1 | Dersin Adı: | ORGANİK TARIM İŞLETMECİLİĞİ |
2 | Dersin Kodu: | TRE5437 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Yüksek Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 1 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 7,5 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 3 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. ŞULE TURHAN |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Prof. Dr. Şule Turhan B.U.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Bursa sbudak@uludag.edu.tr 02242941594 |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Organik tarım ve genel esasları, organik tarım kanunu ve yönetmeliği, sertifikasyon sistemi, organik tarımda proje hazırlama ve yönetim, tarımsal üretim biçiminde değişen kavramlar ve koşullar, pazarlama ve satış ile ilgili kavramlar dersin amacını oluşturmaktır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: | Etkili iletişim kurma, iletişim engellerini ortadan kaldırabilme yeteneği kazanma, zamanı etkili kullanma |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Organik tarım kavramı, ilkeleri ve özellikleri | |
2 | Organik tarımın tarihsel gelişimi | |
3 | Organik tarımın avantajları, ekonomi, çevre ve sürdürülebilirlik boyutu | |
4 | Organik ürünlerin ekonomik yapısı, Türkiye ve Dünyadaki durumu | |
5 | Organik tarımın ilkeleri ve yasal tanımları | |
6 | Organik üretim | |
7 | Ödevlerin sunumu | |
8 | Ödevlerin sunumu | |
9 | Dünyada organik gıda pazarı | |
10 | Türkiye’de organik tarım pazar yapısı ve işleyişi | |
11 | Organik tarımdaki yasal düzenlemeler | |
12 | Organik tarımda kontrol ve sertifikasyon işlemleri | |
13 | Organik tarım eğitim ve araştırma olanakları | |
14 | Organik tarım politikaları ve destekler |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
TURHAN, Ş., 2005, “Tarımda Sürdürülebilirlik ve Organik Tarım”, Tarım Ekonomisi Dergisi, Cilt:11 Sayı:1 s.13-24, İzmir. VURAL, H., Ş. TURHAN, İ. AK, B. ERDAL, 2013, Tüketicilerin Organik Ürün Tüketim Eğilimlerinin Belirlenmesi, Türkiye II. Organik Hayvancılık Kongresi, 24-26 Ekim 2013 Bursa. VURAL, H., Ş. TURHAN, B. ERDAL, 2013, Türkiye’de Organik Hayvansal Ürünler Ekonomisi ve Pazarlaması, Türkiye II. Organik Hayvancılık Kongresi, 24-26 Ekim 2013 Bursa. TURHAN Ş., A. ATAY, 2008, Dünyada ve Türkiye’de Ekolojik Tarım (5. Bölüm), Ekolojik/Organik Tarım ve Çevre, ISBN 978-9977-0-199-0-3, Ekolojik Yaşam Derneği, Yayın No:1, s. 48-68, Bursa. Rehber E., 2011, Organik Tarım Ekonomisi, Bursa |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | 1 vize 1 final ve ödev | |
Açıklama | 1 vize 1 final ve ödev |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 3 | 42 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 7 | 98 |
Ödevler | 0 | 5 | 10 |
Projeler | 14 | 4 | 56 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 10 | 10 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 236 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 7,53 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 7,5 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |