Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ORGANİK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
1 Dersin Adı: ORGANİK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
2 Dersin Kodu: ZOO3417-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 5
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. NURCAN KARSLIOĞLU KARA
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof.Dr. İbrahim Ak
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: nkara@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere günümüz sığır yetiştiriciliği sistemleri içerisinde yaygın olarak uygulanan konvansiyonel yetiştirme sistemlerine alternatif, çevre-insan-hayvan sağlığını öncelikli tutarak ve doğal kaynakları koruyarak zararlı ve hastalıklardan ari et ve süt üretimine yönelik olarak uygulanan organik sığır yetiştiriciliği sisteminin, dünya ve Türkiye’deki durumu, uygulama ilkeleri ve pratikleri ile ilgili bilgi ve yeterlilik sahibi olma olanağı sunmaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Organik hayvancılık için uygulanan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmak • Organik sığır yetiştiriciliği sistemlerinde buzağıdan pazara temel yetiştiricilik bilgileri ile yeni geliştirilen yöntemler hakkında bilgi sahibi olmak • Yetiştirme sistemleri içerisinde oluşturulan sürü yönetim programlarında, çevre-insanhayvan sağlığı ve refahı odaklı uygulama bilincini kazanmak • Ülke ve dünya genelinde yürütülen organik hayvancılık uygulamalarının farkında olmak
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Doğa ile özdeş yetiştirme biçimlerinin korundukları ve uygulandıkları yasalar çerçevesinde benimsenmesi;
2 Çevre-insan ve hayvanın sağlık ve refah paydasında birleştiği yetiştirme sistemlerinin başarısını arttırmak;
3 Organik hayvancılığın önemi ve uygulanabilirliğinin anlaşılması;
4 Organik süt ve besi sığırı yetiştirme ve besleme pratikleri hakkında bilgi sahibi olmak;
5 Söz konusu alanda yeni geliştirilen yöntemler ve bu yöntemlerin dünya ve ülkemizde uygulanabilirlikleri konusunda bilgi sahibi olmak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Organik Hayvancılık
2 Organik Hayvancılıkta Organizasyon ve Sertifika Süreçleri
3 Avrupa ve Dünyada Organik Sığır Yetiştiriciliği
4 Türkiyede Organik Sığır Yetiştiriciliğinin durumu ve gelişimi
5 Organik Sığır Yetiştiriciliğinin Esasları
6 Organik Süt Sığırı Yetiştiriciliği
7 Organik Besi Sığırı Yetiştiriciliği
8 Organik Sığırcılıkta Damızlık Seçimi
9 Geçiş Süreci
10 Organik sığır yetiştiriciliği sistemlerinde barındırma ve alan ihtiyaçları
11 Yetiştirme pratikleri
12 Organik Sığır Yetiştirme sistemlerine uygun yemler ve üretim prosedürleri
13 Besleme Pratikleri
14 Hayvan sağlığı ve refahı
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Ekolojik-Organik Tarımda Hayvancılık (Prof.Dr.İbrahim
AK)
Ekolojik-Organik Tarım ve Çevre (Ekolojik Yaşam
Derneği Yayınları no:1)
Organik Hayvancılık (Gülşah Bengisu, Ümit Yavuzer)
Başka bir Hayvancılık Mümkün (Tayfun Özkaya, Fatih
Özden)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 20
Kısa Sınav 1 10
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 4 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre değerlendirilmektedir
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 1 10 10
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 96
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,2
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 1 5 5 1 4 4 3 2 3 3 5 1 3
OK2 1 5 5 1 3 4 5 3 3 3 5 3 3
OK3 2 5 5 1 2 4 4 3 3 4 3 2 3
OK4 2 5 5 3 3 5 5 3 3 3 5 2 3
OK5 2 5 3 3 4 5 4 3 2 4 5 2 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr