Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ŞARAP SERVİSİ
1 Dersin Adı: ŞARAP SERVİSİ
2 Dersin Kodu: ASLS002
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. PINAR AYDIN TEMEL
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Meslek Yüksekokulları Yönetim Kurullarının görevlendirdiği öğretim elemanları.
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr.Gör. Pınar AYDIN TEMEL
Adres: UÜ. Harmancık Meslek Yüksekokulu
Tel: 0 (224) 294 26 92 (Dahili: 63103) Fax: 0 224 881 32 18
e-mail: paydin@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Şarap çeşitlerinin satın alınması, depolanması, servisini yapma yeterliliğinin kazandırılması.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Ders, öğrencilerde şarap servisi konusunda yeterlilik kazandırmaktadır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Şarabın satın alınmasını ve saklanmasını sağlamak;
2 Şarap servis öncesi hazırlık yapmak ;
3 Şarap menüsü kartı hazırlamak/hazırlatmak;
4 Şarap servisi yapmak/yaptırmak;
5 Yemek şarap uyumunu kavramak;
6 Tatlı şarap uyumunu kavramak;
7 Peynir, meyve ve şarap uyumunu kavramak;
8 Üzüm şarap ilişkisini anlamak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dönem sonu menü değişimi yapmak Şarap menüsü
2 Şarapları depolamak/saklamak Şarap stok sayılarını belirlemek Şarap depolama
3 Menü oluşumu sırasında şarap seçimi yapmak/yardımcı olmak Şarap takdimi ve seçimi
4 Şarap servisi için gerekli malzemelerin kontrolünü yapmak Bardakların seçimi ve kontrolünü yapmak Şarap servisi ekipmanları hazırlığı
5 Personele periyodik olarak şarap bilgisi eğitimi vermek Şarap bilgisi sunumu
6 Personele Servis öncesi meetingde şarap bilgisi vermek Şarap bilgisi sunumu ve tartışması
7 Şarap servisi için gerekli malzemelerin kontrolünü yapmak Bardakların seçimi ve kontrolünü yapmak Şarap servis ekipmanları, kontrolü ve bakımı
8 Şarapların oluşum sürecini araştırmak /tanıtmak Şıra çıkarmak, tortu gözlemleme
9 Menü kartında şarapları çeşitlerine göre sıralamak Menü kartı yazmak
10 Bardakta servis edilecek şarapların seçimini yapmak Yiyecek gruplarına göre şarap önerisinde bulunmak/servis yapmak/yaptırmak Şarap bardakları hazırlığı
11 Roze şarap servisi yapmak/yaptırmak Rose şarap servisi
12 Kırmızı şarap servisi yapmak/yaptırmak Kırmızı şarap servisi
13 Köpüklü şarap ve Şampanya servisi yapmak/yaptırmak Köpüklü şarap servisi
14 Beyaz şarap servisi yapmak/yaptırmak Beyaz şarap servisi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Ergenekon, Şeyla. Türk Şarapları. Remzi Kitabevi
2. Dalby, Andrew. Çeviren: Ali Özdamar. Bizans'ın damak tadı kokular, şaraplar, yemekler. Kitap Yayınevi
3. Ünlü, Burçin. Şarap Keyfi: Dünya Mutfağından Şarap Önerileri ile Eşsiz Tarifler. Boyut Publishing
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme, Bursa Uludağ Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar, öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 11 3 33
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 6 6
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 91
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,03
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 2 2 4 4 1 1 1 2 1 2 1 3
OK2 4 4 4 3 1 2 2 4 2 3 2 4
OK3 4 4 5 4 3 3 4 5 3 4 4 4
OK4 2 2 3 2 1 1 1 1 3 3 4 3
OK5 3 3 3 3 2 2 2 4 2 2 2 4
OK6 3 3 3 3 2 2 2 4 2 2 2 4
OK7 3 3 3 3 2 2 2 4 2 2 2 4
OK8 3 3 3 4 2 2 2 4 2 2 2 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr