Öğrencileri; gıda mevzuatı temel ilkeleri, tüketici hakları, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, Türk Standartları Enstitüsü, uluslararası ve ulusal standartlar hakkında bilgilendirmek.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Gıda kodeksini ve yasal mevzuatı öğrenmek ve takip edebilmek.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Dünyada ve ülkemizde akreditasyon konularını kavrar.;
2
Mevzuatın tanımı ve önemi, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunların tasarılarının hazırlanmasına ilişkin esasları kavrar.;
3
Kodeks Alimentarius Komisyonu ve çalışmalarını kavrar.;
4
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve Tebliğleri ile TSE standartlarını kavrar.;
5
Güncel gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olur.;
6
Gıda ve gıdalar ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili olan tüm yasalara nasıl ulaşabileceğini öğrenir.;
7
Bir gıda işletmesinin açılışında istenen ilgili yasal prosedürleri yerine getirebilir.;
8
Tüketici haklarını kavrar.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Dersin tanıtımı ve sınav bilgileri.
2
Mevzuata giriş.
3
Uluslar arası standartlar (EN, ISO, Codex Alimentarius).
4
Gıda ürünleri ve işlemleri için standartlar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE).
5
Gıda mevzuatı ve hazırlanma gerekçeleri.
6
Gıda mevzuatının temel prensipleri.
7
Türk Gıda Kanunu.
8
Ara sınav.
9
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği.
10
Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri).
11
Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri)
12
Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri)
Ders notu-Dr. Nejlet Filiz Gıda Mevzuatı- Lebib Yalkın (www.lebibyalkin.com.tr/) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kanun/kanun_liste.html Türk Gıda Kodeksi ve Yönetmelikleri
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Ölçme ve Değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
Sonuçlar öğrenci otomasyon sistem ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
1
20
20
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
20
20
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
20
20
Toplam İş Yükü
88
Toplam İş Yükü / 30 saat
2,93
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU