1 | Dersin Adı: | PLANT HYGINENE AND SANITATION |
2 | Dersin Kodu: | GMD3225 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 3 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 5 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | İngilizce |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. ARZU AKPINAR BAYİZİT |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü C Blok Görükle Kampüsü 16059 Bursa Tel: 0224 2941496 Fax: 0224 2941402 e-posta: abayizit@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | The main purpose of this course is informing the students about consumption, preparation, production, packaging, storage, transportation, distribution and sale phases of food from production to consumption, additionally general rules of hygiene and sanitation and providing necessary precautions about food safety in food industry. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | The course builds knowledge on basic principles of application of hygiene and sanitation in food industry. |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Definition and Importance of Hygiene and Sanitation | |
2 | Contamination Sources of Foods | |
3 | Importance of Microorganisms in Foods Pathogen Microorganisms in Food Premises Food Safety | |
4 | Microbiological Sampling and Control Methods for Food Processing Area | |
5 | Personnel and Workplace Hygiene | |
6 | Water Hygiene | |
7 | Cleaning Systems and Detergents Used in Food Plants | |
8 | Disinfection of Food Premises | |
9 | Disinsectisation in Food Plants Waste Management | |
10 | Student Presentations | |
11 | Student Presentations | |
12 | Student Presentations | |
13 | Student Presentations | |
14 | Student Presentations |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu (Prof. Dr. Semra Kayaardı, Sidas Medya Ltd. Şti., 3. Baskı, 2008, 278 s) Gıda ve Personel Hijyeni (Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Detay Yayncılık, 2003, 212 s) Hijyen – Sanitasyon: Endüstriyel ve Evsel Uygulamaları (Prof. Dr. R. Şeminur Topal, 2008, 333 s) Temel Gıda Hijyeni – Gıda Hijyeni 1 (Prof. Dr. Deniz Göktan & Prof. Dr. Günnur Tunçel Sidas Medya Ltd. Şti., 2010, 214 s) Gıda İşletmelerinde Hijyen -Gıda Hijyeni 2 (Prof. Dr. Deniz Göktan &Prof. Dr. Günnur Tunçel, Sidas Medya Ltd. Şti., 2010, 381s) Food Hygiene and Sanitation in Food Industry (S. Roday, McGraw-Hill, 1999, 315 pp) Principles of Food Sanitation (N.G. Marriott & R.B. Gravani, Birkhäuser, 2006, 413 pp) Food Plant Sanitation (Y.H. Hui, Marcel Dekker, 2003, 745 pp) Food Plant Sanitation: design, maintenance, and good manufacturing practices (M.M. Cramer, CRC Press, 2006, 283 pp) Food Industry Quality Control Systems (M. Clute, , CRC Press, 2009, 510 pp |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 1 | 40 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | The students are evaluated by a final exam and term project (presentation). | |
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 0 | 0 | 0 |
Ödevler | 1 | 10 | 10 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 25 | 25 |
Toplam İş Yükü | 63 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 2,1 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |