1 |
Dersin Adı: |
Hayvan Beslemede Protein, Karbonhidrat, Yağ ve Enerji Metabolizması |
2 |
Dersin Kodu: |
VHB6003 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Doktora |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
1 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
6 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
3 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
VET 1009 Fizyoloji I, VET 1008 Biyokimya I |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Prof. Dr. HAKAN BİRİCİK |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof.Dr.H.BİRİCİK, Prof.Dr. Ş.Ş. CENGİZ, Doç.Dr. Derya YEŞİLBAĞ |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
biricik@uludag.edu.tr , +902242941364, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Görükle Kampüsü, Nilüfer-Bursa/Türkiye |
18 |
Dersin Web Adresi: |
hhttp://saglikbilimleri.uludag.edu.tr/anabilimdallari.php |
19 |
Dersin Amacı |
Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin hayvan beslemedeki önemi, rasyon yapımındaki etkileri ve ihtiyaç düzeyleri konusunda ileri düzeyde bilgi ve beceri kazandırmak. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Karbonhidratların sınıflandırılması: Şekerler, şeker olmayanlar. |
|
2 |
Karbonhidratların sindirimi: Tek midelilerde karbonhidrat sindirimi ve emilimi, Ruminantlarda karbonhidrat sindirimi ve emilimi |
|
3 |
Karbonhidratların Metabolizması: Glikoz katabolizması, ruminantlarda propiyonik asit katabolizması |
|
4 |
Karbonhidratların Metabolizması (devam): karbonhidratların yağlara ve amino asitlere dönüşümü, karbonhidrat sentezi, glikoneogenezis
|
|
5 |
Karbonhidratların Metabolizması (devam): Karbonhidratların yağ ve amino asitlere dönüşümü, karbonhidrat sentezi, laktoz sentezi, glikoneogenezis |
|
6 |
Yağların yapıları, fonksiyonları ve sınıflandırılması: yağ asitleri, gliseritler, trigliserit, gliserin kapsayanlar, gliserin kapsamayanlar |
|
7 |
Süt ineklerinde lipit metabolizması: Korunmuş yağların kullanılması, hormonların, l-karnitinin yağ metabolizması üzerine etkileri, lipit peroksidasyon ve yem yağlarında meydana gelen oksidasyonlar |
|
8 |
Proteinlerin sınıflandırılması: basit, bileşik ve protein yapısında olmayan azotlu bileşikler, Amino asitler ve sınıflandırılması |
|
9 |
Protein sindirimi: Tek midelilerde protein sindirimi ve emilimi, ruminantlarda protein sindirimi ve emilimi |
|
10 |
Ruminantlarda protein değerlendirme yöntemleri: Gerçek protein, Metabolize olabilir protein |
|
11 |
Enerjinin tanımı: Brüt enerji, sindirilebilir enerji, metabolik enerji, net enerji |
|
12 |
Yemlerde enerji tayini için kullanılan metotlar: Direk yöntemler, indirek yöntemler |
|
13 |
Yem değerinin ölçümlerinde diğer metotlar: Nişasta değeri, toplam sindirilebilir besin maddeleri |
|
14 |
Enerji metabolizması: Bazal metabolizma, yaşama payı ihtiyacı, hayvanlarda enerji ihtiyaçlarının belirlenmesi, kanatlılarda enerji değerlendirme sistemleri |
|