Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
1 Dersin Adı: TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
2 Dersin Kodu: TOHZ225
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. NAZAN DAĞÜSTÜ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Nazan DAĞÜSTÜ
Bursa Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Tarla Bitkileri Bölümü 16059 Görükle BURSA
ndagustu@uludag.edu.tr
0224 2941518
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Tarımsal biyoteknoloji alanındaki gelişmeleri ve ülkemiz tarımsal üretim potansiyeli üzerine etkilerinin verilmesi amaçlanmıştır Tarımsal biyoteknoloji alanında yeni teknolojik bilgi ve uygulamaları takip etmek, biyoteknoloji konusunda yeterli bilgiye sahip olmak ve tarımda biyoteknoloji uygulamaları konusunda deneyim kazanmaktır
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Klasik ıslah ile çözümü olmayan problemlerin çözümüne yardımcı olmak
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Tarımsal biyoteknoloji tanımını, tarihcesini ve kullanım alanlarını bilir;
2 Tarımsal biyoteknolojinin ülke ekonomisi içindeki yerini ve önemini öğrenir;
3 Tarımda kullanılmasının önemi ve amacı, bitki biyoteknolojisinin tarihsel gelişimini bilir;
4 Bitkilerde uygulanan biyoteknolojik yöntemleri öğrenir;
5 In vitro kültür laboratuvar organizasyonu. Yıkama odası, besi ortamı hazırlama odası, inokülasyon odası, inkübasyon odası, verilerin alındığı oda hakkında bilgi sahibi olur ;
6 Besi ortamının bileşimi, bitki hücre ve doku kültürlerinde sık kullanılan bazı besi ortamları, besi ortamının hazırlanması konusunda bilgi sahibi olur ;
7 In vitro kültürlerde sterilizasyonun tanımı, sterilizasyon yöntemleri, farklı yüzey sterilizasyon yöntemleri sterilizasyondan sonra görülen enfeksiyonları öğrenir ;
8 In vitro doku kültürü yöntemlerini (embriyo kültürü , meristem kültürü, haploid bitki kullanımı ve üretimi vb.) öğrenir;
9 Somaklonal varyasyon nedir? Varyasyon çeşitleri ve genetik stabiliteyi öğrenir;
10 Bitkilerde gen transferi nedir öğrenirBitkilerde gen transfer metodlarını bilir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin amacı, tarımsal biyoteknolojiye giriş , genel uygulama alanları Uygulama alanlarının incelenmesi
2 Bitki Biyoteknolojisi ve bitkilerde Uygulanan biyoteknolojik Yöntemler, Tarımsal biyoteknolojiye bitki ıslahında neden gereksinim duyulmaktadır? Biyoteknoloji laboratuarlarında kullanılan alet ve ekipmanların tanıtımı
3 Bitki doku kültürü terimleri, doku kültürü laboratuar bölümleri Bitki doku kültürü laboratuarında kullanılan alet ve ekipmanların tanıtımı
4 Bitki doku kültürü ve bitki ıslahında uygulama alanları Laboratuarda kullanılan kimyasal maddelerin tanıtımı
5 Biyoteknolojinin dünü bugünü ve geleceği Biyoteknolojinin uygulama alanları
6 Tarımsal Biyoteknoloji uygulamaları, avantaj ve dezavantajları Öğrenci sunumları
7 Sterilizasyon nedir? Neden gereksinim duyulmaktadır? Kallus kültürü, Somatik embriyogenesis, Somaklonal varyasyon Öğrenci sunumları
8 ARASINAV Öğrenci sunumları
9 Haploid ıslahı, Anter kültürü, Mikrospor kültürü Öğrenci sunumları
10 Mikroçoğaltım ve mikroçoğaltım yöntemleri, Meristem kültürü Öğrenci sunumları
11 Gen kaynaklarının in vitro muhafazası, protoplast kültürü Öğrenci sunumları
12 Genetiği değiştirilmiş organizmalar, kullanım alanları avantaj ve dezavantajları Öğrenci sunumları
13 Doğrudan gen aktarım yöntemleri Biyolistik , elektroporasyon, PEG v.b. gen akatrım teknikleri Öğrenci sunumları
14 Trangenik bitkiler ve uygulama alanları, Bitki gen transferinde en fazla üzerinde çalışılan karakterlerin incelenmesi Öğrenci sunumları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Bitki Biyoteknoloji (Bitki Biyoteknolojisi I, Genetik mühendisliği ve uygulamaları II) Selçuk üniversitesi Vakfı Yayınları. 2001. Editörler: S. Özcan, E.Gürel, M. Babaoğlu
Moleküler Biology. Bios Scientific Publishers Limited. 1998. ISBN: 81-85617-68-6P.C. Turner,A.G. McLennnan, A.D: Bates, M.R.H. White
Quaim, M., C.E. Pray, D. Zilberman. Economic and social considerations in the adoption of Bt crops. In. Romeis, J., A.M. Shelton, G.G. Kennedy (Eds). Integration of Insect-Resistant Genetically Modified Crops with IPM Systems. Springer, Berlin, Gemany. 2008; p.329-356.
Lindsey, K. ve Janer, M.G.K, 1992. Plant Biotechnology in Agriculture. Wiley Biotechnology Series. John Wiley and Sons Ltd., England. pp. 1-241
E. OLHAN, 2010. Modern biyoteknolojinin tarımda kullanımının politik ve ekonomik yönden değerlendirilmesi. Farklı Boyutlarıyla Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, 9-14.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 20
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 20
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre değerlendirilmektedir
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 4 2 8
Ödevler 1 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 18 18
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 24 24
Toplam İş Yükü 138
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK2 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK3 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK4 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK5 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK6 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK7 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK8 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK9 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
OK10 4 3 2 2 5 3 3 3 3 3 2 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr