Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA KONTAMİNANTLARI
1 Dersin Adı: GIDA KONTAMİNANTLARI
2 Dersin Kodu: VBH5026
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Yüksek Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. FİGEN ÇETİNKAYA
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-mail: fcetinkaya@uludag.edu.tr
Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Hayvansal gıdalardaki veteriner ilaç kalıntılarının (antibiyotikler, anabolik hormonlar), gıdaların pestisit, ağır metal, polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH), dioksin ve poliklorlubifeniller (PCB) ile kontaminasyonunun sağlık için zararlarını öğretmek
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Antibiyotiklerin veteriner hekimlikte kullanımını öğrenir;
2 Hayvansal gıdalarda bulunan antibiyotik kalıntılarının halk sağlığı ve gıda teknolojisi bakımından önemini öğrenir;
3 Anabolik hormonların sınıflandırılmasını ve veteriner hekimlikte kullanımını öğrenir ;
4 Gıdalardaki hormon kalıntılarının neden olduğu sağlık risklerini öğrenir;
5 Pestisitlerin sınıflandırılması, kullanım amaçları ve gıdalardaki kalıntılarının sağlığa zararlı etkilerini öğrenir;
6 Gıdalarda ağır metal kalıntılarının varlığı ve sağlığa etkilerini öğrenir ;
7 Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) gıdalarda varlığı ve sağlığa etkilerini öğrenir;
8 Dioksin ve poliklorlubifenillerin gıdalarda varlığı ve sağlığa etkilerini öğrenir;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Gıdalardaki kalıntı ve kontaminantların tanımlanması ve sınıflandırılması
2 Antibiyotiklerin veteriner hekimlik alanında kullanımı
3 Hayvansal kaynaklı gıdalarda antibiyotik kalıntılarının varlığı ve kalıntı seviyelerini etkileyen faktörler
4 Antibiyotik kalıntılarının halk sağlığı ve gıda teknolojisi açısından yarattığı tehlikeler
5 Antibiyotiklere dirençli mikroorganizmaların gelişimi
6 Anabolik hormonların sınıflandırılması, veteriner hekimlikte kullanım amaçları
7 Gıdalarda anabolik hormon kalıntılarını varlığı ve miktarını etkileyen faktörler
8 Anabolik hormon kalıntılarının neden olduğu sağlık riskleri
9 Anabolik etki amacıyla uygulanması yasak maddeler ve ilgili yasal düzenlemeler
10 Pestisitlerin sınıflandırılması ve gıdalarda kalıntıları
11 Pestisit kalıntılarının sağlık üzerine zararlı etkileri
12 Sağlık riski oluşturan başlıca ağır metaller
13 Polisiklik aromatik hidrokarbonların (PAH) gıdalarda varlığı, halk sağlığı yönünden önemi
14 Gıdalarda dioksin ve poliklorlubifenillerin (PCB) varlığı ve karsinojenik etkileri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1. Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN: 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
2. Çetinkaya, F., Elal Muş, T., 2010. Hayvansal Gıdalarda Hormon Kalıntıları, Tüketici Sağlığına Yönelik Riskler ve İlgili Yasal Düzenlemeler. U. Ü. Veteriner Fakültesi Dergisi, 29, 77-82.
3. Tayar, M., 2010. Gıda Güvenliği. ISBN: 978-605-89021-4-5, Ekosan Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti., İstanbul.
4. D’Mello, J.P.F., 2003. Food Safety. Contaminants and Toxins. ISBN: 0-85199-607-8, Cromwell Press, UK.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 100
Toplam 1 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 0
Finalin BAşarıya Oranı 100
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ödevler 0 3 42
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 113
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,77
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10
OK1 5 1 2 3 2 2 3 3 4 5
OK2 4 2 2 3 3 2 2 3 5 4
OK3 5 1 2 2 3 3 2 4 4 5
OK4 5 1 2 3 2 2 3 3 4 5
OK5 5 1 2 2 3 3 2 4 4 5
OK6 3 2 3 3 4 2 3 5 3 4
OK7 4 2 2 4 5 2 2 3 4 4
OK8 3 3 2 3 4 2 1 4 3 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr