Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Hayvan Beslemede Protein, Karbonhidrat, Yağ ve Enerji Metabolizması
1 Dersin Adı: Hayvan Beslemede Protein, Karbonhidrat, Yağ ve Enerji Metabolizması
2 Dersin Kodu: VHB6003
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu VET 1009 Fizyoloji I, VET 1008 Biyokimya I
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. HAKAN BİRİCİK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof.Dr.H.BİRİCİK, Prof.Dr. Ş.Ş. CENGİZ, Doç.Dr. Derya YEŞİLBAĞ
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: biricik@uludag.edu.tr , +902242941364, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü, Nilüfer-Bursa/Türkiye
18 Dersin Web Adresi: hhttp://saglikbilimleri.uludag.edu.tr/anabilimdallari.php
19 Dersin Amacı Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin hayvan beslemedeki önemi, rasyon yapımındaki etkileri ve ihtiyaç düzeyleri konusunda ileri düzeyde bilgi ve beceri kazandırmak.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Protein, Karbonhidrat, Yağ ve Enerjinin hayvan beslemedeki önemi konusundaki güncel bilgi ve beceriye sahip olur;;
2 Hayvan türlerine göre Protein, Karbonhidrat ve Yağların sindirim ve emilimi konusunda bilgi ve beceriye sahip olur;;
3 Hayvan türlerine göre protein, karbonhidrat ve yağ sindirimindeki farklılıkları değerlendirir;;
4 Besin maddelerinin birbirleri arasındaki dönüşümü kavrar;;
5 Yemlerde enerji tayini için kullanılan metotlar konusunda bilgi ve beceriye sahip olur;;
6 Enerji metabolizması, enerji değerlendirme sistemleri konusunda bilgi ve beceriye sahip olur; ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Karbonhidratların sınıflandırılması: Şekerler, şeker olmayanlar.
2 Karbonhidratların sindirimi: Tek midelilerde karbonhidrat sindirimi ve emilimi, Ruminantlarda karbonhidrat sindirimi ve emilimi
3 Karbonhidratların Metabolizması: Glikoz katabolizması, ruminantlarda propiyonik asit katabolizması
4 Karbonhidratların Metabolizması (devam): karbonhidratların yağlara ve amino asitlere dönüşümü, karbonhidrat sentezi, glikoneogenezis
5 Karbonhidratların Metabolizması (devam): Karbonhidratların yağ ve amino asitlere dönüşümü, karbonhidrat sentezi, laktoz sentezi, glikoneogenezis
6 Yağların yapıları, fonksiyonları ve sınıflandırılması: yağ asitleri, gliseritler, trigliserit, gliserin kapsayanlar, gliserin kapsamayanlar
7 Süt ineklerinde lipit metabolizması: Korunmuş yağların kullanılması, hormonların, l-karnitinin yağ metabolizması üzerine etkileri, lipit peroksidasyon ve yem yağlarında meydana gelen oksidasyonlar
8 Proteinlerin sınıflandırılması: basit, bileşik ve protein yapısında olmayan azotlu bileşikler, Amino asitler ve sınıflandırılması
9 Protein sindirimi: Tek midelilerde protein sindirimi ve emilimi, ruminantlarda protein sindirimi ve emilimi
10 Ruminantlarda protein değerlendirme yöntemleri: Gerçek protein, Metabolize olabilir protein
11 Enerjinin tanımı: Brüt enerji, sindirilebilir enerji, metabolik enerji, net enerji
12 Yemlerde enerji tayini için kullanılan metotlar: Direk yöntemler, indirek yöntemler
13 Yem değerinin ölçümlerinde diğer metotlar: Nişasta değeri, toplam sindirilebilir besin maddeleri
14 Enerji metabolizması: Bazal metabolizma, yaşama payı ihtiyacı, hayvanlarda enerji ihtiyaçlarının belirlenmesi, kanatlılarda enerji değerlendirme sistemleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Feed and nutrition M.E.Ensminger J.E.Oldfield W.W.Heinemann Ensminger Publishing co. Digestive physiology and nutrition of ruminants, vol:1-2-3 D.C.Church o&b book,inc
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 68 68
Toplam İş Yükü 180
Toplam İş Yükü / 30 saat 6
Dersin AKTS Kredisi 6
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK2 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK3 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK4 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK5 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
OK6 5 4 3 2 2 5 1 1 2 1 2 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr