1 | Dersin Adı: | GIDA KONTAMİNANTLARI |
2 | Dersin Kodu: | VBH5026 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Yüksek Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 2 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. FİGEN ÇETİNKAYA |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
e-mail: fcetinkaya@uludag.edu.tr Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Hayvansal gıdalardaki veteriner ilaç kalıntılarının (antibiyotikler, anabolik hormonlar), gıdaların pestisit, ağır metal, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), dioksin ve poliklorlubifeniller (PCB) ile kontaminasyonunun sağlık için zararlarını öğretmek |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Gıdalardaki kalıntı ve kontaminantların tanımlanması ve sınıflandırılması | |
2 | Antibiyotiklerin veteriner hekimlik alanında kullanımı | |
3 | Hayvansal kaynaklı gıdalarda antibiyotik kalıntılarının varlığı ve kalıntı seviyelerini etkileyen faktörler | |
4 | Antibiyotik kalıntılarının halk sağlığı ve gıda teknolojisi açısından yarattığı tehlikeler | |
5 | Antibiyotiklere dirençli mikroorganizmaların gelişimi | |
6 | Anabolik hormonların sınıflandırılması, veteriner hekimlikte kullanım amaçları | |
7 | Gıdalarda anabolik hormon kalıntılarını varlığı ve miktarını etkileyen faktörler | |
8 | Anabolik hormon kalıntılarının neden olduğu sağlık riskleri | |
9 | Anabolik etki amacıyla uygulanması yasak maddeler ve ilgili yasal düzenlemeler | |
10 | Pestisitlerin sınıflandırılması ve gıdalarda kalıntıları | |
11 | Pestisit kalıntılarının sağlık üzerine zararlı etkileri | |
12 | Sağlık riski oluşturan başlıca ağır metaller | |
13 | Polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH) gıdalarda varlığı, halk sağlığı yönünden önemi | |
14 | Gıdalarda dioksin ve poliklorlubifenillerin (PCB) varlığı ve karsinojenik etkileri |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1. Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN: 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara. 2. Çetinkaya, F., Elal Muş, T., 2010. Hayvansal Gıdalarda Hormon Kalıntıları, Tüketici Sağlığına Yönelik Riskler ve İlgili Yasal Düzenlemeler. U. Ü. Veteriner Fakültesi Dergisi, 29, 77-82. 3. Tayar, M., 2010. Gıda Güvenliği. ISBN: 978-605-89021-4-5, Ekosan Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti., İstanbul. 4. D’Mello, J.P.F., 2003. Food Safety. Contaminants and Toxins. ISBN: 0-85199-607-8, Cromwell Press, UK. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 1 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 0 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 100 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Ödevler | 0 | 3 | 42 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 113 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,77 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |