MEYVE TÜRLERİNDE SELEKSİYON ISLAHI ve ISLAH KRİTERLERİ
1
Dersin Adı:
MEYVE TÜRLERİNDE SELEKSİYON ISLAHI ve ISLAH KRİTERLERİ
2
Dersin Kodu:
BAB5041
3
Dersin Türü:
Seçmeli
4
Dersin Seviyesi:
Yüksek Lisans
5
Dersin Verildiği Yıl:
1
6
Dersin Verildiği Yarıyıl:
1
7
Dersin AKTS Kredisi:
6
8
Teorik Ders Saati (saat/hafta):
3
9
Uygulama Ders Saati (saat/hafta):
0
10
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta):
0
11
Dersin Önkoşulu
12
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
13
Dersin Dili:
Türkçe
14
Dersin Veriliş Şekli
Yüz yüze
15
Dersin Koordinatörü:
Prof. Dr. CEVRİYE MERT
16
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri:
Prof.Dr. Cevriye Mert Bursa Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü B Blok 16059, Görükle Kampüsü BURSA Tel: 0 224 2941542 e-posta: cevmert@uludag.edu.tr
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Seleksiyon ıslahının önemini ve temel kurallarını öğretmek ve seleksiyon yolu ile meyve türlerinin ıslahı konusunda öğrencilerin bilgilerini artırmak
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Meyve türlerinde seleksiyon ıslahı ve ıslah kriterleri hakkında ayrıntılı bilgiler edinir. Bu ders kapsamında öğrendiği bilgileri meslek hayatında uygular.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Meyve türlerinde seleksiyon ıslahının önemini ve amaçlarını öğrenir ;
2
Meyve türlerinde seleksiyon kriterlerini öğrenir ;
3
Seleksiyon ıslahı yolu ile çeşit geliştirmeyi öğrenir;
4
Genetik çeşitliliği ve korunmasını öğrenir;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Seleksiyon ıslahının tanımı, önemi ve avantajları
2
Dünyada ve ülkemizde meyve tür ve çeşit zenginliği, meyve türlerinin orjinleri
3
Genetik varyasyon,gen kaynaklarının toplanması, kolleksiyonu ve korunması,gen kaynaklarının agronomik ve moleküler tanımlanmaları
4
Seleksiyon ıslah amaçları ve kriterlerinin belirlenmesi, incelemeye alınacak genotiplerin seçilmesi
5
Örnek alımı ve meyve örneklerinde fiziksel ve kimyasal özelliklerin belirlenmesi, ölçüm ve tartım yöntemleri
6
Ağaç morfolojik ve fenolojik özelliklerin belirlenmesi
Ümitvar tiplerin belirlenmesi, çoğaltılması ve adaptasyonları ve çeşit olarak üretime sunulmaları
9
Ülkemizde sert kabuklu meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
10
Ülkemizde sert kabuklu meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
11
Ülkemizde sert çekirdekli meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
12
Ülkemizde yumuşak çekirdekli meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
13
Ülkemizde diğer meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
14
Öğrenci ödev sunuları
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
Şehirali, S., Özgen, M., 2007. Bitki Islahı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın no: 1553, Ders Kitabı: 506, ISBN: 975-482-569-6, Ankara, 565 s. Demir, İ., Turgut, İ., 1999. Genel Bitki Islahı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir, 451s. Üniversite kütüphanesi (ilgili kitaplar, periyodikler ve elektronik veri-tabanları)
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
0
0
Kısa Sınav
0
0
Ödev
2
50
Yıl sonu Sınavı
1
50
Toplam
3
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
50
Finalin BAşarıya Oranı
50
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Ödev ve Yıl Sonu Sınavı
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
3
42
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
3
42
Ödevler
2
24
48
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
0
0
0
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
50
50
Toplam İş Yükü
182
Toplam İş Yükü / 30 saat
6,07
Dersin AKTS Kredisi
6
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU