Bursa Uludağ Üniv. Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü / Genetik Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü Nilüfer/BURSA E-mail: ocobanoglu@uludag.edu.tr Tel: 0 224 294 1241
18
Dersin Web Adresi:
http://www.veteriner.uludag.edu.tr
19
Dersin Amacı
Biyoteknolojinin tanımı, kapsamı, kullanımı ve tarihçesinin öğrencilere aktarılması; geleneksel ve modern biyoteknoloji konusunda bilgi verilmesi.
Biyoteknoloji ilişkili olduğu alanlar, ekonomik önemi, ülkemizde ve dünyadaki durum, ülkemizdeki uygulama örnekleri ve sunduğu fırsatlar
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
Bu ders öğrencilerin mesleki gelişimleri süresince biyoteknoloji ve biyoteknolojinin uygulamaları ile ilgili temel kavramlar hakkında gerekli bilgileri sağlayacaktır.
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Biyoteknoloji ile ilgili temel kavramları açıklamak.;
2
Biyoteknoloji kullanım alanları ve uygulamaları hakkında genel bilgi sahibi olmak.;
3
Bitkisel, hayvansal ve tıp alanındaki biyoteknolojik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olma ve gerektiğinde konuya ilişkin gözlem ve deneyler yapabilmek.;
4
Modern biyoteknoloji ile geleneksel biyoteknolojiyi ayırt edebilmek.;
5
Biyoteknoloji ile ilgili araştırma yapabilme ve elde ettiği bilgileri sözlü ya da yazılı aktarabilmek.;
6
1.8 Literatürün ve sunumların eleştirel olarak gözlem ve değerlendirmelerinin yapılması;
7
1.10 Profesyonel yetkinlikleri kullanarak hayvan bakımı ve veteriner halk sağlığı
hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla veteriner hekimliği bilgi birikimine katkı sağlanması.
;
8
1.13 Yaşam boyu öğrenmeye ve mesleki gelişime bağlılık göstermek. Bu tecrübeli deneyimi yansıtmayı, performans ve yetkinliği geliştirmek için önlemler alması.;
9
2.11 İletişim, liderlik, yönetim ve takım çalışması gibi konuları içeren kişisel etkili etkileşim.;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Biyoteknoloji Nedir? Biyoteknolojinin Tarihi ve Biyoteknolojinin Kapsamı
2
Biyoteknolojinin Tanımları: Geleneksel Biyoteknoloji Uygulamaları
3
Modern Biyoteknoloji Uygulamaları
4
Genler ve Genomlar
5
Rekombinant DNA Teknolojisi
6
Biyoteknolojik Proteinler
7
Biyoinformatik, DNA Parmakizi Teknolojisi
8
Mikrobiyal Biyoteknoloji
9
Bitki Biyoteknolojisi
10
Enzim Biyoteknolojisi, Restriksiyon Enzimleri ve Restriksiyon Haritalaması
11
Tıbbi Biyoteknoloji, Adli Tıp Biyoteknoloji
12
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar; Gen Terapisi
13
Yiyecek ve İçecek Sektöründe Kullanılan Biyoteknoloji
14
Biyoteknoloji Düzenlemeleri, Biyoteknolojinin İnsanlar Üzerine Etkileri ve Etik Sorular
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
1. Türkiye’de Biyoteknoloji ve Toplumsal Kesimler / Profesyoneller Kentsel Tüketiciler Köylüler. Erbaş, H. ISBN: 978-975-482-773-6. Yayın Yeri. Ankara Yayın Evi: Ankara Üniversitesi Biyoteknoloi Enstitüsü Yayınları No.4. 2008. 2. Introduction to Biotechnology. Pathak, R. Atlantic Publishers & Distributors (P) Ltd. ISBN: 978-812-690-598-0, 2006. 3. Microbial Biotechnology Principles and Applications. Lee, Y.K. Edited by: National University of Singapore, Singapore. ISBN: 978-981-256-676-8, 2006. 4. Plant Biotechnology and Transgenic Plants. Edited by: Oksman-Caldentey K-M. and Barz W.H. CRC Press. ISBN: 978-082-470-794-1, 2002. 5. Biyoteknolojiye Giriş. Palladino M.A. and Thieman W.J. Çeviri: Tekeoğlu M. Palma Yayınları.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
30
Kısa Sınav
0
0
Ödev
2
10
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
4
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Dersin sınavları hem klasik hem de çoktan seçmeli sorular şeklinde olacaktır.
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
2
28
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
1
14
14
Ödevler
2
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
14
14
Diğer
2
7
14
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
20
20
Toplam İş Yükü
90
Toplam İş Yükü / 30 saat
3
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU