Et ve Ürünleri Teknolojisi
Genel Tanıtım
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Et ve Ürünleri Teknolojisi Programı 1986-1987 Eğitim-Öğretim yılında Yüksek Okulun ilk programlarından biri olarak açılmış ve 2006 yılına kadar eğitime devam etmiştir. Daha sonra 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılına kadar “Gıda Teknolojisi” programı altında “Et ve Ürünleri Opsiyonu” olarak eğitim vermiştir.
Bu program, Et ve Ürünleri Teknolojisi alanında 120 AKTS kredilik ve 2 yıllık ön lisans sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Et ve Ürünleri Teknolojisi alanında Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından YGS 2 puan türünden yeterli puanı almış olması gerekmektedir veya sınavsız geçiş hakkı ile meslek liselerinin ilgili bölümlerinden geçiş yapılabilmektedir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Et ve Ürünleri Teknolojisi programından ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.
Et teknikeri, et ve ürünleri konusunda temel bilgilerle donatılmış, konusunda yeterli bilgiye sahip sanayide kullanılan sistem ve ekipmanları tanıyan, özelliklerini bilen, bilgisini endüstriyel sistem ve ekipmanlara uygulayabilen kişidir. Programın temel amacı, gıda sektöründe üretim, servis, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü ve pazarlama işlerinde çalışacak, gıda güvenliği ve mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip tekniker düzeyinde ara insan gücü yetiştirmektir.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
|
2.
Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
|
3.
Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak
|
4.
Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
|
5.
Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olmak, oluşabilecek sorunları giderebilecek çözüm önerileri üretebilmek
|
6.
Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
|
7.
Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
|
8.
Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
|
9.
Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
|
10.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
|
11.
Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
|
12.
Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
|
BECERİ |
Bilişsel - Uygulamalı |
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
- Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak
- Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
|
BİLGİ |
Kuramsal - Uygulamalı |
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
|
YETKİNLİK |
Alana Özgü Yetkinlik |
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Çevreye ve sağlığa karşı duyarlı ve koruyucu olmak, oluşabilecek sorunları giderebilecek çözüm önerileri üretebilmek
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Et endüstrisinde kullanılan makineler hakkında bilgi birikimine ve beceriye sahip olmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Araştırma yöntem ve tekniklerine hâkim, yaratıcılığı ortaya çıkmış, bilimsel ve teknik alanlarda üretken ve güncel bilgileri takip edebilme yeteneğine sahip olmak
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
- Alanı ile ilgili bilgisayar programlarını çalıştırabilme, kayıt ve dokümantasyonu yapabilme yeteneği kazanmak
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
- Kalite yönetim sistemleri hakkında bilgi ve uygulama kabiliyetine sahip olmak
- Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol için gerekli cihazları kullanabilmek
|
Öğrenme Yetkinliği |
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme gayretine sahip olmak
- Bireysel olarak çok disiplinli takımlarda etkin çalışabilme becerisi ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olmak
- Et ve ürünlerinin üretiminin hijyen-sanitasyon standartlarına, mevzuata ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olmak
- Ekonomik, fonksiyonel ve piyasada rekabet edebilir ürün üretme konusunda bilgi ve beceri kazanmak
- Et işletmelerinde temel teknolojik işlemleri yürütebilecek bilgi ve pratiğe sahip olmak
- Et ve ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilme ve sonuçları yorumlayabilme yeteneği kazanmak
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Et ve Ürünleri Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (et ve ürünleri, hazır yemek sanayi, perakende sektörü, özel laboratuarlar ile bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuarları) “Et ve Ürünleri Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS’ den (Dikey Geçiş Sınavı) yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, “Aile Ekonomisi ve Beslenme Öğretmenliği”, “Aile ve Tüketici Bilimleri Öğretmenliği”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Ziraat Mühendisliği-Zootekni” bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az % 70`ine, uygulamaların en az % 80`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 50, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 30 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı:
Dr. Nalan ÇIrak
U.Ü. Teknik Bilimler MYO Et ve Ürünleri Teknolojisi Programı
16059/Görükle/Bursa
Tel: 0224 2942365
e-mail: nfiliz@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Et ve Ürünleri Teknolojisi Programında 3 öğretim elemanı görev yapmaktadır. Programımızın et işleme ünitesinde; et işleme, hazır et ürünleri uygulamaları yapılabilirken, fermente ve/veya haşlanmış et ürünleri Veteriner Fakültesi Et İşleme Ünitesinde yaptırılabilmektedir. Ayrıca bölgemiz mezbaha ve et entegre tesislerinde (ÇİMET) uygulamalarımız sürdürülebilmektedir. Gıda analiz laboratuarında, et ve ürünlerinin analizleri yaptırılarak, öğrencilerin teorik bilgilerinin uygulamaya geçirilmesi sağlanmaktadır.
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |