Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
DEZAVANTAJLI GRUPLAR VE TEKNOLOJİ
1 Dersin Adı: DEZAVANTAJLI GRUPLAR VE TEKNOLOJİ
2 Dersin Kodu: YBS5123
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi MERYEM AYŞEGÜL KOZAK ÇAKIR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Dr. Öğretim Üyesi Ayşegül KOZAK ÇAKIR
kozak@uludag.edu.tr
+90 224 294 26 95 Dahili: 62728
Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü
İnegöl-BURSA
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı toplum içinde var olan kesimlerden dezavantajlı grupların toplumsal eşitsizlikler ile daha da dezavantajlı oldukları bir dönemde teknoloji desteği ile eşitsizliklerin giderilmesi konusunu tartışmaktır. Dezavantajlı grup tanımı, dezavantajı grupların tanıtımı, mevcut toplumsal eşitsizlikler ve dezavantajlı gruplar üzerindeki etkileri, dezavantajlı grupların bilişim teknolojileri ile desteklenmesi, bilişim teknolojilerinin dezavantajlı grupları desteklemek için nasıl özelleştirilmesi gerektiği ve örnek durumların tartışılması dersin ana konularını oluşturmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: Dezavantajlı grupların toplumsal eşitsizlikler ile daha da dezavantajlı oldukları bir dönemde teknoloji desteği ile eşitsizliklerin giderilmesi hakkında bilgi sahibi olur.
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Dezavantajlı grup tanımı, dezavantajı grupların tanıtımı, mevcut toplumsal eşitsizlikler ve dezavantajlı gruplar üzerindeki etkileri, dezavantajlı grupların bilişim teknolojileri ile desteklenmesi, bilişim teknolojilerinin dezavantajlı grupları desteklemek için nasıl özelleştirilmesi gerektiği ve örnek durumların tartışılması dersin ana konularını oluşturmaktadır.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Ders izlencesinin tartışılması ve konu hakkında önbilgilerin tespiti
2 Toplum bilimi (Sosyoloji) amacı, kapsamı temel kavramları, çalışma yöntemleri ve hedef kitlesi (bir kavram haritası ile büyük resmin gösterilmesi) Tartışma konusu: Bilim nedir ve bir bilim alanını bilim alanı yapan özellikler nelerdir? Kriterleri sosyoloji bilimine uygulayabilir miyiz?
3 Sosyal eşitsizlik nedir, çeşitleri ve kaynakları nelerdir? Tartışma konusu: Yaşam veya iş çevrenizde gördüğünüz toplumsal eşitsizlik örnekleri nelerdir? Neden bunların toplumsal eşitsizlik olduğunu düşünüyorsunuz? Tartışma konusu: Sosyal eşitsizlik her grup için farklı nedenlerden kaynaklanmaktadır, sizce bu kaynakların benzer ve farklı yanları nelerdir?
4 Teknolojinin kısa tarihi (tarım çağında, endüstri çağında ve bilgi çağında). Bilişim teknolojilerinin gelişim aşamaları (1940 lı yıllarda ENIAC ile başlayıp, ARPANET ve internet ile süregelen gelişim aşamaları), teknoloji ve toplum ilişkisi, toplum mu teknolojiyi değiştirir teknoloji mi toplumu değiştirir? Tartışma konusu: Çalıştığınız alanın toplumun değişimine nasıl katkısı olduğunu veya toplumun alanınızı nasıl değiştirdiğini düşünüyorsunuz?
5 Cinsiyet temelli dezavantajlı gruplar ve teknoloji Tartışma konusu: Cinsiyet temelli toplumsal eşitsizliklerin giderilmesinde bilişim teknolojilerinin katkıları neler olabilir?
6 Engelliler (fiziksel ve zihinsel) ve teknoloji Tartışma konusu: Engelli bireylerin topluma entegrasyonu ve desteklenmesi konusunda bilişim teknolojileri nasıl katkıda bulunabilir?
7 ders tekrarı
8 Yaşlılar ve Teknoloji Tartışma konusu: Toplumda yaşlı bireylerin yaşam kalitesini arttırmak için bilişim teknolojilerinden nasıl faydalanılabilir? Bu soruyu tartışırken hayatın her alanını düşünmeye çalışın.
9 Çocuklar ve Teknoloji Tartışma konusu: 0 - 12 yaş aralığındaki çocukların ve velilerinin yaşamlarını kolaylaştırmak bilişsel gelişimlerini desteklemek için bilişim teknolojileri hangi alanlarda katkı sağlayabilir?
10 Göçmenler ve Teknoloji Tartışma konusu: Göçmenler ve çocuklarının bulundukları ülkede yaşam koşullarının iyileştirilmesi adına bilişim teknolojileri nasıl yardımcı olabilir?
11 Düşük sosyo-ekonomik seviye ve Teknoloji Tartışma konusu: Yoksul kesimlerde kamu açısından adil ve kaynakların israfına sebep olmadan teknolojiye erişimlerini sağlamak için hangi alanlarda politikalar geliştirilmelidir?
12 Dezavantajlı gruplara teknoloji kaynaklı tehditler Tartışma konusu: Dezavantajlı gruplara yönelik internette güvenlik problemleri nelerdir? Bu problemleri bertaraf etmek için ne tip tedbirler alınabilir? Bu tedbirleri uygularken toplumsal eşitsizliğe yol açmamasını nasıl garanti altına alırsınız?
13 sunular
14 ders tekrarı
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 25
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 75
Yıl sonu Sınavı 0 0
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 100
Finalin BAşarıya Oranı 0
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları Bağıl değerlendirme
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 100 100
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 50 50
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 0 0 0
Toplam İş Yükü 228
Toplam İş Yükü / 30 saat 5,93
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 0 0 0 3 3 0 4 0 4 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr