Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
SEBZE OLARAK DEĞERLENDİRİLEN BİTKİLERİ
1 Dersin Adı: SEBZE OLARAK DEĞERLENDİRİLEN BİTKİLERİ
2 Dersin Kodu: BAB5036
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. NURAY AKBUDAK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: E-posta: nakbudak@uludag.edu.tr
Telefon: 0 224 2941486
Adres: Bursa Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Görükle Kampüsü, 16059 Nilüfer, Bursa
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Ülkemizin farklı bölgelerinde pekçok otsu bitki sebze veya tat verici olarak kullanmaktadır. Sağlıklı ve doğal beslenme açısından giderek artan bir öneme sahip bu bitkiler şehirlerde de tüketiciye sunulmakta ve farklı isimlerle satılmaktadır. Bu bitkilerin özellikleri, kültüre alınmaları, yetiştirme tekniklerinin belirlenmesi ve değerlendirme şekillerinin incelenmesi dersin temel amacını oluşturmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlayan farklı bitkilerin sebze olarak değerlendirilebilme durumları ve yetiştiricilikleri hakkında bilgi verilmektedir.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Yenilebilen bitkiler hakkında bilgi sahibi olmak;
2 Farklı bölgelerde farklı isim ile bilinen bitkileri tanımak;
3 Az tanınan bu bitkilerin ekolojik isteklerini öğrenmek;
4 Az tanınan bu bitkilerin yetiştirme tekniklerini öğrenmek;
5 Az tanınan bu bitkilerin çoğaltımlarını öğrenmek;
6 Yöresel bitkilerin tüketim şekilleri hakkında bilgi sahibi olmak;
7 Yöresel bitkilerin ekonomik değerleri hakkında bilgi sahibi olmak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Sebze olarak kullanılan otsu bitkilerin tüketilme-değerlendirme şekilleri
2 Bölgelere göre ülkemizde sebze olarak kullanılan otsu bitkiler
3 Madımak
4 Labada
5 Ebegümeci
6 Şevketi Bostan
7 Işkın
8 Arasınav
9 Isırgan
10 Karabaşotu
11 Hindiba
12 Gelincik
13 Ispıt
14 Hodan
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: İnaltong , T. 2008. Mutfaktaki Yaban (Anadolu’nun yenen otları),YKY Yayınları, 296
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Dersde bir adet final sınavı yapılmaktadır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 10 40
Projeler 1 8 8
Arazi Çalışmaları 14 3 42
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 10 1 10
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 2 2
Toplam İş Yükü 186
Toplam İş Yükü / 30 saat 6,2
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 1 1 1 1 1 1 5 1 1
OK2 1 1 1 1 1 1 3 4 1 1
OK3 1 1 2 1 1 1 1 4 1 1
OK4 1 1 2 1 1 1 1 4 1 1
OK5 1 1 2 1 1 1 1 4 1 1
OK6 1 1 1 1 1 1 1 4 1 1
OK7 1 3 2 2 1 1 3 1 1 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr