Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941565 Fax: 0224 2941402 e-posta: nihalt@uludag.edu.tr
18
Dersin Web Adresi:
19
Dersin Amacı
Gıda Kalite Kontrolünün Tanıtımı, Gerekliliği. Gıdalarda Kalite Unsurları, Teorisi, Uygulamada Kullanılan Alet ve Cihazlar. HACCP ISO 9000’ler ve ISO 22000, Gıda mevzuatı nedir? Tanıtımı.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Gıda kalite kontrolün gerekliliğini kavrayabilme;
2
Gıda san.’de kalite kontrol uygulama yöntemlerini kavrayabilme;
3
Kalite yönetim sistemleri ve işleyişlerini kavrayabilme;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Öğrencilerle tanışma, kalitenin tanımı
2
Gıda kalitesine etki eden faktörler
3
Kalite standartları
4
Kalite kontrol ve tanımı
5
Kalite karrakteristikleri ve ölçümü
6
Kalite karrakteristikleri ve ölçümü
7
Kusurlar ve sınıflandırılması
8
İstatistiksel Kalite Kontrol-Kontrol Kartları
9
İstatistiksel Kalite Kontrol-Kontrol Kartları
10
Toplam kalite yönetimi
11
Kalite yönetim sistemleri
12
Kalite maliyetleri
13
Gıda güvenliği yönetim sistemleri
14
Gıda mevzuatı
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
1-Gıda Kalite Kontrolün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri(Prof.Dr.Fikri BAŞOĞLU) Dora Yayıncılık LTD. ŞTİ. 2-Gıda kalite kontrolü ve mevzuatı ders notları
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
1
14
Uygulamalı Dersler
0
0
0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
14
1
14
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
10
10
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
20
20
Toplam İş Yükü
58
Toplam İş Yükü / 30 saat
1,93
Dersin AKTS Kredisi
2
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU