1 |
Dersin Adı: |
MEYVE ve BAĞ HASTALIKLARI |
2 |
Dersin Kodu: |
BTK4602-S |
3 |
Dersin Türü: |
Seçmeli |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
4 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
8 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. ÖZGÜR AKGÜN KARABULUT |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof. Dr. Özgür Akgün Karabulut |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
E-posta: ozgurk@uludag.edu.tr Tel: 90.224.2941572 Adres: Uludağ Üni., Ziraat Fak. Bitki Koruma Bölümü Görükle Kampüsü, Bursa 16059, Türkiye |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, öğrenciye meyve ve bağlarda görülen hasat öncesi ve hasat sonrası hastalıkların belirtilerini, ekonomik önemlerini, konukçularını, biyolojilerini ve savaşımını öğretmektir |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
21 |
Ders Öğrenme Kazanımları |
1 |
Abiyotik hastalıkları oluşturan faktörleri ve abiyotik hastalık simptomlarını bilir;
|
2 |
Biyotik hastalıkları oluşturan faktörleri ve biyotik hastalık simptomlarını bilir;
|
3 |
Meyvelerde görülen kanser, kök çürüklüğü ve pas hastalıklarını, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
|
4 |
Taş çekirdekli meyvelerde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
|
5 |
Kestane ve cevizlerde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
|
6 |
Turunçgillerde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
|
7 |
Zeytin ağaç ve meyvesinde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
|
8 |
Bağlarda görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
|
9 |
Çileklerde görülen önemli hastalıkları, ekonomik önemlerini, konukçularını, simptomlarını biyoloji ve savaşım metotlarını bilir;
|
10 |
Meyvelerde ve bağlarda görülen önemli hasat sonrası hastalıkları bilir;
|
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Abiyotik hastalık faktörleri, simptomları |
Uygulamaya giriş |
2 |
Elmalarda görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Elma karaleke ve küllemesinin simptomlarının ve mikroskobik olarak ilgili hastalığa ait konidi ve cleistothecium yapılarının incelenmesi |
3 |
Armut ve ayvada görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Monilinia spp. konidilerinin mikroskobik olarak incelenmesi |
4 |
Kanser, kök çürüklüğü ve pas hastalıkları, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Paslara ait uredospor yapılarının mikroskobik olarak incelenmesi
|
5 |
Kayısı ve erikte görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Kayısıda Coryneum beijerinckii Çil hastalığı simptomlarının incelenmesi |
6 |
Şeftali ve kirazlarda görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Şeftalide Taphrina deformans simptomlarının incelenmesi |
7 |
Ders tekrarı ve Ara sınav |
-
|
8 |
Kestane ve cevizlerde görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Kestanede Cryphonectria parasitica simptomlarının incelenmesi |
9 |
Turunçgillerde görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Turunçgil meyvelerinde Alternaria spp. simptomlarının incelenmesi |
10 |
Zeytinlerde görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Zeytin yapraklarında Spiloceae oleagina simptomlarının incelenmesi |
11 |
Bağlarda görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Bağlarda görülen mildiyö ve külleme hastalıklarının makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi |
12 |
Çileklerde görülen önemli hastalıklar, ekonomik önemleri, konukçuları, simptomları biyoloji ve savaşımları |
Çileklerde Botrytis cinerea’nın makraskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi |
13 |
Yumuşak çekirdekli ve sert çekirdekli görülen önemli hasat sonu hastalıkları |
Elmada Penicillium expansum ve sert çekirdekli meyvelerde Monilinia sp. hastalıklarının makroskobik ve mikroskobik incelenmesi |
14 |
Turunçgillerde ve üzümde görülen önemli hasat sonu hastalıkları |
P. italicum and P. digitatum makroskobik ve mikroskobik incelenmesi |
23 |
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
König, H., Unden, G., Fröhlich, J. 2009. Biology of Microorganisms on Grapes, in Must and in Wine. ISBN: 978-3-540-85462-3. 2009 Springer-Verlag Berlin Heidelberg. Horst, K., R. 2008. Westcott’s Plant Disease Handbook, Seventh Edition. ISBN: 978-1-4020-4585-1. Springer-Verlag Berlin Heidelberg New York, 2008. Agrios, G.N. 2005. Plant Pathology. Fifth Edition, Academic Press, Inc. p952. K.G. Mukerji. Fruit And Vegetable Diseases. 2004. Kluwer Academic Publishers. Vidhyasekaran, P. 2004. Concise Encyclopedia of Plant Pathology. Published by Food Products Press. Thompson, A., K. 2003. Fruit and Vegetables Harvesting, Handling and Storage. Published by Blackwell Publishing Ltd. Baykal, N. 1994. Bahçe Bitkileri Hastalıkları. U.Ü. Zir. Fak. Ders Notları. No:2, s85. Anonim, 1995. Zirai Mücadele Teknik Talimatları. Tarım Bakanlığı. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü. |
24 |
Değerlendirme |
|