1 | Dersin Adı: | GENEL MİKROBİYOLOJİ |
2 | Dersin Kodu: | GESZ105 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Önlisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 1 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Öğr.Gör. GÖZDE KARABULUT |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Meslek yüksek okulları yönetim kurullarının görevlendirdiği öğretim görevlileri |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
gkarabulutl@uludag.edu.tr Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksekokulu 16700-Karacabey/BURSA Tel. 0(224) 676 1630 |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Mikrobiyoloji Bilimin Başlangıçtan Günümüze Gelişimi, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Bakteri, Küf, Maya ve Virüslerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Üremelerine Etki eden Faktörler, Mikrobiyoloji Laboratuarında Kullanılan Araç ve Gereçler, Besiyeri Hazırlama ve Mikroskobik İnceleme Yapma konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Mikroorganizmaları, bunların canlılar alemindeki yerleri, ökaryotlar ve prokaryotlar olarak iki önemli gruba ayrıldıklarını, bu mikroskobik canlıların yaşam koşulları, metabolik yetenekleri, çoğalmaları, bulaşmaları, zarar ve yararları hakkında bilgi sahibi olmak.; |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Mikrobiyolojinin Başlangıçtan Günümüze gelişimi | Ders notları |
2 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması | Ders notları |
3 | Bakterilerin Morfolojileri | Ders notları |
4 | Koloni morfolojisi | Ders notları |
5 | Bakterilerin anatomik yapıları (Dış yapı) | Ders notları |
6 | Bakterilerin anatomik yapıları (İç yapı) | Ders notları |
7 | Ders tekrarı ve Ara sınav | Ders notları |
8 | Bakterilerin kimyasal yapıları | Ders notları |
9 | Mikroorganizmaların Beslenmesi | Ders notları |
10 | Sıvı ortamda Üreme, Katı ortamda Üreme, Üremenin Ölçülmesi | Ders notları |
11 | Bakterilerin Üremelerine Etkili Faktörler | Ders notları |
12 | Küflerin Genel Karakterleri | Ders notları |
13 | Mayaların Genel Karakterleri | Ders notları |
14 | Virüslerin Genel Karakterleri |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1- Temel Mikrobiyoloji, 2. Baskı Prof. Dr. Mustafa Arda. Medisan Yayın Serisi no 46. (2000). Medisan Yayınevi, Ankara 2- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. Mehmet Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir (2001). 3- Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Prof. A. Temiz. (2008) Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. 4- Biology of Microorganisms (7th Edition), Brock,Thomas D.; Michael T. Madigan; John M. Martinko; and Jack Parker (1994) Prentice Hall. 5- Fundamentals of Microbiology. 4th Edition. I. Edward Alcamo. Benjamin Cummings (1994) 6- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science. 7- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | Ölçme değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır. | |
Açıklama | Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir. |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 8 | 5 | 40 |
Ödevler | 0 | 7 | 14 |
Projeler | 1 | 10 | 10 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 15 | 15 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |