Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
SUCUL HAYVAN MİKROBİYOLOJİSİ
1 Dersin Adı: SUCUL HAYVAN MİKROBİYOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: VSSH6001
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Soner Altun
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Soner ALTUN
Veteriner / Klinik Öncesi Bilimler / Su Ürünleri Hastalıkları
18 Dersin Web Adresi: http://veteriner.uludag.edu.tr/index.html
19 Dersin Amacı Sucul ekosistem ve su hayvanlarında mikrobiyoloji biliminin tarihteki gelişiminin ve su hayvanları sağlığı üzerine etkisinin kavranması
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Akuatik hayvanlarda mikrobiyoloji biliminin ortaya çıkışının ve şu anda uygulanan bilimsel yöntemlerin öğrenilmesi,
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Akuatik hayvanlarda mikrobiyoloji biliminin ortaya çıkışının ve şu anda uygulanan bilimsel yöntemlerin töğrenilmesi,;
2 Akuatik Mikrobiyolojinin su hayvanları sağlığına katkısının kavranması;
3 Sucul hayvanlarda görülen mikroorganizmaların teşhis ve tedavileri konusunda bilgi sahibi olur;
4 Sucul hayvanlarda ait lezyonları tanımlar; sözlü ve yazılı olarak ifade edebilir ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Sucul ortamın doğası Doğal su kaynakları tanıtılarak, tatlı su( kaynak, artezyen, akarsu göl, baraj), acı su ve deniz ortamlarının farklılıkları hakkında bilgi verilecek
2 Sucul ortamın doğası Doğal su kaynakları tanıtılarak, tatlı su( kaynak, artezyen, akarsu göl, baraj), acı su ve deniz ortamlarının farklılıkları hakkında bilgi verilecek
3 Su kaynağının mikrobiyolojisi Sucul ortamda mikroorganizmaların varlığını etkileyen fiziksel ve kimyasal faktörler, sıcaklık hidrostatik basınç, ışık, tuzluluk, bulanıklık, pH, inorganik ve organik bileşenlerin konsantrasyonları hakkında bilgi verilecek
4 Su kaynağının mikrobiyolojisi Sucul ortamda mikroorganizmaların varlığını etkileyen fiziksel ve kimyasal faktörler, sıcaklık hidrostatik basınç, ışık, tuzluluk, bulanıklık, pH, inorganik ve organik bileşenlerin konsantrasyonları hakkında bilgi verilecek
5 Yetiştiricilik sistemlerinde su ve sedimentin mikrobiyal florası Balıklarda hasta balık materyalinin seçimi, alınması ve Laboratuvara gönderme prensipleri hakkında bilgi verilecek
6 Yetiştiricilik sistemlerinde su ve sedimentin mikrobiyal florası Balıklarda hasta balık materyalinin seçimi, alınması ve Laboratuvara gönderme prensipleri hakkında bilgi verilecek
7 Su kaynağnın halk sağlığı açısından önemi Mikroorganizmaları izole etmek için mikrobiyolojik tekniklerin nasıl kullanılacağı, Sucul hayvanlarda karşılaşılan mikroorganizmalar ve neden olduğu hastalıklar hakkında bilgi verilecek
8 Su kaynağnın halk sağlığı açısından önemi Mikroorganizmaları izole etmek için mikrobiyolojik tekniklerin nasıl kullanılacağı, Sucul hayvanlarda karşılaşılan mikroorganizmalar ve neden olduğu hastalıklar hakkında bilgi verilecek
9 Yetiştiricilik sistemlerinde su kalitesinin korunması Göl, nehir, kuyu su ve deniz ortamlarinda yaygın olanmikroorganizmalarınlaboratuvarlarda izolasyonları yapılacak
10 Yetiştiricilik sistemlerinde su kalitesinin korunması Göl, nehir, kuyu su ve deniz ortamlarinda yaygın olanmikroorganizmalarınlaboratuvarlarda izolasyonları yapılacak
11 Balık yetiştiriciliğinde atık suların tarımsal sulamada kullanılması Tatlı su ve deniz balıklarının deri, solungaç ve bağırsak mikrobiyotasında yaygın bulunan mikroorganizmaların izolasyonları
12 Balık yetiştiriciliğinde atık suların tarımsal sulamada kullanılması Tatlı su ve deniz balıklarının deri, solungaç ve bağırsak mikrobiyotasında yaygın bulunan mikroorganizmaların izolasyonları
13 İklim değişikliğininin su yönetimi ve mikrobiyata üzerine etkileri Öğrenci sunumları
14 İklim değişikliğininin su yönetimi ve mikrobiyata üzerine etkileri Öğrenci sunumları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
1. Woo, P. T. K., Leatherland, J. F., & Bruno, D. W. (2006) Fish diseases and disorders (Vol. 3). Guelph-Canada: ed. PTK Woo CAB International.730p.
2. Buller, N. B. (2014). Bacteria and fungi from fish and other aquatic animals: a practical identification manual. Cabi, 904 p.
3. Pike A.W., Lewis J.W. : Parasitic Diseases of Fish, , Samara Publishing Ltd., 1994
4. Kibenge, F. S. (Ed.). (2016). Aquaculture virology. Academic Press.568
5. Roberts R.J. : Fish Pathology, W.B. Saunders Harcourt Publishers Ltd., London, 2001
6. Austin, B. and Austin, D. A (2016). Bacterial fish pathogens: disease of farmed and wild fish sixth edition, Springer 723 p.
7. Woo, P. T., & Gregory, D. W. B. (Eds.). (2014). Diseases and disorders of finfish in cage culture. CABI. 354 p.
8. Smith, S. A. (Ed.). (2019). Fish Diseases and Medicine. CRC Press. 328 p.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Sınavlar test, klasik yazılı veya sözlü şeklinde yapılacaktır.
Açıklama -
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 3 3
Toplam İş Yükü 143
Toplam İş Yükü / 30 saat 4,77
Dersin AKTS Kredisi 5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 5 4 4 3 4 2 1 3 3 4 2
OK2 5 4 3 4 3 2 3 2 5 2 4 0
OK3 4 5 3 4 5 2 5 4 4 2 4 0
OK4 4 4 3 4 3 5 4 5 4 4 2 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr