1 |
Dersin Adı: |
SUCUL HAYVAN MİKROBİYOLOJİSİ |
2 |
Dersin Kodu: |
VSSH6001 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Doktora |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
5 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
- |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. Soner Altun |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
- |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof. Dr. Soner ALTUN Veteriner / Klinik Öncesi Bilimler / Su Ürünleri Hastalıkları |
18 |
Dersin Web Adresi: |
http://veteriner.uludag.edu.tr/index.html |
19 |
Dersin Amacı |
Sucul ekosistem ve su hayvanlarında mikrobiyoloji biliminin tarihteki gelişiminin ve su hayvanları sağlığı üzerine etkisinin kavranması |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Akuatik hayvanlarda mikrobiyoloji biliminin ortaya çıkışının ve şu anda uygulanan bilimsel yöntemlerin öğrenilmesi, |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Sucul ortamın doğası |
Doğal su kaynakları tanıtılarak, tatlı su( kaynak, artezyen, akarsu göl, baraj), acı su ve deniz ortamlarının farklılıkları hakkında bilgi verilecek |
2 |
Sucul ortamın doğası |
Doğal su kaynakları tanıtılarak, tatlı su( kaynak, artezyen, akarsu göl, baraj), acı su ve deniz ortamlarının farklılıkları hakkında bilgi verilecek |
3 |
Su kaynağının mikrobiyolojisi |
Sucul ortamda mikroorganizmaların varlığını etkileyen fiziksel ve kimyasal faktörler,
sıcaklık hidrostatik basınç, ışık, tuzluluk, bulanıklık, pH, inorganik ve organik bileşenlerin konsantrasyonları hakkında bilgi verilecek
|
4 |
Su kaynağının mikrobiyolojisi |
Sucul ortamda mikroorganizmaların varlığını etkileyen fiziksel ve kimyasal faktörler,
sıcaklık hidrostatik basınç, ışık, tuzluluk, bulanıklık, pH, inorganik ve organik bileşenlerin konsantrasyonları hakkında bilgi verilecek
|
5 |
Yetiştiricilik sistemlerinde su ve sedimentin mikrobiyal florası |
Balıklarda hasta balık materyalinin seçimi, alınması ve
Laboratuvara gönderme prensipleri hakkında bilgi verilecek
|
6 |
Yetiştiricilik sistemlerinde su ve sedimentin mikrobiyal florası |
Balıklarda hasta balık materyalinin seçimi, alınması ve
Laboratuvara gönderme prensipleri hakkında bilgi verilecek
|
7 |
Su kaynağnın halk sağlığı açısından önemi |
Mikroorganizmaları izole etmek için mikrobiyolojik tekniklerin nasıl kullanılacağı,
Sucul hayvanlarda karşılaşılan mikroorganizmalar ve neden olduğu hastalıklar hakkında bilgi verilecek
|
8 |
Su kaynağnın halk sağlığı açısından önemi |
Mikroorganizmaları izole etmek için mikrobiyolojik tekniklerin nasıl kullanılacağı,
Sucul hayvanlarda karşılaşılan mikroorganizmalar ve neden olduğu hastalıklar hakkında bilgi verilecek
|
9 |
Yetiştiricilik sistemlerinde su kalitesinin korunması |
Göl, nehir, kuyu su ve deniz ortamlarinda yaygın olanmikroorganizmalarınlaboratuvarlarda izolasyonları yapılacak |
10 |
Yetiştiricilik sistemlerinde su kalitesinin korunması |
Göl, nehir, kuyu su ve deniz ortamlarinda yaygın olanmikroorganizmalarınlaboratuvarlarda izolasyonları yapılacak |
11 |
Balık yetiştiriciliğinde atık suların tarımsal sulamada kullanılması |
Tatlı su ve deniz balıklarının deri, solungaç ve bağırsak mikrobiyotasında yaygın bulunan mikroorganizmaların izolasyonları |
12 |
Balık yetiştiriciliğinde atık suların tarımsal sulamada kullanılması |
Tatlı su ve deniz balıklarının deri, solungaç ve bağırsak mikrobiyotasında yaygın bulunan mikroorganizmaların izolasyonları |
13 |
İklim değişikliğininin su yönetimi ve mikrobiyata üzerine etkileri |
Öğrenci sunumları |
14 |
İklim değişikliğininin su yönetimi ve mikrobiyata üzerine etkileri |
Öğrenci sunumları |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1. Woo, P. T. K., Leatherland, J. F., & Bruno, D. W. (2006) Fish diseases and disorders (Vol. 3). Guelph-Canada: ed. PTK Woo CAB International.730p. 2. Buller, N. B. (2014). Bacteria and fungi from fish and other aquatic animals: a practical identification manual. Cabi, 904 p. 3. Pike A.W., Lewis J.W. : Parasitic Diseases of Fish, , Samara Publishing Ltd., 1994 4. Kibenge, F. S. (Ed.). (2016). Aquaculture virology. Academic Press.568 5. Roberts R.J. : Fish Pathology, W.B. Saunders Harcourt Publishers Ltd., London, 2001 6. Austin, B. and Austin, D. A (2016). Bacterial fish pathogens: disease of farmed and wild fish sixth edition, Springer 723 p. 7. Woo, P. T., & Gregory, D. W. B. (Eds.). (2014). Diseases and disorders of finfish in cage culture. CABI. 354 p. 8. Smith, S. A. (Ed.). (2019). Fish Diseases and Medicine. CRC Press. 328 p. |
24 |
Değerlendirme |
|