Genel Tanıtım
Bursa Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği programı 1981 yılında Ziraat Fakültesi bünyesinde kurulmuştur. 1982 yılında lisans düzeyinde eğitim vermeye başlayan bölümün ilk ismi Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü olup, daha sonra Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü olarak değiştirilmiştir. 1993 yılında Gıda Mühendisliği Bölümü adını almış ve 1996 yılında bu unvanla ilk mezunlarını vermiştir. Gıda Mühendisliği Lisans Programı´nın temel amacı, var olan kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek, ihtiyaç duyulan miktarlarda, güvenli, sağlıklı ve besleyici gıdayı rekabet edebilir fiyatlarla üretebilecek personel yetiştirmektir. Bölümümüzde lisans düzeyinde, 1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimini takiben % 30 İngilizce eğitim programı uygulanmaktadır. Bölümde araştırma ve akademik faaliyetler Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi olmak üzere iki temel alanda gerçekleştirilmekte olup, tezli ve tezsiz yüksek lisans, doktora ve bütünleşik doktora programları bulunmaktadır.
Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gıda Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.
Yüksek Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların, Gıda Mühendisliği lisans derecesine sahip olmaları, mezuniyet not ortalamasının 4’lük not sistemi üzerinden en az 2,50 veya muadili bir puana sahip olmaları, Yabancı dil sınavlarından (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) en az 50 puana sahip olmaları, ALES Sınavından en az 60 Puan almış olmaları gerekmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans derecesi elde etmek için; 23 kredilik (120 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 100 üzerinden en az 70 ağırlıklı not ortalaması elde eden, Seminer ve Tezini başarıyla tamamlayan öğrencilere Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans diploması verilir.
Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Lisansüstü programının amacı, gıda sanayindeki gelişmeleri izleyerek güvenli, yüksek kaliteli ve katma değerli gıda ürünlerinin üretimi amacıyla gerekli sistemlerin tasarımını, işletmesini ve geliştirmesini yapabilecek, uluslar arası alanda rekabet edebilecek düzeyde çağdaş mühendislik ve teknoloji bilgisine sahip, yapacağı araştırmalar ve üreteceği bilimsel makaleler ile üniversitemizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edecek, alanında eğitim veren bölümlerin öncü ve yenilikçi kadrosunu oluşturacak bireyler yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Gıda Mühendisliği lisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, ilgili alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi için bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşmak, değerlendirmek ve uygulamaya aktarabilmek
|
2.
Gıda Mühendisliği alanında bilimsel yöntemlerle bilgileri geliştirmek, eksik veya sınırlı verileri kullanabilmek ve lisans seviyesinde ders verebilmek
|
3.
Gıda Mühendisliği alanındaki bir problemi tanılamak, çözüm yöntemi geliştirmek ve uygulamak
|
4.
Gıda Mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve uzmanlaştığı alandaki (gıda teknolojileri, ürün geliştirme, ürün kalitesinin artırımı, gıda güvenliği, mikrobiyoloji vb.) çalışmaları yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek
|
5.
Bilimsel olayları geniş bir bakış açısı ile irdeleyerek karşılaşılan karmaşık durumlarda deney tasarlamak, deney yapmak, veri toplamak, sonuçları analiz etmek, yorumlamak ve sorumluluk alabilmek
|
6.
Gıda Mühendisliği alanının gerektirdiği sunum, yazım, tasarım, istatistik ve grafik programları gibi bilgisayar donanımlarını kullanabilmek ve geliştirebilmek
|
7.
Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçların, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme becerisi,
|
8.
Gıda Mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri dikkate alarak bu değerleri öğretebilmek ve denetlemek
|
9.
En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim yeteneğine sahip olmak
|
10.
Gıda Mühendisliği alanında özümsedikleri bilgileri ve problem çözme yeteneklerini fen ve mühendislik alanlarında disiplinler arası akademik çalışmalarda uygulayabilmek
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Yüksek Gıda Mühendisleri Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi kamu sektöründe, gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak özel sektörde görev alabilmelerinin yanı sıra akademik çalışmalarına devam edebildikleri gibi kendi işlerini de kurabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Programı başarı ile tamamlayan öğrenci Gıda Mühendisliği alanında ya da bu alandan öğrenci Kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecesine başvurabilir.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Derslerin sınavı; yazılı, yazılı-sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Lisansüstü programlarda alınan derslerden sınava girebilmek için; kuramsal derslerde % 70, uygulamalı derslerde % 80 devam etmiş olma şartı aranır. Sınavlar 100 üzerinden verilen puanlar ile değerlendirilir. Başarılı olmak için 100 üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.
Erasmus ve Farabi gibi ulusal veya uluslararası değişim programından yararlanan öğrencilerin aldıkları derslerin notlarının intibakı anabilim dalı başkanlığının teklifi ile enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır. Bu notlar öğrencinin not döküm belgesine işlenir.
Yüksek Lisans programını başarıyla tamamlamak için BUÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nin ‘Yeterlilik Koşulları ve Kuralları’ bölümünde açıklanan koşulları yerine getirilmesi ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunması gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof. Dr. Ö. Utku ÇOPUR
Bursa Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
C Blok Kat: 1
Görükle Yerleşkesi 16059 Nilüfer / BURSA
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr , gida@uludag.edu.tr
tel: 0 224 29 41 490
Bologna Birim ve Program Koordinatörü:
Prof. Dr. Sine ÖZMEN TOĞAY
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Görükle Kampüsü 16059 Nilüfer / BURSA
Tel:+90 (224) 29441629 sinetogay@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Gıda Mühendisliği Bölümü’nde halen 13 Profesör, 4 Doçent, 1 doktorasını tamamlamış Araştırma Görevlisi, 4 Araştırma Görevlisi ve 1 sekreter görev yapmaktadır. Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri için bölüm bünyesinde öğrenci uygulama (67.85 m2), bakteriyoloji (35 m2), mikoloji (35 m2), örnek hazırlama (35 m2), genel yaş analiz (70.54 m2), elektroforez (15.08 m2), gaz kromatografi-kütle spektrofotometre (15.08 m2) ile enstrümantal analiz (70.54 m2) Laboratuvarları bulunmaktadır. Mikrobiyoloji ve diğer analiz laboratuvarlarında mikrobiyolojik, klasik ve enstrümantal yöntemlerle gıda kalitesinin değerlendirilmesine yönelik analizler yapılmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin uygulamalı olarak üretim yapabileceği Ziraat Fakültesi bünyesinde pilot tesis de bulunmaktadır.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5001 |
GÜVENLİ GIDA ÜRETİM SİSTEMLERİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5003 |
ENSTRÜMENTAL GIDA ANALİZLERİ TEKNİĞİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5181 |
YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ I |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB5191 |
TEZ DANIŞMANLIĞI I |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
FEN5000 |
ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE YAYIN ETİĞİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
GMB5002 |
İLERİ GIDA MİKROBİYOLOJİSİ |
Zorunlu |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5172 |
SEMİNER |
Zorunlu |
0 |
2 |
0 |
4 |
GMB5182 |
YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ II |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB5192 |
TEZ DANIŞMANLIĞI II |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
1 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
12 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5183 |
YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ III |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB5193 |
TEZ DANIŞMANLIĞI III |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5184 |
YÜKSEK LİSANS UZMANLIK ALAN DERSİ IV |
Zorunlu |
4 |
0 |
0 |
5 |
GMB5194 |
TEZ DANIŞMANLIĞI IV |
Zorunlu |
0 |
1 |
0 |
25 |
Toplam |
|
30 |
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5011 |
ENDÜSTRİYEL GIDA İŞLEME MÜHENDİSLİĞİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5013 |
ENDÜSTRİYEL MEYVE SUYU İŞLEME TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5015 |
YEMEKLİK YAĞ KİMYASI VE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5017 |
TAHIL KİMYASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5019 |
