Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GENEL MİKROBİYOLOJİ
1 Dersin Adı: GENEL MİKROBİYOLOJİ
2 Dersin Kodu: GESZ103
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi NUR YÜKSEK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksek okulları yönetim kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr. Üyesi Dr. Nur YÜKSEK
nuryuksek@uludag.edu.tr
0224 294 23 50
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Mikrobiyoloji Bilimin Başlangıçtan Günümüze Gelişimi, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Bakteri, Küf, Maya ve Virüslerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Üremelerine Etki eden Faktörler, Mikrobiyoloji Laboratuarında Kullanılan Araç ve Gereçler, Besiyeri Hazırlama ve Mikroskobik İnceleme Yapma konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Mikrobiyoloji Bilimin Başlangıçtan Günümüze Gelişimi, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Bakteri, Küf, Maya ve Virüslerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Üremelerine Etki eden Faktörler, Mikrobiyoloji Laboratuarında Kullanılan Araç ve Gereçler, Besiyeri Hazırlama ve Mikroskobik İnceleme Yapma konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Mikrobiyoloji tanım, amaç ve tarihçe;
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması;
3 Bakterilerin morfolojik ve anatomik yapısı;
4 Bakterilerin üremeleri vebesin ihtiyacı;
5 Gıda mikrobiyolojisi açısından önemli mikroorganizmalar;
6 Gıda kaynaklı parazitik enfeksiyonlar;
7 Gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler;
8 Gıda kaynaklı viral hastalıklar;
9 Sterilizasyon and dezenfeksiyon methods;
10 Asepsi ve antiseptik yöntemler;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mikrobiyolojinin Başlangıçtan Günümüze gelişimi Genel mikrobiyoloji labortuvarında dikkat edilmesi gereken çalışma kuralları
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması Aseptik teknik,temel kurallar ve uygulanması
3 Bakterilerin Morfolojileri Genel mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan araç ve gereçler( otolav,laminer akış,kuru sterilizator,etuv,bunzen beki v.d.)
4 Koloni morfolojisi Mikroskop ve kullanımı
5 Bakterilerin anatomik yapıları (Dış yapı) Sterilizasyon teknikleri
6 Bakterilerin anatomik yapıları (İç yapı) Kuru sterilizasyon tekniği
7 Ders tekrarı ve Ara sınav Yaş steriliazyon tekniği
8 Bakterilerin kimyasal yapıları Besi yeri sterilizasyonu
9 Mikroorganizmaların Beslenmesi Cam malzemelerin sterilizayonu
10 Sıvı ortamda Üreme, Katı ortamda Üreme, Üremenin Ölçülmesi Besi yeri hazırlama
11 Bakterilerin Üremelerine Etkili Faktörler mikrobiyolojik örnek alma
12 Küflerin Genel Karakterleri Aktarma ve kültür yapma teknikleri
13 Mayaların Genel Karakterleri Bakteri boyamak için preparat hazırlamak
14 Virüslerin Genel Karakterleri Basıt boyama ve Gram boyama(ayırıcı teşhis) Teknikleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1- Temel Mikrobiyoloji, 2. Baskı Prof. Dr. Mustafa Arda. Medisan Yayın Serisi no 46. (2000). Medisan Yayınevi, Ankara
2- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. Mehmet Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir (2001).
3- Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Prof. A. Temiz. (2008) Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
4- Biology of Microorganisms (7th Edition), Brock,Thomas D.; Michael T. Madigan; John M. Martinko; and Jack Parker (1994) Prentice Hall.
5- Fundamentals of Microbiology. 4th Edition. I. Edward Alcamo. Benjamin Cummings (1994)
6- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science.
7- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press.
8. Genel Mikrobiyoloji,Dr.Ögr.Üyesi Nur Yüksek .(2015),Cağaloğlu,İstanbul.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 35
Kısa Sınav 1 5
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitimi Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 13 3 39
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,83
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 5 2 5 3 4 4 4 4 4 4 4 3 2
OK2 5 2 5 3 1 1 1 3 4 1 4 2 2
OK3 5 4 4 3 1 1 1 3 4 1 4 2 2
OK4 5 4 5 3 3 1 5 5 5 3 4 4 2
OK5 5 3 4 3 5 4 5 5 5 5 4 5 2
OK6 5 3 4 3 4 4 5 4 5 4 4 4 2
OK7 5 3 4 3 4 5 5 5 4 4 5 4 2
OK8 5 3 3 3 4 4 4 4 4 4 5 4 2
OK9 5 3 4 3 5 4 5 5 5 5 5 5 2
OK10 5 0 4 3 5 4 5 5 5 5 5 5 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr