Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
SİLAJ TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: SİLAJ TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: ZOO4413-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. İsmail FİLYA
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Görükle Kampüsü 16059 Bursa/TÜRKİYE
ifilya@uludag.edu.tr, 0 224 2941555
18 Dersin Web Adresi: http://bilgipaketi.uludag.edu.tr/Ders/Index/1168802
19 Dersin Amacı Silaj fermantasyonu, silaj yapımı, silaj kalitesi, silajın hayvan beslemede kullanımı ve ülkesel düzeyde yaygınlaştırılması hakkında öğrencilere uygulamaya yönelik temel bilgi ve becerilerin kazandırılması.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Silaj yapımı ve kullanımı hakkında bilgi edinir.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Silaj fermantasyonunun temel prensipleri hakkında bilgi edinir.;
2 Silaj yapım aşamasında kullanılan silo tipleri ve bunların silaj kalitesi üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinir.;
3 Silaj yapımında kullanılan bitkiler ile bunların kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri ile ilgili bilgi edinir.;
4 Hasat, Soldurma, parçalama, katkı maddeleri ile zenginleştirme, taşıma ve doldurma, sıkıştırma ve kapatma gibi silaj yapımının tüm aşamaları hakkında bilgi edinir.;
5 Silaj kalitesi, silaj kalitesini etkileyen faktörler ve silaj kalitesinin belirlenmesinde kullanılan fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler hakkında bilgi edinir.;
6 Silajlarda aerobik stabilite ve hijyen konuları hakkında bilgi edinir.;
7 Silajların besleme değeri hakkında bilgi edinir.;
8 Farklı silajların ruminantların beslenmesinde kullanımı hakkında bilgi edinir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Silaj yapımının tarihçesi, silajın avantajları, silaj yapımının prensipleri.
2 Silaj yapımında kullanılan silo çeşitleri ve özellikleri.
3 Silaj yapımında kullanılan bitkiler ve bu bitkilerin silolanabilirlik özellikleri.
4 Silaj yapımında kullanılan bitkilerin kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri.
5 Silaj yapımının aşamaları, silaj yapımında kullanılan bitkileri hasadı.
6 Silaj yapımında kullanılan bitkilerin soldurulması ve parçalanması.
7 Silaj fermantasyonunda kullanılan katkı maddeleri, özellikleri ve silaj fermantasyonu üzerindeki etkileri.
8 Silolanacak bitkilerin tarladan siloya taşınması ve silolara doldurulması.
9 Silolanacak bitkilerin silolarda sıkıştırılması ve siloların kapatılması.
10 Siloda gerçekleşen aerobik dönem, fermantasyon dönemi ve fermantasyon dinamikleri ile stabil dönemin dinamikleri.
11 Olgunlaşan silajın açılması ve silaj kalitesi.
12 Silajlarda aerobik stabilite, aerobik stabilitenin önemi ve geliştirilmesi, silaj hijyeni.
13 Çeşitli silajların (doğal olarak fermente olmuş, katkı maddeleri kullanılmış, hava alarak bozulmuş) besleme değerleri.
14 Silajların ruminantların beslenmesinde kullanımı.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Woolford, M.K. 1984. The Silage Fermentation. Microbiology Series 14. Marcel Dekker Inc., New York.
McDonald, P., Henderson, A.R., Heron, S.J.E. 1991. Biochemistry of Silage. Second Edition. Chalcombe Publications. Church Lane, Kingston, Canterbury, Kent, UK.
Filya, İ. 2006. Silaj: Yapımı, Teknolojisi ve Kullanımı. Sütaş Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları. 2, Bursa.
Karabulut, A., Filya, İ. 2020. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları. 67, 7. Baskı, Bursa.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Üniversitemiz lisans üstü eğitim öğretim yönetmeliğine göre değerlendirilmektedir.
Açıklama Öğrenci otomasyon sisteminde hesaplanan harf notu ile değerlendirilmektedir.
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 20 20
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 42 42
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 5 0 0 4 0 5 0 0 0 0 0 0 3
OK2 5 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 3
OK3 5 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 4
OK4 5 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 3
OK5 5 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 3
OK6 5 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 0
OK7 5 0 5 0 0 5 0 0 0 0 0 0 0
OK8 5 0 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr