Bu dersin amacı, öğrencilere günümüz sığır
yetiştiriciliği sistemleri içerisinde yaygın olarak
uygulanan konvansiyonel yetiştirme sistemlerine
alternatif, çevre-insan-hayvan sağlığını öncelikli
tutarak ve doğal kaynakları koruyarak zararlı ve
hastalıklardan ari et ve süt üretimine yönelik
olarak uygulanan organik sığır yetiştiriciliği
sisteminin, dünya ve Türkiye’deki durumu,
uygulama ilkeleri ve pratikleri ile ilgili bilgi ve
yeterlilik sahibi olma olanağı sunmaktır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Organik hayvancılık için uygulanan yasa ve
yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olmak
• Organik sığır yetiştiriciliği sistemlerinde
buzağıdan pazara temel yetiştiricilik bilgileri
ile yeni geliştirilen yöntemler hakkında bilgi
sahibi olmak
• Yetiştirme sistemleri içerisinde oluşturulan
sürü yönetim programlarında, çevre-insanhayvan
sağlığı ve refahı odaklı uygulama
bilincini kazanmak
• Ülke ve dünya genelinde yürütülen organik
hayvancılık uygulamalarının farkında olmak
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Doğa ile özdeş yetiştirme biçimlerinin
korundukları ve uygulandıkları yasalar
çerçevesinde benimsenmesi;
2
Çevre-insan ve hayvanın sağlık ve refah
paydasında birleştiği yetiştirme sistemlerinin
başarısını arttırmak;
3
Organik hayvancılığın önemi ve
uygulanabilirliğinin anlaşılması;
4
Organik süt ve besi sığırı yetiştirme ve
besleme pratikleri hakkında bilgi sahibi
olmak;
5
Söz konusu alanda yeni geliştirilen
yöntemler ve bu yöntemlerin dünya ve
ülkemizde uygulanabilirlikleri konusunda
bilgi sahibi olmak;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Organik Hayvancılık
2
Organik Hayvancılıkta Organizasyon ve Sertifika
Süreçleri
3
Avrupa ve Dünyada Organik Sığır Yetiştiriciliği
4
Türkiyede Organik Sığır Yetiştiriciliğinin durumu ve
gelişimi
5
Organik Sığır Yetiştiriciliğinin Esasları
6
Organik Süt Sığırı Yetiştiriciliği
7
Organik Besi Sığırı Yetiştiriciliği
8
Organik Sığırcılıkta Damızlık Seçimi
9
Geçiş Süreci
10
Organik sığır yetiştiriciliği sistemlerinde barındırma ve
alan ihtiyaçları
11
Yetiştirme pratikleri
12
Organik Sığır Yetiştirme sistemlerine uygun yemler ve
üretim prosedürleri
13
Besleme Pratikleri
14
Hayvan sağlığı ve refahı
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Ekolojik-Organik Tarımda Hayvancılık (Prof.Dr.İbrahim AK) Ekolojik-Organik Tarım ve Çevre (Ekolojik Yaşam Derneği Yayınları no:1) Organik Hayvancılık (Gülşah Bengisu, Ümit Yavuzer) Başka bir Hayvancılık Mümkün (Tayfun Özkaya, Fatih Özden)
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
20
Kısa Sınav
1
10
Ödev
1
10
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
4
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Bursa Uludağ Üniversitesi
Önlisans ve Lisans Eğitim
Öğretim Yönetmeliği ilkelerine
göre değerlendirilmektedir
Açıklama
Sonuçlar öğrenci otomasyon
sistemi ile saptanan harf notu ile
belirlenmektedir.
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
2
28
Ödevler
1
10
10
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
10
10
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
20
20
Toplam İş Yükü
96
Toplam İş Yükü / 30 saat
3,2
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU