Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ORGANİK TARIM İŞLETMECİLİĞİ
1 Dersin Adı: ORGANİK TARIM İŞLETMECİLİĞİ
2 Dersin Kodu: TRE5437
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 7,5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ŞULE TURHAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Prof. Dr. Şule Turhan
B.U.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Bursa
sbudak@uludag.edu.tr
02242941594
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Organik tarım ve genel esasları, organik tarım kanunu ve yönetmeliği, sertifikasyon sistemi, organik tarımda proje hazırlama ve yönetim, tarımsal üretim biçiminde değişen kavramlar ve koşullar, pazarlama ve satış ile ilgili kavramlar dersin amacını oluşturmaktır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Etkili iletişim kurma, iletişim engellerini ortadan kaldırabilme yeteneği kazanma, zamanı etkili kullanma
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Organik tarımın toplum açısından önemini kavrama. ;
2 Organik tarımın genel felsefesini ve ilkelerini öğrenme. ;
3 Organik tarımın Pazar yapısını öğrenme ;
4 Organik tarımda işletmecilik konusunda bilgi sahibi olma. ;
5 Organik tarıma başlama ve belgelendirme süreçlerini öğrenebilme.;
6 Organik tarımda karşılaşılabilecek sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi sahibi olma. ;
7 Konu ile ilgili yorum ve tahminler yapabilir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Organik tarım kavramı, ilkeleri ve özellikleri
2 Organik tarımın tarihsel gelişimi
3 Organik tarımın avantajları, ekonomi, çevre ve sürdürülebilirlik boyutu
4 Organik ürünlerin ekonomik yapısı, Türkiye ve Dünyadaki durumu
5 Organik tarımın ilkeleri ve yasal tanımları
6 Organik üretim
7 Ödevlerin sunumu
8 Ödevlerin sunumu
9 Dünyada organik gıda pazarı
10 Türkiye’de organik tarım pazar yapısı ve işleyişi
11 Organik tarımdaki yasal düzenlemeler
12 Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon işlemleri
13 Organik tarım eğitim ve araştırma olanakları
14 Organik tarım politikaları ve destekler
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: TURHAN, Ş., 2005, “Tarımda Sürdürülebilirlik ve Organik Tarım”, Tarım Ekonomisi Dergisi, Cilt:11 Sayı:1 s.13-24, İzmir.
VURAL, H., Ş. TURHAN, İ. AK, B. ERDAL, 2013, Tüketicilerin Organik Ürün Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi, Türkiye II. Organik Hayvancılık Kongresi, 24-26 Ekim 2013 Bursa.
VURAL, H., Ş. TURHAN, B. ERDAL, 2013, Türkiye’de Organik Hayvansal Ürünler Ekonomisi ve Pazarlaması, Türkiye II. Organik Hayvancılık Kongresi, 24-26 Ekim 2013 Bursa.
TURHAN Ş., A. ATAY, 2008, Dünyada ve Türkiye’de Ekolojik Tarım (5. Bölüm), Ekolojik/Organik Tarım ve Çevre, ISBN 978-9977-0-199-0-3, Ekolojik Yaşam Derneği, Yayın No:1, s. 48-68, Bursa.
Rehber E., 2011, Organik Tarım Ekonomisi, Bursa
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları 1 vize 1 final ve ödev
Açıklama 1 vize 1 final ve ödev
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 7 98
Ödevler 0 5 10
Projeler 14 4 56
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 236
Toplam İş Yükü / 30 saat 7,53
Dersin AKTS Kredisi 7,5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK3 1 1 2 1 1 1 2 1 1 1 1 3
OK4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
OK5 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1
OK6 1 1 1 2 1 1 1 1 1 2 1 1
OK7 2 1 1 1 1 1 1 1 2 1 1 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr