Çiftlik Yöneticisi olarak veteriner hekimin uzmanlık düzeyinde bilmesi gereken temel konu ve kavramların anlatılması, çalışan yönetimi, gübre yönetimi, risk yönetimi, girdi ve hammadde yönetimi, pazarlama ve bilgisayarlı kayıt sistemlerinin yönetimini öğretmek ve konuyla ilgili tecrübeli meslektaşlarının ve uzmanların başarı hikayelerinin anlatımı.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
çiftlik yönetimi konusunda teorik ve pratik bilgi kazanır
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Temel ekonomik kavramları öğrenip gerekliliklerini kavrayabilir.;
2
Hayvancılık İşletmelerinin mevcut yerleşim, donanım durumunu kontrol ederek, gereklilikleri ve eksikleri tespit edebilir. Rapor hazırlayabilir.;
3
Mevcut çalışan personelin değerlendirilmesini ve yönetimini, İşletmeye yeni alınacak personelin değerlendirilmesini yapabilir.;
4
Farklı üretim amacındaki işletmelere stratejik plan hazırlayabilir ve uygulayabilir.;
5
Yıllık bütçe ve yönetim planı oluşturabilir.;
6
em stok miktarlarını belirleyebilir, kontrolleri ve risk kontrollerini yapabilir.;
7
rün (çıktı) ve karlılık kontrolü yapabilir. Üründeki riskleri kontrol edebilir ve yönetir.;
8
İşletme atıklarının yönetimini, pazarlama ve ürün kalitesi konularında karar verme yetisini kazanır.;
9
Çiftlik yöneticisi veteriner hekim olarak işletmenin çalışan, girdi, çıktı ve pazarlama konularında yönetim becerisi kazanır.;
10
çiftlik yöneticisi olmak isteyen meslektaşlarına konuyla ilgili teknik ve bilimsel destek verebilir.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Temel konular, yararlı ekonomik kavramlar ve ilkeler
2
İşletmenin fiziki altyapısının kontrolü, düzenlenmesi ve yönetimi (restorasyon, makine teçhizat, ırk vs..)
3
Stratejik plan hazırlanması ve bilgi yönetimi.
4
Büyükbaş ve küçükbaş işletmelerde mali çözümleme ve finansman yönetimi.
5
Bütçenin hazırlanması ve yönetimi.
6
İşletme içi düzenlemeler ve yıllık yönetim planı.
7
Büyükbaş ve küçükbaş işletmelerde çalışan ( işçi, teknisyen, tekniker, mühendis ve veteriner hekim) yönetimi
8
Büyükbaş ve küçükbaş işletmelerde risk yönetimi
9
Büyükbaş ve küçükbaş işletmelerinde girdi, hammadde tedarik yönetimi ve stok.
10
Bilgisayarlı kayıt sistemlerinin yönetimi.
11
Elde edilecek ürün kontrol mekanizmaları ve karlılığı takibi.
12
Büyükbaş ve küçükbaş işletmelerinde gübre yönetimi
13
Kalite ve pazarlama yönetimi.
14
Başarı hikayeleri (çiftlik yöneticisi veteriner hekimlerin katılımıyla)
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
1. Süt sığırcılığı işletmelerinin yönetimi kitabı. Adnan menderes üniversitesi yayın no: 29. Prof.Dr. Ahmet G. Önol, Doç.Dr. M.Kenan Türkyılmaz. 2. Hayvancılık Ekonomisi Kitabı. A.Ö.F.Kitabı (2011). 3. İşletme Yönetimi kitabı A.Ö.F. Kitabı(2012) 4.Dairy Housing and Eguipment Systems New York 2000 5.Livestock Housing, Wathes CM., Charles DR., UK, 2002
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
100
Toplam
1
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
0
Finalin BAşarıya Oranı
100
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Ölçme ve değerlendirme, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
7
1
7
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
10
10
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
15
15
Toplam İş Yükü
60
Toplam İş Yükü / 30 saat
2
Dersin AKTS Kredisi
2
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU