Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ANA ARI YETİŞTİRME ve PAKET ARICILIK
1 Dersin Adı: ANA ARI YETİŞTİRME ve PAKET ARICILIK
2 Dersin Kodu: ZOO4424-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 8
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Arıcılık
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. İbrahim Çakmak
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Görükle- Bursa icakmak@uludag.edu.tr
Tel: 224 294 1465
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Ana arı ve paket arıcılık konusunda temel bilgi ve uygulamaları kazandırmak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Dersin öğrencilerin mesleki gelişimine katkısı olarak Ana arı ve paket arıcılık konusunda temel bilgi ve becerilerin kazanılması ve mezun olduğunda bu konuda bir işletme kurabilme birikimine sahip olmasını sağlamaktır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Ana arı ve paket arıcılıkta kullanılan ekipman ve malzemelerin öğrenilmesi,;
2 Ana arı yetiştirme biyolojisi ve yaşam döngüsünün öğrenilmesi,;
3 Ana arı sağlığı ve feromonlarının öğrenilmesi,;
4 Paket arıcılıkta ana arının ve arıların sağlığı konusunun öğrenilmesi,;
5 Paket arıcılıkta nakliye ve önemli kriterlerinin öğrenilmesi.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dünyada ana arı ve paket arıcılıkta çalışmalar Ana arı ve paket arıcılıkta kullanılan ekipmanları-1
2 Ana arı ve arı ırkları ve özellikleri Ana arı ve paket arıcılıkta kullanılan ekipmanları-2
3 Ana arıların yaşam döngüleri, feromonları ve kovandaki işlevleri Ana arıların sağlığı-1
4 Ana arıların yaşam döngüleri, feromonları Ana arıların sağlığı-2
5 Ana arıların tedavi süreci
6 Ana arılarda suni tohumlama ve doğal üreme-1
7 Ana arılarda suni tohumlama ve doğal üreme-2
8 Paket arıcılık için arıların sağlığı
9 Ana arının paket arıcılıkta kullanılacak koloniye nasıl verilmesi gerektiği
10 Paket arıcılıkta nakliye ve önemli kriterleri
11
12
13
14
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Caron, D. 2000. Honey bee biology and beekeeping. Wicwas Press, New York.
Rinderer, T. 1986. Bee genetics and breeding. Acdemic Press.
Ruttner, F. 1988. Biogeography and Taxonomy of Honeybees, 3-34, Springer, Berlin.
Sammataro, D., and Avitabile, A. 2011. The Beekeeper’s Handbook, 214-221, Cornell University Press, London.
Sarıöz, P. 2006. Dünden bugüne Türkiye’de arıcılık. Stil matbaacılık, 14-15, İstanbul.
Sorkun K., 2008. Türkiye’nin Nektarlı Bitkileri Polenleri ve Balları, Palme Yayınları Ankara.
Winston, M. 1987. Honey bee biology. Harvard University Press.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 1 30
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 30
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 70
Finalin BAşarıya Oranı 30
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ders konuları gereği bir ara sınav ve final olarak klasik sınav ile ölçme ve değerlendirmesi yapılacaktır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 2 20 40
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 1 1
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 85
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,8
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14
OK1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0
OK2 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 5 0
OK3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0 0
OK4 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 4 0 4 0
OK5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 4 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr