1 | Dersin Adı: | Subtropik İklim Meyveleri |
2 | Dersin Kodu: | GRUP234 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Önlisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 2 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 4 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. Dr. GÜNSU BARIŞIK KAYIN |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Öğr. Gör. Dr. Murat ÇETİN |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
gbarisik@uludag.edu.tr 0 224 294 26 77, Bursa Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık MYO, Bahçe Tarımı Programı |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Bu dersin amacı; bahçe bitkileri bölümünden mezun olacak öğrencilere subtropik iklim koşullarında yetiştirilen bazı meyve türlerinin (yenidünya, trabzonhurması, avokado, kiwi, çay) biyolojik özellikleri ve ekolojik isteklerini dikkate alarak, anaç-çeşit seçimi, çoğaltılma materyali üretimi, bahçe kurulması ve bahçelerdeki yıllık bakım işleri (temel yetiştiricilik prensipleri) konularında bilgi ve deneyim kazandırılmasıdır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | subtropik meyvelerin yetiştirilmesi hakkında edinilen bilgileri meslek hayatlarında kullanabileceklerdir. |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Türkiye ve Dünya subtropik iklim meyve üretimi, ihracatı, ithalatı ve üretim bölgeleri. | |
2 | Turunçgillerin sistematiği. | |
3 | Turunçgillerin bitkisel özellikleri, ekolojik istekleri, bahçe tesisi, hasat ve sonrası uygulamalar. | |
4 | Muz yetiştiriciliği. | |
5 | Muzda hasat, olgunlaştırma, muhafaza ve taşıma. | |
6 | İncir yetiştiriciliği. | |
7 | Ders tekrarı | |
8 | İncirde bahçe tesisi. | |
9 | Naşi yetiştiriciliği. | |
10 | Çay üretimi. | |
11 | Nar yetiştiriciliği. | |
12 | Yenidünya üretimi. | |
13 | Mandarin yetiştiriciliği. | |
14 | Portakal üretimi. |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Tanrıverdi, F., 1987. Subtropik Meyve Türleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları, Erzurum. Kacar B., 1987. Çayın Biyokimyası ve İşleme Teknolojisi. Çaykur Yayını No:6. Eriş, A., 1990. Kivi. Ajans-Türk Matbaacılık Sanayii A.Ş., Ankara. ÖZBEK, S., 1978, Özel Meyvecilik. Ç.Ü. Ziraat Fak. Yay, 128, Ders Kitabı:11, Adana, 486. ONUR, C., 1988, Nar Yetiştiriciliği, Narenciye Araştırma Enstitüsü yayını, Derim, 5(4): 147-190. Anonim, 1985. Pikan, Muz Yetiştiriciliği, Tarım Bakanlığı Yayınları |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | arasınav ve yarıyıl sonu sınavı değerlendirilecektir | |
Açıklama | sınavlar test ya da klasik yapılacaktır |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 30 | 30 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 118 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 2,93 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |