Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BİYOTEKNOLOJİDE GENEL KAVRAMLAR
1 Dersin Adı: BİYOTEKNOLOJİDE GENEL KAVRAMLAR
2 Dersin Kodu: VET1514
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ÖZDEN ÇOBANOĞLU
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç. Dr. Özden ÇOBANOĞLU
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Bursa Uludağ Üniv. Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü / Genetik Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü Nilüfer/BURSA
E-mail: ocobanoglu@uludag.edu.tr
Tel: 0 224 294 1241
18 Dersin Web Adresi: http://www.veteriner.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Biyoteknolojinin tanımı, kapsamı, kullanımı ve tarihçesinin öğrencilere aktarılması; geleneksel ve modern biyoteknoloji konusunda bilgi verilmesi. Biyoteknoloji ilişkili olduğu alanlar, ekonomik önemi, ülkemizde ve dünyadaki durum, ülkemizdeki uygulama örnekleri ve sunduğu fırsatlar
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Bu ders öğrencilerin mesleki gelişimleri süresince biyoteknoloji ve biyoteknolojinin uygulamaları ile ilgili temel kavramlar hakkında gerekli bilgileri sağlayacaktır.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Biyoteknoloji ile ilgili temel kavramları açıklamak.;
2 Biyoteknoloji kullanım alanları ve uygulamaları hakkında genel bilgi sahibi olmak.;
3 Bitkisel, hayvansal ve tıp alanındaki biyoteknolojik uygulamalar hakkında bilgi sahibi olma ve gerektiğinde konuya ilişkin gözlem ve deneyler yapabilmek.;
4 Modern biyoteknoloji ile geleneksel biyoteknolojiyi ayırt edebilmek.;
5 Biyoteknoloji ile ilgili araştırma yapabilme ve elde ettiği bilgileri sözlü ya da yazılı aktarabilmek.;
6 1.8 Literatürün ve sunumların eleştirel olarak gözlem ve değerlendirmelerinin yapılması;
7 1.10 Profesyonel yetkinlikleri kullanarak hayvan bakımı ve veteriner halk sağlığı hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla veteriner hekimliği bilgi birikimine katkı sağlanması. ;
8 1.13 Yaşam boyu öğrenmeye ve mesleki gelişime bağlılık göstermek. Bu tecrübeli deneyimi yansıtmayı, performans ve yetkinliği geliştirmek için önlemler alması.;
9 2.11 İletişim, liderlik, yönetim ve takım çalışması gibi konuları içeren kişisel etkili etkileşim.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Biyoteknoloji Nedir? Biyoteknolojinin Tarihi ve Biyoteknolojinin Kapsamı
2 Biyoteknolojinin Tanımları: Geleneksel Biyoteknoloji Uygulamaları
3 Modern Biyoteknoloji Uygulamaları
4 Genler ve Genomlar
5 Rekombinant DNA Teknolojisi
6 Biyoteknolojik Proteinler
7 Biyoinformatik, DNA Parmakizi Teknolojisi
8 Mikrobiyal Biyoteknoloji
9 Bitki Biyoteknolojisi
10 Enzim Biyoteknolojisi, Restriksiyon Enzimleri ve Restriksiyon Haritalaması
11 Tıbbi Biyoteknoloji, Adli Tıp Biyoteknoloji
12 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar; Gen Terapisi
13 Yiyecek ve İçecek Sektöründe Kullanılan Biyoteknoloji
14 Biyoteknoloji Düzenlemeleri, Biyoteknolojinin İnsanlar Üzerine Etkileri ve Etik Sorular
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Türkiye’de Biyoteknoloji ve Toplumsal Kesimler / Profesyoneller Kentsel Tüketiciler Köylüler. Erbaş, H. ISBN: 978-975-482-773-6. Yayın Yeri. Ankara Yayın Evi: Ankara Üniversitesi Biyoteknoloi Enstitüsü Yayınları No.4. 2008.
2. Introduction to Biotechnology. Pathak, R. Atlantic Publishers & Distributors (P) Ltd. ISBN: 978-812-690-598-0, 2006.
3. Microbial Biotechnology Principles and Applications. Lee, Y.K. Edited by: National University of Singapore, Singapore. ISBN: 978-981-256-676-8, 2006.
4. Plant Biotechnology and Transgenic Plants. Edited by: Oksman-Caldentey K-M. and Barz W.H. CRC Press. ISBN: 978-082-470-794-1, 2002.
5. Biyoteknolojiye Giriş. Palladino M.A. and Thieman W.J. Çeviri: Tekeoğlu M. Palma Yayınları.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 4 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Dersin sınavları hem klasik hem de çoktan seçmeli sorular şeklinde olacaktır.
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 1 14 14
Ödevler 2 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 14 14
Diğer 2 7 14
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 3 1 2 2 1 5 1 1 1 2 1 1
OK2 1 1 1 1 1 1 4 1 1 1 1 2
OK3 2 1 2 1 1 4 1 1 1 1 1 2
OK4 1 1 2 1 1 4 1 2 1 1 2 1
OK5 1 2 3 4 1 3 3 1 2 1 1 2
OK6 1 1 2 3 4 3 3 1 2 1 1 2
OK7 2 3 1 1 2 1 3 1 2 2 1 1
OK8 3 2 1 3 4 2 1 1 3 1 2 3
OK9 2 1 3 1 3 2 3 2 1 3 3 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr