Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
PLANT HYGINENE AND SANITATION
1 Dersin Adı: PLANT HYGINENE AND SANITATION
2 Dersin Kodu: GMD3225
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 5
7 Dersin AKTS Kredisi: 2
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: İngilizce
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ARZU AKPINAR BAYİZİT
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Bursa Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
C Blok Görükle Kampüsü
16059 Bursa
Tel: 0224 2941496
Fax: 0224 2941402
e-posta: abayizit@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı The main purpose of this course is informing the students about consumption, preparation, production, packaging, storage, transportation, distribution and sale phases of food from production to consumption, additionally general rules of hygiene and sanitation and providing necessary precautions about food safety in food industry.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: The course builds knowledge on basic principles of application of hygiene and sanitation in food industry.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Informing about importance of hygiene and sanitation in a relation with sanitation and microorganisms sanitation hygiene control in food industry;
2 Informing abut control and general hygiene of food businesses to ensure hygiene;
3 Informing about sanitation practices for food processing areas, cleaning compounds, sanitizer and waste management;
4 Informing about quality control and assurance system in food industry ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Definition and Importance of Hygiene and Sanitation
2 Contamination Sources of Foods
3 Importance of Microorganisms in Foods Pathogen Microorganisms in Food Premises Food Safety
4 Microbiological Sampling and Control Methods for Food Processing Area
5 Personnel and Workplace Hygiene
6 Water Hygiene
7 Cleaning Systems and Detergents Used in Food Plants
8 Disinfection of Food Premises
9 Disinsectisation in Food Plants Waste Management
10 Student Presentations
11 Student Presentations
12 Student Presentations
13 Student Presentations
14 Student Presentations
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu (Prof. Dr. Semra Kayaardı, Sidas Medya Ltd. Şti., 3. Baskı, 2008, 278 s)
Gıda ve Personel Hijyeni (Prof. Dr. Sıdıka Bulduk, Detay Yayncılık, 2003, 212 s)
Hijyen – Sanitasyon: Endüstriyel ve Evsel Uygulamaları (Prof. Dr. R. Şeminur Topal, 2008, 333 s)
Temel Gıda Hijyeni – Gıda Hijyeni 1 (Prof. Dr. Deniz Göktan & Prof. Dr. Günnur Tunçel Sidas Medya Ltd. Şti., 2010, 214 s)
Gıda İşletmelerinde Hijyen -Gıda Hijyeni 2 (Prof. Dr. Deniz Göktan &Prof. Dr. Günnur Tunçel, Sidas Medya Ltd. Şti., 2010, 381s)
Food Hygiene and Sanitation in Food Industry (S. Roday, McGraw-Hill, 1999, 315 pp)
Principles of Food Sanitation (N.G. Marriott & R.B. Gravani, Birkhäuser, 2006, 413 pp)
Food Plant Sanitation (Y.H. Hui, Marcel Dekker, 2003, 745 pp)
Food Plant Sanitation: design, maintenance, and good manufacturing practices (M.M. Cramer, CRC Press, 2006, 283 pp)
Food Industry Quality Control Systems (M. Clute, , CRC Press, 2009, 510 pp
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 40
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları The students are evaluated by a final exam and term project (presentation).
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 10 10
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 25 25
Toplam İş Yükü 63
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,1
Dersin AKTS Kredisi 2
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 4 3 0 0 4 5 5 0 3 0
OK2 4 0 0 0 0 4 5 5 0 4 0
OK3 4 4 0 0 0 5 5 5 4 4 0
OK4 4 4 5 0 0 3 3 5 0 2 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr