Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
NİŞASTA ve ŞEKER BİT. ÖZEL YET. ve ISLAHI
1 Dersin Adı: NİŞASTA ve ŞEKER BİT. ÖZEL YET. ve ISLAHI
2 Dersin Kodu: TAB 5035
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Mehmet Sincik
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-posta: sincik@uludag.edu.tr
Tel: 0 224 2941522
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, 16059, Bursa.
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Nişasta ve şeker bitkilerinin dünyada ve ülkemizdeki yetiştirme ve ıslah tekniği prensiplerini öğrencilere aktarmak.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Bu dersi alan öğrenciler, nişasta ve şeker bitkilerinin dünyada ve ülkemizdeki yetiştirme ve ıslah tekniği prensiplerini kavrayacaktır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Nişasta ve şeker bitkilerinin önemini kavrayabilme;
2 Nişasta ve şeker bitkilerinin yetiştirilmesinde ortaya çıkan sorunlar hakkında fikir yürütebilme ve çözüm önerebilme;
3 Nişasta ve şeker bitkilerinin yapısal özellikleri hakkında bilgi edinme;
4 Nişasta ve şeker bitkilerinin bölgeler bazında üretim potansiyelleri hakkında bilgi edinme;
5 Nişasta ve şeker bitkilerinin üretim modellemeleri hangi çeşitlerin yetiştirileceği hakkında sentez yapabilme;
6 Nişasta ve şeker bitkilerinin ıslahı hakkında bilgi sahibi olmak;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Şekerin önemi ve kullanım şekilleri
2 Dünyada şeker üretimi ve hammadde kullanımı
3 Türkiye’de şeker ve şeker pancarı üretimi ve sorunları
4 Şeker pancarının morfolojik özellikleri
5 Pancarın, iklim, toprak, besin maddesi istekleri, sulama, gübreleme ve bakım işlemleri
6 Pancarın önemli hastalık ve zararlıları ile ilgili açıklamalar
7 Pancarın hasadı ve silolanlanması
8 Şeker pancarı ıslah yöntemleri.
9 Dünyada ve ülkemizde patates üretimi
10 Patatesin kullanım alanları ve kalitesi
11 Patates türlerinin morfolojik yapıları ve sistematiği
12 Modern patates yetiştirme tekniği
13 Patatesin hasadı ve depolanması
14 Patates ıslah yöntemleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Nişasta ve Şeker Bitkileri ve Islahı. F.İNCEKARA. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No:101.Bornova, İzmir.
2.Şeker Pancarının Fizik ve Kimyası. Türkiye Şeker Fab. A.Ş. Yayınları No:208, Ankara.
3. Nişasta, Şeker Bitkileri ve Islahı. Prof.Dr. Kamil İLİSULU. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayınları, No: 960.
4.Potato:Production,Storing, Processing. AVI Publishing Company.USA.
5.Sugar Beet.Edited by A. Philip Draycott. CHIPS. Texas-USA.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Ölçme ve değerlendirme Bursa Uludağ Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ilkelerine göre yapılmaktadır.
Açıklama Sonuçlar öğrenci otomasyon sistemi ile saptanan harf notu ile belirlenmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 4 5 20
Ödevler 0 0 0
Projeler 1 30 30
Arazi Çalışmaları 4 8 32
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 3 2 6
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 50 50
Toplam İş Yükü 180
Toplam İş Yükü / 30 saat 6
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 4 4 4 4 3 4 3 3 3 3
OK2 4 5 5 5 3 4 4 3 3 4
OK3 4 3 3 3 4 4 3 3 3 3
OK4 4 4 4 4 3 4 4 3 3 4
OK5 5 5 5 5 5 4 4 4 4 5
OK6 5 5 4 4 4 5 4 4 4 5
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr