1 |
Dersin Adı: |
GENEL MİKROBİYOLOJİ |
2 |
Dersin Kodu: |
GESZ103 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
4 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Dr. Ögr. Üyesi NUR YÜKSEK |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Meslek Yüksek okulları yönetim kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Öğr. Üyesi Dr. Nur YÜKSEK nuryuksek@uludag.edu.tr 0224 294 23 50 |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Mikrobiyoloji Bilimin Başlangıçtan Günümüze Gelişimi, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Bakteri, Küf, Maya ve Virüslerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Üremelerine Etki eden Faktörler, Mikrobiyoloji Laboratuarında Kullanılan Araç ve Gereçler, Besiyeri Hazırlama ve Mikroskobik İnceleme Yapma konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Mikrobiyoloji Bilimin Başlangıçtan Günümüze Gelişimi, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Bakteri, Küf, Maya ve Virüslerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Üremelerine Etki eden Faktörler, Mikrobiyoloji Laboratuarında Kullanılan Araç ve Gereçler, Besiyeri Hazırlama ve Mikroskobik İnceleme Yapma konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Mikrobiyolojinin Başlangıçtan Günümüze gelişimi |
Genel mikrobiyoloji labortuvarında dikkat edilmesi gereken çalışma kuralları |
2 |
Mikroorganizmaların sınıflandırılması |
Aseptik teknik,temel kurallar ve uygulanması |
3 |
Bakterilerin Morfolojileri |
Genel mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan araç ve gereçler( otolav,laminer akış,kuru sterilizator,etuv,bunzen beki v.d.) |
4 |
Koloni morfolojisi |
Mikroskop ve kullanımı |
5 |
Bakterilerin anatomik yapıları (Dış yapı) |
Sterilizasyon teknikleri |
6 |
Bakterilerin anatomik yapıları (İç yapı) |
Kuru sterilizasyon tekniği |
7 |
Ders tekrarı ve Ara sınav |
Yaş steriliazyon tekniği |
8 |
Bakterilerin kimyasal yapıları |
Besi yeri sterilizasyonu |
9 |
Mikroorganizmaların Beslenmesi |
Cam malzemelerin sterilizayonu |
10 |
Sıvı ortamda Üreme, Katı ortamda Üreme, Üremenin Ölçülmesi |
Besi yeri hazırlama |
11 |
Bakterilerin Üremelerine Etkili Faktörler |
mikrobiyolojik örnek alma |
12 |
Küflerin Genel Karakterleri |
Aktarma ve kültür yapma teknikleri |
13 |
Mayaların Genel Karakterleri |
Bakteri boyamak için preparat hazırlamak |
14 |
Virüslerin Genel Karakterleri |
Basıt boyama ve Gram boyama(ayırıcı teşhis) Teknikleri |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1- Temel Mikrobiyoloji, 2. Baskı Prof. Dr. Mustafa Arda. Medisan Yayın Serisi no 46. (2000). Medisan Yayınevi, Ankara 2- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. Mehmet Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir (2001). 3- Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Prof. A. Temiz. (2008) Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. 4- Biology of Microorganisms (7th Edition), Brock,Thomas D.; Michael T. Madigan; John M. Martinko; and Jack Parker (1994) Prentice Hall. 5- Fundamentals of Microbiology. 4th Edition. I. Edward Alcamo. Benjamin Cummings (1994) 6- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science. 7- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press. 8. Genel Mikrobiyoloji,Dr.Ögr.Üyesi Nur Yüksek .(2015),Cağaloğlu,İstanbul. |
24 |
Değerlendirme |
|