Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MEYVE TÜRLERİNDE SELEKSİYON ISLAHI ve ISLAH KRİTERLERİ
1 Dersin Adı: MEYVE TÜRLERİNDE SELEKSİYON ISLAHI ve ISLAH KRİTERLERİ
2 Dersin Kodu: BAB5041
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. CEVRİYE MERT
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof.Dr. Cevriye Mert
Bursa Uludağ Üniversitesi,
Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü
B Blok 16059, Görükle Kampüsü BURSA
Tel: 0 224 2941542
e-posta: cevmert@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Seleksiyon ıslahının önemini ve temel kurallarını öğretmek ve seleksiyon yolu ile meyve türlerinin ıslahı konusunda öğrencilerin bilgilerini artırmak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Meyve türlerinde seleksiyon ıslahı ve ıslah kriterleri hakkında ayrıntılı bilgiler edinir. Bu ders kapsamında öğrendiği bilgileri meslek hayatında uygular.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Meyve türlerinde seleksiyon ıslahının önemini ve amaçlarını öğrenir ;
2 Meyve türlerinde seleksiyon kriterlerini öğrenir ;
3 Seleksiyon ıslahı yolu ile çeşit geliştirmeyi öğrenir;
4 Genetik çeşitliliği ve korunmasını öğrenir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Seleksiyon ıslahının tanımı, önemi ve avantajları
2 Dünyada ve ülkemizde meyve tür ve çeşit zenginliği, meyve türlerinin orjinleri
3 Genetik varyasyon,gen kaynaklarının toplanması, kolleksiyonu ve korunması,gen kaynaklarının agronomik ve moleküler tanımlanmaları
4 Seleksiyon ıslah amaçları ve kriterlerinin belirlenmesi, incelemeye alınacak genotiplerin seçilmesi
5 Örnek alımı ve meyve örneklerinde fiziksel ve kimyasal özelliklerin belirlenmesi, ölçüm ve tartım yöntemleri
6 Ağaç morfolojik ve fenolojik özelliklerin belirlenmesi
7 Kriterlerlerin tartılı-derecelendirme yöntemleriyle değerlendirilmesi
8 Ümitvar tiplerin belirlenmesi, çoğaltılması ve adaptasyonları ve çeşit olarak üretime sunulmaları
9 Ülkemizde sert kabuklu meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
10 Ülkemizde sert kabuklu meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
11 Ülkemizde sert çekirdekli meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
12 Ülkemizde yumuşak çekirdekli meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
13 Ülkemizde diğer meyvelerde yapılan seleksiyon çalışmaları ve ıslah kriterleri
14 Öğrenci ödev sunuları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Şehirali, S., Özgen, M., 2007. Bitki Islahı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları. Yayın no: 1553, Ders Kitabı: 506, ISBN: 975-482-569-6, Ankara, 565 s.
Demir, İ., Turgut, İ., 1999. Genel Bitki Islahı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, İzmir, 451s.
Üniversite kütüphanesi (ilgili kitaplar, periyodikler ve elektronik veri-tabanları)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ödev ve Yıl Sonu Sınavı
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 2 24 48
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 50 50
Toplam İş Yükü 182
Toplam İş Yükü / 30 saat 6,07
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 4 3 3 3 2 3 2 3 1 2
OK2 4 4 3 3 2 2 4 1 1 3
OK3 5 4 4 5 3 5 4 3 1 3
OK4 5 1 2 3 2 2 2 1 1 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr