten ve diğer un analizlerinin öneminin bilinmesi. Standart tip unlu mamül üretiminin yapılmasını sağlar.Ayrıca farklı tahıllardan üretilen işenmiş tahıl ürünleinin üretim ve kontrolü ile ilgili bilgiye sahip olunması.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Türk Gıda Kodeksi ve ürün tebliğlerine uygun işlenmiş tahıl ürünleri üretimi yapabilme.;
2 Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun işlenmiş tahıl ürünleri üretimi yapabilme.;
3 Tahıl ürünleri ile ilgili bilimsel ve teknik alanlarda güncel bilgileri takip edebilme.;
4 İşlenmiş tahıl ürünlerinde kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilme.;
5 Ekonomik ve piyasada rekabet edilebilir tahıl ürünleri üretebilme.;
6 Fonksiyonel işlenmiş tahıl ürünleri geliştirebilme .;
7 İşlenmiş tahıl ürünleri teknolojisinde kulanılan makinalar hakkında bilgi birkimine sahip olma;;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 İşlenmiş tahıl ürünlerine üretimine genel giriş. işlenmiş tahil ürünlerinde duyusal analizler.
2 Farklı çeşit ekmeklerin üretim:Yoğurma ,Fermentasyon,Şekil verme,Pişirme,Soğutma.Ambalaj. İşlenmiş tahıl ürünlerinde kuru madde ve kül analzi.
3 Farklı çeşit ekmeklerin üretim:.Yoğurma ,Fermentasyon,Şekil verme,Pişirme,Soğutma.Ambalaj. Farklı tahıl ürünleri unlarında gluten analizi.
4 Mkarna Çeşitleri ve üretim aşamaları.Yoğurma,Şekil verme ,Kurutma. Sert ve yumuşak buğdayda farinograf ve ekstensograf kurve yorumları, aralarındaki farkların ortaya konulması.
5 Bisküvi çeşitleri ve üretim aşamaları.Yoğurma,Şekil verme,Pişirme,Soğutma,Ambalajlama Çeşit ekmek üretimleri ve tadım.
6 Kek ve çeşitleri üretimi.Hammaddler ve yardımcı maddeler.Üretim aşamaları Makarna üretim.Makarnada su absorbsiyonu.Hacim ve ağırlık artışı.
7 Gofret ve çeşitleri üretimi.Hammaddler ve yardımcı maddeler.Üretim aşamaları Bisküvi, kek üretimi ve tadım.
8 Ders tekrar-Ara sınav Ders tekrar-Ara sınav
9 Erişte ve bulgur üretimi.Hammadde ve yardımcı maddeler.Üretim aşamaları. Sade ve sebzeli erişte üretimi.
10 Çeltikten pirinç üretim aşamaları Pirinç fiziksel analizleri
11 Kahvaltılık gevrekler.hammadde ve yardımcı maddeler.Üretim aşamlaları Kahvaltılık gevrekler pişirme denemeleri ve tadım
12 Tarhana üretimi.Hammadde,yardımcı maddeler.Tarhana çeşitleri üretim aşamaları. Tarhana üretimi deme çalışmaları
13 Nişasta üretimi Nşasta analizleri
14 İşlenmiş tahıl ürünlerinde görülen hata ve hastalıklar Hatalı tahıl ürünleri hazırlama ve sonuçları inceleme
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: ELGÜN, Adem; ERTUGAY, Zeki, Tahıl İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1997. ELGÜN, Adem; ERTUGAY, Zeki, CERTEL, Muharrem, Tahıl ve Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrolü ve Laboratuvar Uygulama Kılavuzu, KOTANCILAR, Gürbüz, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Erzurum, 1998. R.C. Hoseney, Principles of Cereal Science and Techn., , AACC Pub., 1994 G. Owens, Cereal Processing Tech., Woodhead Pub. Limited, England, 2001. K.Kulp and J. Ponte, Handbook of Cereal Science and Technology, Marcel Dekker, USA, 2000
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve Değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 1 10 10
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 8 8
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 16 16
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 2 4 0 0 0 0 0 0 0 5 5
OK2 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 5 0
OK3 5 0 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0
OK5 2 0 4 0 0 0 0 0 0 0 0 3
OK6 2 0 3 0 0 0 0 0 0 0 4 3
OK7 2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr