Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ANIMAL NUTRITION and NUTRITIONAL DISEASES II
1 Dersin Adı: ANIMAL NUTRITION and NUTRITIONAL DISEASES II
2 Dersin Kodu: VET5137
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 5
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 9
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 1
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -Yem Bilgisi ve Hayvan Besleme
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: İngilizce
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. ÇAĞDAŞ KARA
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. İsmet Türkmen, Prof. Dr. Hakan Biricik, Doç. Dr. Hıdır Gençoğlu, Prof. Dr. Şule Cengiz
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: cagdaskara@uludag.edu.tr U.Ü. Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü 16059 Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Ruminant ve domuzların beslenmesi ve beslenme hastalıkları, ruminant ve domuz beslemede kullanılan yem hammaddeleri ve yem katkı maddeleri konularında detaylı bilgi ve uygulama yeteneği sağlamak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ruminant besleme ve beslenme hastalıkları konularında tecrübe sahibi veteriner hekim yetiştirmek
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Ruminantların beslenmesinde yem hammaddeleri ve yem katkı maddelerinin özellikleri ve kullanımı;
2 Domuzların beslenmesinde yem hammaddeleri ve yem katkı maddelerinin özellikleri ve kullanımı;
3 Ruminant ve domuzların beslenmesinde temel prensipler;
4 Ruminant ve domuzların fizyolojik dönemlerine göre rasyon (diyet) hazırlama;
5 Ruminantlarda beslenme ve metabolik hastalıkların sebepleri ve bu hastalıklardan korunma yöntemleri;
6 Domuzlarda beslenme ve metabolik hastalıkların sebepleri ve bu hastalıklardan korunma yöntemleri;
7 Ruminantlarda beslenme ve süt kompozisyonu arasındaki ilişki;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Kuru kaba yemlerin hazırlanma yöntemleri (yerde, sehpada ve ambarda kurutma), kaba yemlerin kalitesini etkileyen faktörler, kaba yemlerin ruminant beslenmesinde önemi ve kullanımı Kaba yemlerin tanıtımı
2 Ruminantlar için konsantre yemleri işleme yöntemleri (öğütme, ezme, peletleme) ve değişik işleme yöntemlerinin sindirim ve verim üzerine etkileri ile hayvanların beslenmesinde kullanılma şekilleri Konsantre yemlerin tanıtımı
3 Bursa Tarım Fuğarı’na ziyaret Bursa Tarım Fuğarı’na ziyaret
4 Değişik yem materyallerinden silaj hazırlama teknikleri ve silajın hayvan beslemede kullanılması Silaj kalitesinin değerlendirilmesi
5 Erken laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi Erken laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi
6 Orta ve geç laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi Orta ve geç laktasyon dönemindeki süt sığırları için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi
7 Kurudaki inekler ve düveler için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi Kurudaki inekler ve düveler için bilgisayarlı ve geleneksel yöntemlerle rasyon düzenlenmesi
8 Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (rumen asidozu, laminitis, ketozis ve yağlı karaciğer sendromu), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (rumen asidozu, laminitis, ketozis ve yağlı karaciğer sendromu), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri
9 Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (hipokalsemi, son atamama ve abomasum deplasmanı), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri Beslenme hastalıklarında özel rasyon uygulamaları (hipokalsemi, son atamama ve abomasum deplasmanı), bu konularda yardımcı yem katkı maddeleri
10 Süt bileşimi ve kalitesine etki eden faktörler ile süt bileşimi ve kalitesine müdahale eden besleme yöntemleri. Kaba yem ve konsantre yemlerin işleme ve kullanım metotları, mera dönemi ve sıcak stresi gibi stres şartlarında süt bileşimini düzelten besleme yöntemleri, bu konuda yardımcı yem katkı maddeleri Süt analizi ve süt kompozisyonunun değerlendirilmesi
11 Sığır besisinde besleme metotları Sığır besisinde rasyon uygulamaları
12 Koyun ve keçilerin beslenmesinde besleme metotları Koyun ve keçi beslenmesinde rasyon uygulamaları
13 Sıcak stresine bağlı olarak ortaya çıkan besin maddesi yetersizlikleri. Sıcak stresini önlemeye yönelik besleme metotları ve rasyon yönetimi Sığırlarda sıcak stresi durumunda besleme stratejileri
14 Domuz beslenmesi Domuz beslenmesinde rasyon uygulamaları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1- National Research Council, 2001. Nutrient Requirements of Dairy Cattle 7th. ed. National Academy Press, Washington, DC, USA. 2- National Research Council, 1996. Nutrient Requirements of Beef Cattle. 7th. rev. ed. National Academy Press, Washington, DC, USA. 3- National Research Council, 2007. Nutrient Requirements of Small Ruminants. National Academy Press, Washington, DC, USA. 4- A. Ergün, İ Çolpan, G. Yıldız, S. Küçükersan, Ş. Tuncer, S. Yalçın, K. Küçükersan, A. Şehu, P. Saçaklı. Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları. Pozitif Baskı, Ankara, 2011. 5- M. E. Ensminger, J. E. Oldfield, W. W. Heinemann. Feeds and Nutrition 2nd. ed. The Ensminger Publising Company, California, USA.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 10
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Yapılan sınavlar
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 5 5
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 4 4 16
Arasınavlar 1 1 1
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 88
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,93
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 2 3 4 3 5 5 5 5 5 4 5 5
OK2 2 5 5 4 5 4 5 3 3 1 3 2
OK3 3 5 5 5 5 3 3 2 2 1 3 2
OK4 5 4 5 5 5 3 3 1 2 1 3 2
OK5 5 4 5 5 5 2 5 1 1 1 3 2
OK6 3 3 3 3 2 5 2 2 3 4 2 4
OK7 2 3 4 4 4 4 2 4 3 4 3 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr