Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ILIMAN İKLİM MEYVELERİ I
1 Dersin Adı: ILIMAN İKLİM MEYVELERİ I
2 Dersin Kodu: BAH4101-Z
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu --
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ERDOĞAN BARUT
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Ümran Ertürk
Prof.Dr. Cevriye Mert
Doç.Dr. Arif ATAK
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: ebarut@uludag.edu.tr
224-2941473
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Nilüfer/Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Ilıman iklimlerde yetişen sert çekirdekli meyve türlerinden ticari önem sahip olanların ve kivinin yetiştirilme yöntemlerinin bilgi ve becerisini kazandırmaktır
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ülkemizde yetişen önemli sert çekirdekli meyve türleri ve kivi türü hakkında bilgi edinmek ve bu bilgileri mesleki alanda uygulamak
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Kiraz, vişne, şeftali, erik, kayısı, zeytin ve kivinin Dünya ve ülkemiz açısından önemi hakkında bilgi edinir, morfolojik ve pomolojik özelliklerini öğrenir;
2 Bu meyve türlerinin ekolojik isteklerini öğrenir;
3 Bu meyve türlerinin döllenme biyolojileri ve çeşitleri hakkında bilgi edinir;
4 Bu meyve türlerinde kullanılan çoğaltım yöntemlerini ve kullanılan anaçları öğrenir;
5 Bahçe kurma yöntemleri ve bahçelerde uygulanan kültürel işlemleri hakkında bilgi edinir, hasat ve hasat kriterlerini öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Zeytinin ekonomik önemi, çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, Uygulama programının belirlenerek uygulamalar hakkında öğrenciler bilgi verilmesi
2 Zeytinin döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltımı Zeytin yetiştiriciliği ile ilgili görsellerin (video, CD vb.) izlenmesi
3 Zeytin bahçesi kurulması, yıllık bakım işlemleri ve hasadı Bölüme ait zeytin bahçelerinde inceleme
4 Şeftalinin ekonomik önemi, çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi Bölüme ait şeftali koleksiyon bahçesinin ziyaret edilmesi
5 Şeftalinin ekolojik istekleri, anaçları ve yetiştiriciliği, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri ve hasadı Bölüme ait farklı terbiye sistemlerinden oluşan şeftali bahçesinde budama uygulamaları
6 Nektarinin ekonomik önemi, çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri,döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, anaçları ve yetiştiriciliği, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri ve hasadı Bölüme ait nektarin koleksiyon bahçesinin ziyaret edilmesi
7 Kirazın ekonomik önemi, çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi Ders kapsamında işlenen meyve türleri ile ilgili bahçe kurulması ve buna yönelik fizibilite raporunun hazırlanması ile ilgi ödev için grupların oluşturulması ve fizibilite raporu hakkında bilgi verilmesi
8 Kirazın ekolojik istekleri, anaçları ve yetiştiriciliği, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri ve hasadı UFO terbiye şekli verilmiş kiraz ağaçlarında budamanın anlatılması
9 Vişnenin ekonomik önemi, çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, anaçları ve yetiştiriciliği, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri ve hasadı Bölüme ait vişne bahçesinin ziyaret edilmesi
10 Eriğin ekonomik önemi, çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi,ekolojik istekleri, anaçları ve yetiştiriciliği, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri ve hasadı UFO terbiye şekli verilmiş erik parselinde konu ile ilgili bilgi verilmesi ve budama
11 Kayısının ekonomik önemi, çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi UFO terbiye şekli verilmiş kayısı parselinde konu ile ilgili bilgi verilmesi ve budama
12 Kayısının ekolojik istekleri, anaçları ve yetiştiriciliği, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri ve hasadı Ödevlerin dinlenmesi ve değerlendirme
13 Kivinin ekonomik önemi, çeşitleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi Ödevlerin dinlenmesi ve değerlendirme
14 Kivinin ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri ve hasadı Ödevlerin dinlenmesi ve değerlendirme
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Ilıman İklim Meyveleri-1 (A. Eriş, E. Barut) 2000. Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı No: 6, 226 s.
Malatya Kayısısı 2021. Malatya Kitaplığı Yayınları, 219s.
Kiraz Yetiştiriciliği 2020. Ali Küden
Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Çekirdekli Meyveler, Cilt-I.(Özçağıran, R. Ünal, A., Özeker, E. İsfendiyaroğlu M.) 2003. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No. 553:229s
Modern fruit Science (N.F. Childers) 1983. Hort. Publ., 3906; NW 31 Place Gainesville, Florida 32606, 582 p.
Peaches, Plums, and Nectarines: Growing and Handling for Fresh Market.1989. James H. LaRue
Dijital Bilgi Kaynakları
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ara Sınav ve Yıl Sonu Sınavı
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 2 2
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 2 2
Toplam İş Yükü 60
Toplam İş Yükü / 30 saat 2
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 3 3 3 3 0 2 0 3 0 2 0 2
OK2 4 4 3 4 0 4 4 3 0 3 0 3
OK3 3 3 3 4 0 3 2 3 4 3 0 3
OK4 3 3 3 3 0 2 2 3 0 4 0 3
OK5 4 5 4 4 0 4 4 4 0 4 0 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr