Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MEYVE VE SEBZELERDE FİTOKİMYASALLAR
1 Dersin Adı: MEYVE VE SEBZELERDE FİTOKİMYASALLAR
2 Dersin Kodu: BAH4114
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. CEVRİYE MERT
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç.Dr. Asuman CANSEV
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof.Dr. Cevriye Mert
Bursa Uludağ Üniversitesi,
Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
B Blok 16059, Görükle Kampüsü BURSA
Tel: 0 224 2941542
e-posta: cevmert@uludag.edu.tr
0224 2941542
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Meyve ve sebzelerde bulunan fitokimyasalların (sekonder metabolitler) sınıflandırılması, yapısal özellikleri, biyosentezi, fonsiyonları hakkında temel bilgiler vermek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: İnsan ve bitki sağlığı bakımından önem ve fonksiyonlarının anlaşılmasını sağlamak.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Bahçe bitkilerinde bulunan önemli sekonder metabolitlerin yapıları, oluşumları, biyosentezleri, özellikleri ve fonksiyonları hakkında temel bilgiler edinir.;
2 Meyve, sebze ve süs bitkileri hakkında bilgi edinir ve bu bitkilerde bulunan önemli sekonder metabolitlerin insan sağlığı üzerine etkilerini kavrar.;
3 Edindiği bilgiler sayesinde toplumun diğer kesimleri ile iletişim kurma ve bilgi paylaşma yeteneğini geliştirir.;
4 Edindiği bilgiler sayesinde disiplinler arası bir anlayış ile konuları değerlendirme ve analiz etme yeteneği kazanır. Disiplinler arası araştırmaların önemini kavrar.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Fitokimyasallara (Sekonder metabolitlere) giriş; tanım ve kavramları ile tarihsel ve güncel bakış
2 Fitokimyasalların sınıflandırılması ve Fenolik Bileşikler
3 Terpenler ve Azotlu Bileşikler
4 Fitokimyasalların bitkilerde oluşumu ve etkinlikleri
5 Fitokimyasalların bitki fizyolojisi bakımından önemi ve fonksiyonları
6 Renkler ve Fitokimya
7 Yumuşak ve sert çekirdekli meyvelerde bulunan biyoaktif bileşikler ve insan sağlığı açısından önemi
8 Sert kabuklu meyvelerde bulunan biyoaktif bileşikler ve insan sağlığı açısından önemi
9 Üzümsü meyvelerde bulunan biyoaktif bileşikler ve insan sağlığı açısından önemi
10 Sebzelerde (Solanaceae, Cucurbitaceae, Apiaceae, Fabaceae) bulunan biyoaktif bileşikler ve insan sağlığı açısından önemi
11 Sebzelerde (Brassicaceae, Alliaceae, Chenopodiaceae, Asteraceae ) bulunan biyoaktif bileşikler ve insan sağlığı açısından önemi
12 Çay olarak kullanılan bitkilerde biyoaktif bileşikler ve insan sağlığı açısından önemi
13 Süs bitkilerinde bulunan biyoaktif bileşikler ve insan sağlığı açısından önemi
14 Meyve ve sebzelerden fitokimyasalların ekstraksiyonu ve kullanım alanları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Fruit and Vegetable Phytochemicals: Chemistry, Nutritional Value and Stability (Laura A. de la Rosa, Emilio Alvarez-Parrilla, Gustavo A. Gonzalez-Aguilar) Wiley-Blackwell, ISBN: 978-0-8138-0320-3 (2009)
Phytochemicals as Bioactive Agents (Wayne R. Bidlack, Stanley T. Omaye, Mark S. Meskin, Debra K.W. Topham) CRC Press, ISBN-10: 1566767881 (2000)
Phytochemicals: Mechanisms of Action (Mark S. Meskin), CRC Press, ISBN 0849316723 (2004)
Taiz, L. and Zeiger, E., 2008. Bitki Fizyolojisi. Üçüncü baskıdan çeviri, Çev. Ed. Prof. Dr. İsmail Türkan, Palme yayıncılık, Ankara, 690s.
Seçkin, T. (2014). İşlevsel Bitki Kimyası. İstanbul: Nobel Yayınları. ISBN: 9786051337630
Üniversite kütüphanesi (ilgili kitaplar, periyodikler ve elektronik veri-tabanları)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİM KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14 PY15 PY16
OK1 1 0 0 0 0 4 0 1 2 2 1 3 2 1 1 0
OK2 0 0 0 0 0 4 0 1 2 2 1 3 3 2 2 0
OK3 0 0 0 0 0 3 0 4 2 1 1 3 3 1 2 0
OK4 0 0 0 0 0 2 0 4 2 1 1 3 4 1 2 0
ÖK: Öğrenim Kazanımları PY: Program Yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr