Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MEYVE ve BAĞ HASTALIKLARI
1 Dersin Adı: MEYVE ve BAĞ HASTALIKLARI
2 Dersin Kodu: BTK4602-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 8
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ÖZGÜR AKGÜN KARABULUT
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Özgür Akgün Karabulut
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: E-posta: ozgurk@uludag.edu.tr
Tel: 90.224.2941572
Adres: Uludağ Üni., Ziraat Fak. Bitki Koruma Bölümü Görükle Kampüsü, Bursa 16059, Türkiye
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrenciye meyve ve bağlarda görülen hasat öncesi ve hasat sonrası hastalıkların belirtilerini, ekonomik önemlerini, konukçularını, biyolojilerini ve savaşımını öğretmektir
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Abiyotik hastalıkları oluşturan faktörleri ve abiyotik hastalık simptomlarını bilir;
2 Biyotik hastalıkları oluşturan faktörleri ve biyotik hastalık simptomlarını bilir;
3 Meyvelerde görülen kanser, kök çürüklüğü ve pas hastalıklarını, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
4 Taş çekirdekli meyvelerde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
5 Kestane ve cevizlerde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
6 Turunçgillerde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
7 Zeytin ağaç ve meyvesinde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
8 Bağlarda görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
9 Çileklerde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
10 Meyvelerde ve bağlarda görülen önemli hasat sonrası hastalıkları bilir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Abiyotik hastalık faktörleri, simptomları Uygulamaya giriş
2 Elmalarda görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Elma karaleke ve küllemesinin simptomlarının ve mikroskobik olarak ilgili hastalığa ait konidi ve cleistothecium yapılarının incelenmesi
3 Armut ve ayvada görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Monilinia spp. konidilerinin mikroskobik olarak incelenmesi
4 Kanser, kök çürüklüğü ve pas hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Paslara ait uredospor yapılarının mikroskobik olarak incelenmesi
5 Kayısı ve erikte görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Kayısıda Coryneum beijerinckii Çil hastalığı simptomlarının incelenmesi
6 Şeftali ve kirazlarda görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Şeftalide Taphrina deformans simptomlarının incelenmesi
7 Ders tekrarı ve Ara sınav -
8 Kestane ve cevizlerde görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Kestanede Cryphonectria parasitica simptomlarının incelenmesi
9 Turunçgillerde görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Turunçgil meyvelerinde Alternaria spp. simptomlarının incelenmesi
10 Zeytinlerde görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Zeytin yapraklarında Spiloceae oleagina simptomlarının incelenmesi
11 Bağlarda görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Bağlarda görülen mildiyö ve külleme hastalıklarının makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
12 Çileklerde görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları Çileklerde Botrytis cinerea’nın makraskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi
13 Yumuşak çekirdekli ve sert çekirdekli görülen önemli hasat sonu hastalıkları Elmada Penicillium expansum ve sert çekirdekli meyvelerde Monilinia sp. hastalıklarının makroskobik ve mikroskobik incelenmesi
14 Turunçgillerde ve üzümde görülen önemli hasat sonu hastalıkları P. italicum and P. digitatum makroskobik ve mikroskobik incelenmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: König, H., Unden, G., Fröhlich, J. 2009. Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine. ISBN: 978-3-540-85462-3. 2009 Springer-Verlag Berlin Heidelberg.
Horst, K., R. 2008. Westcott’s Plant Disease Handbook, Seventh Edition. ISBN: 978-1-4020-4585-1. Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York, 2008.
Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology. Fifth Edition, Academic Press, Inc. p952.
K.G. Mukerji. Fruit And Vegetable Diseases. 2004. Kluwer Academic Publishers.
Vidhyasekaran, P. 2004. Concise Encyclopedia of Plant Pathology. Published by Food Products Press.
Thompson, A., K. 2003. Fruit and Vegetables Harvesting, Handling and Storage. Published by Blackwell Publishing Ltd.
Baykal, N. 1994. Bahçe Bitkileri Hastalıkları. U.Ü. Zir. Fak. Ders Notları. No:2, s85.
Anonim, 1995. Zirai Mücadele Teknik Talimatları. Tarım Bakanlığı. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 1 5
Ödev 1 5
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 4 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 9 9
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 6 6
Diğer 1 9 9
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 0 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK3 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 4 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK5 0 3 4 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK6 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK7 0 4 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK8 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK9 0 3 3 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK10 0 3 3 0 3 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr