1 |
Dersin Adı: |
ANIMAL NUTRITION and NUTRITIONAL DISEASES II |
2 |
Dersin Kodu: |
VET5137 |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
5 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
9 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
-Yem Bilgisi ve Hayvan Besleme |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
İngilizce |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Doç. Dr. ÇAĞDAŞ KARA |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof. Dr. İsmet Türkmen, Prof. Dr. Hakan Biricik, Doç. Dr. Hıdır Gençoğlu, Prof. Dr. Şule Cengiz |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
cagdaskara@uludag.edu.tr U.Ü. Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü 16059 Bursa |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Ruminant ve domuzların beslenmesi ve beslenme hastalıkları, ruminant ve domuz beslemede kullanılan yem hammaddeleri ve yem katkı maddeleri konularında detaylı bilgi ve uygulama yeteneği sağlamak |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Ruminant besleme ve beslenme hastalıkları konularında tecrübe sahibi veteriner hekim yetiştirmek |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Kuru kaba yemlerin hazırlanma yöntemleri (yerde, sehpada ve ambarda kurutma), kaba yemlerin kalitesini etkileyen faktörler, kaba yemlerin ruminant beslenmesinde önemi ve kullanımı |
Kaba yemlerin tanıtımı |
2 |
Ruminantlar için konsantre yemleri işleme yöntemleri (öğütme, ezme, peletleme) ve değişik işleme yöntemlerinin sindirim ve verim üzerine etkileri ile hayvanların beslenmesinde kullanılma şekilleri |
Konsantre yemlerin tanıtımı |
3 |
Bursa Tarım Fuğarı’na ziyaret |
Bursa Tarım Fuğarı’na ziyaret |
4 |
Değişik yem materyallerinden silaj hazırlama teknikleri ve silajın hayvan beslemede kullanılması |
Silaj kalitesinin değerlendirilmesi |
5 |
Erken laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi |
Erken laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi |
6 |
Orta ve geç laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi |
Orta ve geç laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi |
7 |
Kurudaki inekler ve düveler için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi |
Kurudaki inekler ve düveler için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi |
8 |
Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (rumen asidozu, laminitis, ketozis ve yağlı karaciğer sendromu), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri |
Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (rumen asidozu, laminitis, ketozis ve yağlı karaciğer sendromu), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri |
9 |
Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (hipokalsemi, son atamama ve abomasum deplasmanı), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri |
Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (hipokalsemi, son atamama ve abomasum deplasmanı), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri |
10 |
Süt bileşimi ve kalitesine etki eden faktörler ile süt bileşimi ve kalitesine müdahale eden besleme yöntemleri. Kaba yem ve konsantre yemlerin işleme ve kullanım metotları, mera dönemi ve sıcak stresi gibi stres şartlarında süt bileşimini düzelten besleme yöntemleri, bu konuda yardımcı yem katkı maddeleri |
Süt analizi ve süt kompozisyonunun değerlendirilmesi |
11 |
Sığır besisinde besleme metotları |
Sığır besisinde rasyon uygulamaları |
12 |
Koyun ve keçilerin beslenmesinde besleme metotları |
Koyun ve keçi beslenmesinde rasyon uygulamaları |
13 |
Sıcak stresine bağlı olarak ortaya çıkan besin maddesi yetersizlikleri. Sıcak stresini önlemeye yönelik besleme metotları ve rasyon yönetimi |
Sığırlarda sıcak stresi durumunda besleme stratejileri |
14 |
Domuz beslenmesi |
Domuz beslenmesinde rasyon uygulamaları |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1- National Research Council, 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle 7th. ed. National Academy Press, Washington, DC, USA. 2- National Research Council, 1996. Nutrient Requirements of Beef Cattle. 7th. rev. ed. National Academy Press, Washington, DC, USA. 3- National Research Council, 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants. National Academy Press, Washington, DC, USA. 4- A. Ergün, İ Çolpan, G. Yıldız, S. Küçükersan, Ş. Tuncer, S. Yalçın, K. Küçükersan, A. Şehu, P. Saçaklı. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Pozitif Baskı, Ankara, 2011. 5- M. E. Ensminger, J. E. Oldfield, W. W. Heinemann. Feeds and Nutrition 2nd. ed. The Ensminger Publising Company, California, USA. |
24 |
Değerlendirme |
|