Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
BİTKİ ÜRETİM TEKNİKLERİ
1 Dersin Adı: BİTKİ ÜRETİM TEKNİKLERİ
2 Dersin Kodu: BTKZ109
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. HÜSEYIN CAN ALPSOY
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Öğr.Gör.Dr. Hüseyin Can Alpsoy
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Öğr.Gör.Dr. Hüseyin Can Alpsoy
hkerdogan@uludag.edu.tr , 0 (224) 773 60 42
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bitkilerin çoğaltılmasında kullanılan tekniklerle ilgili temel bilgilerin verilmesi
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Generatif ve vegetatif üretim yöntemleri arasındaki farkların kavranması;
2 Tohumla üretimin ayrıntılarıyla öğrenilmesi;
3 Sporla üretim yöntemi ve safhaları hakkında temel bilgilerin edinilmesi;
4 Çelikle üretim yönteminin ayrıntılarıyla öğrenilmesi;
5 Daldırma ile üretimin detaylarıyla kavranması;
6 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerde kullanılan üretim yöntemlerinin bilinmesi;
7 Doku kültürü ile üretimin ana hatlarıyla kavranması;
8 Aşı ile üretim ve kullanılan aşı yöntemleri hakkında bilgi ve tecrübe kazanılması ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Üretim yöntemlerine genel bakış Uygulamalarla ilgili ön bilgiler
2 Tohumla üretimin anlamı, kullanım alanları Bazı bitki tohumlarının öğrencilere tanıtılması
3 Tohumla üretim tekniğinin temel noktaları, ön işlemler, tohum ekimi Tohum çimlendirme çalışması çimlenme oranı ve indeksi
4 Sporla üretim Sporların tanıtılması
5 Çelik ile üretim, önemi, kullanım alanları Çelik tiplerinin tanıtılması
6 Başlıca çelikle üretim yöntemleri Çelik köklendirme uygulaması
7 Aşı ile üretim, başlıca göz aşı çeşitleri T göz aşı uygulaması
8 Başlıca göz aşı çeşitleri (devam) Yongalı göz aşı uygulaması
9 Başlıca kalem aşısı çeşitleri Yan ve kabuk aşı uygulaması
10 Daldırma ile üretim, daldırma tipleri. Daldırma uygulaması
11 Doğal daldırmaya elverişli bitki kısımları ile üretimde kullanılan yöntemler Konuyla ilgili uygulamalar
12 Soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkilerin ayırma ve bölme yoluyla üretilmesi Konuyla ilgili uygulamalar
13 Doku kültüründe laboratuar teşkilatı, başlıca doku kültürü yöntemleri Doku kültürü laboratuarının teknik gezilerde tanıtılması
14 Genel tekrar, öğrenilenlerin gözden geçirilmesi, öneri ve düşünceler Yapılmış olan uygulamaların takibi, sonuçların gözlenmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Üretim Teknikleri MEB 2015; Bitki Üretim Tekniği-Tohumla üretim (T:Demir). Ayrıca çeşitli web siteleri
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
Ödevler 0
Projeler
Arazi Çalışmaları
Arasınavlar 1
Diğer
Yarıyıl Sonu Sınavları 1
Toplam İş Yükü
Toplam İş Yükü / 30 saat
Dersin AKTS Kredisi
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5
OK2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5
OK3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5
OK4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5
OK5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5
OK6 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK7 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK8 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr