1 |
Dersin Adı: |
ÖRTÜALTI SEBZECİLİĞİ |
2 |
Dersin Kodu: |
BAH3102 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
3 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
6 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
1 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Doç. Dr. NURAY AKBUDAK |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Doç.Dr. Nuray AKBUDAK |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Görükle Kampusu - Bursa Telefon: 224-2941486 E-posta: nakbudak@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Öğrencilerin örtüaltı sebze üretiminin yapılmasına yönelik üretim tesislerini tanıması, ortam koşullarını düzenlemesi, uygun üretim tekniklerini uygulaması ve güncel gelişmeleri takip etmesi.
|
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
Türkiye için büyük öneme sahip Örtüaltı sebze yetiştiriciliği ve seraların tanıtımı yapılarak. Mesleki açıdan temel bir farkındalık ve bilgi sağlanmaktadır. |
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Dünya’da ve Türkiye’de örtüaltı sebzeciliği |
Serada üretim gruplarının oluşturulması, alçak plastik tünel tesisi |
2 |
Alçak ve yüksek plastik tüneller |
Sera yapı elemanlarının tanıtılması |
3 |
Seraların sınıflandırılması ve sera yerinin seçiminde etkili faktörler |
Serada ortam koşullarının analizi ve üretime yönelik toprak hazırlığı |
4 |
Sera yapı elemanları ve
sera klimasının düzenlenmesi |
Fide üretimi için tohum ekimi |
5 |
Seralarda toprak hazırlama, sulama ve gübreleme |
Aşılı fide üretimi için aşı uygulamaları |
6 |
Serada domates yetiştiriciliği |
Alçak plastic tünellerde üretim |
7 |
Serada biber yetiştiriciliği |
Askıya alma |
8 |
Serada patlıcan yetiştiriciliği |
Budama ve diğer bakım işlemleri |
9 |
Serada hıyar yetiştiriciliği |
Serada tüplü fide üretimi ve sebze yetiştiriciliği yapan işletmelere teknik gezi |
10 |
Hıyarda ve diğer sebzelerde budama teknikleri |
Hormon uygulamaları, Tozlaşmaya yardım |
11 |
Serada kabak yetiştiriciliği |
Hasat |
12 |
Serada kavun ve karpuz yetiştiriciliği |
Raporların sunumu |
13 |
Serada fasulye yetiştiriciliği |
Seralarda organik sebzeciliğin tanıtımı |
14 |
Serada kıvırcık salata ve marul yetiştiriciliği |
Topraksız yetiştiriciliğin tanıtımı |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Tüzel, Y. ve Gül, A. 2008. Seralarda İyi Tarım Uygulamaları. Tibyan Yayıncılık, 172 s. Sevgican, A. 1999. Örtüaltı Sebzeciliği (Topraklı Tarım). Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No :528, İzmir, 302 s. Hanan, J.J. 1998. Greenhouses. Advanced Technology for Protected Horticulture. CRC Press Press LLC, Boca Raton, 648 p. Günay, A. 1981. Serler. Cilt II. Çağ Matbaası, Ankara, 323 s. |
24 |
Değerlendirme |
|