BİSKÜVİ, KRAKER VE KEK TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5021 |
GIDA SANAYİNDE STARTER ÜRETİMİ VE KULLANIMI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5023 |
GIDALARDA BOZULMAYA NEDEN OLAN MİKROORGANİZMALAR VE TANIMLANMALARI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5025 |
MİKROBİYEL PROSES TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5027 |
GIDA SANİTASYONU |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5029 |
ENDÜSTRİYEL MEYVE ŞARAPLARI TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5031 |
GIDA SANAYİNDE ENZİM KULLANIMI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5033 |
MALT VE BİRA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5035 |
PROSES DİZAYNI VE DEĞERLENDİRMESİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5037 |
SÜT VE ÜRÜNLERİ FİZİK VE KİMYASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5039 |
GIDALARDAKİ İZ ELEMENTLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5041 |
SÜT TEKNOLOJİSİNDE ALTERNATİF KORUMA YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5043 |
GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE MOLEKÜLER UYGULAMALAR |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5045 |
ASEPTİK AMBALAJLAMA TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5047 |
MISIR ÜRÜNLERİ VE TATLANDIRICILAR |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5049 |
GIDA SANAYİNDE YATIRIM PROJESİ HAZIRLAMA, DEĞERLENDİRME VE İZLEME YÖNTEMLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5051 |
SÜT ÜRÜNLERİNDE REOLOJİ VE TEKSTÜR |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5053 |
ÇAY İŞLEME TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5055 |
İLERİ ET BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5057 |
GIDA ANALİZ LABORATUVARLARINDA KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5059 |
GIDA ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5061 |
SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA ÜRETİMİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5063 |
ARI ÜRÜNLERİ İŞLEME TEKNOLOJİLERİ VE KALİTESİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5065 |
GIDALARDA RENK MADDELERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
GMB5010 |
GIDALARDA UYGULANAN KURUTMA TEKNİKLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5012 |
ENDÜSTRİYEL KONSERVE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5014 |
KİMYASAL MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5016 |
FERMENTE TAHIL ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5018 |
MAKARNA VE ERİŞTE TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5020 |
GIDA GÜVENLİĞİ MİKROBİYOLOJİSİ VE KİMYASI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5022 |
GIDA AMBALAJLAMADA UYGULANAN TEKNİKLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5024 |
TOPLUM BESLENMESİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5026 |
FONKSİYONEL GIDALAR VE NUTRASÖTİKLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5028 |
VİSKİ VE KONYAK ÜRETİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5030 |
GIDA AROMA MADDELERİ VE AROMA KİMYASI |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5032 |
SÜT ÜRÜNLERİ ÜRETİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5034 |
GIDALARIN MİNERALLERLE ZENGİNLEŞTİRİLMESİ VE BİYOYARARLILIK |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5036 |
GIDALARDA RAF ÖMRÜ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5038 |
SÜT TEKNILOJİSİNDE PROBİYOTİK BAKTERİLER VE PREBİYOTİKLER |
Seçmeli |
2 |
0 |
2 |
6 |
GMB5040 |
GIDALARIN MODİFİYE ATMOSFERDE MUHAFAZASI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5042 |
GASTRONOMİ VE YEMEK TARİHİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5044 |
MAYALAR VE MAYALARIN BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALARDA KULLANIMI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5046 |
TEMEL UYGULAMALI MİKROBİYOLOJİ |
Seçmeli |
2 |
2 |
0 |
6 |
GMB5048 |
ET TEKNOLOJİSİNDE SON GELİŞMELER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5050 |
GIDA BULAŞANLARI VE KALINTILARI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5052 |
GIDA İŞLEMEDE YENİ TEKNİKLER |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5054 |
KAROTENOİDLER VE GIDA SANAYİNDE KULLANIMI |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5056 |
GIDA BİLİMİNDE OMİK YAKLAŞIMLAR |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5058 |
GIDA SANAYİNDE ENERJİ VE EKSERJİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5060 |
ORGANİK GIDA İŞLEME VE SÜRDÜRÜLEBİLİR GIDA SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
GMB5062 |
GIDA PROTEİNLERİ |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
6 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |