Turizm ve Otel İşletmeciliği
Genel Tanıtım
Bursa Uludağ Üniversitesi Harmancık Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı 2012 yılında açılmıştır.
120 AKTS kredilik program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Turizm ve Seyahat Hizmetleri Programı Ön Lisans derecesine sahip olunur.
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında Ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
İnsan kaynaklarının mesleki eğitim yoluyla geliştirilmesi projesi (İKMEP), beşinci seviye meslek standartlarına dayalı olan bu program, Turizm Otel İşletmeciliği ve Seyahat Sektörünün ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve donanıma sahip olan öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, lise öğrenimi sonrasında iki yıllık önlisans eğitimi vermektedir. Bu süreçte, teorik ve işyeri uygulamasına dayalı pratik eğitim verilmektedir. Programın I. ve II. Öğretiminin her birine yaklaşık 30 öğrenci alınmaktadır. Öğrenciler, ikinci sınıfta, zorunlu derslerinin yanında ayrıca 8 kredilik İşyeri Eğitimi yada mesleki anlamda bilgilerini arttıracak seçimlik dersler alabilmektedir. Öğrencilerin mesleği ile ilgili alanlarda 30 işgününü kapsayan bir stajı tamamlaması zorunludur. Öğrencilerin mezun olabilmesi için en az 2.00 ortalamaya sahip olması şartı aranmaktadır.
8
Program Yeterlilikleri & Sınıflandırılmış & Karşılaştırılmalı
1.
Turizm sektörü hakkında genel bilgi sahibi olabilmek ve bu temel bilgileri çalışma hayatında kullanma becerisine sahip olabilmek.
|
2.
Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisine sahip olabilmek.
|
3.
Turizm sektöründe yeterli olacak düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olabilmek.
|
4.
Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte otel ve seyahat işletmeciliği alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilmek.
|
5.
Yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine ve yüksek ikna gücüne sahip olabilmek.
|
6.
Toplumsal ve mesleki etik değerlerin farkında olabilmek.
|
7.
Disipliniçi ve disiplinlerarası takımlarda uyum ve çalışma becerisi sahibi olabilmek.
|
8.
Otel işletmelerinin temel faaliyet konularıyla ilgili bilgi ve beceriye sahip olabilmek.
|
9.
Turizm pazarlaması, seyahat acentacılığı ve tur operatörlüğü konusunda organizasyon bilgisine sahip olabilmek.
|
10.
Turizm rehberliği mesleğininin temel esaslarını kavrayabilmek.
|
11.
Mesleki yasal mevzuatı anlama ve uygulama becerisine sahip olabilmek.
|
12.
Mesleki özgüven becerisine sahip olabilmek.
|
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Turizm ve Otel İşletmeciliği programından mezun olan öğrenciler, konaklama işletmeleri, tur operatörleri ve seyahat acentaları ile yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmektedirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarında öğrenim görebilirler.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`i, uygulamaların ise en az %80’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, küçük sınav gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40 yarıyıl sonu sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) en az 2.0 olması gerekir.
Programı başarıyla tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu stajı başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Program Başkanı: Öğr. Gör. Gülşah KOÇ
E-mail: gulsahkoc@uludag.edu.tr
Dahili: 63108
Öğr. Gör. Dr. Onur ÇELEN
E-mail:onurcelen@uludag.edu.tr
Dahili: 63115
Adres: Bursa Uludağ Üniversitesi Harmancık Meslek Yüksekokulu
Merkez Mah. Zekai Gümüşdiş Cad. No:1 PK: 16770, Harmancık/BURSA
Telefon:0224 881 32 11
Fax:0224 881 32 18
E-mail: harmancik@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı kadrosunda 2 öğretim görevlisi bulunmaktadır. İnternet bağlantılı bilgisayar laboratuvarı ve konferans salonu bulunmaktadır.
Projeksiyon ve internet bağlantısı gibi teknik donanımlarla sınıflarda eğitim verilmektedir.
1. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TOTZ129 |
TURİZM EKONOMİSİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
5 |
TOTZ131 |
KAT HİZMETLERİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
5 |
TOTZ133 |
OTEL İŞLETMECİLİĞİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
5 |
TSEZ008 |
TURİZM COĞRAFYASI |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
5 |
TSEZ105 |
GENEL TURİZM |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
4 |
ATA101 |
ATATÜRK İLKELERİ VE DEVRİM TARİHİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD101 |
TÜRK DİLİ I |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD101 |
YABANCI DİL |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
MVUZ019 |
GENEL MUHASEBE |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
4 |
TOTZ120 |
ÖN BÜRO HİZMETLERİ VE YÖNETİMİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
5 |
TOTZ122 |
GIDA TEKNOLOJİSİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
4 |
TSEZ011 |
TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE SEYAHAT ACENTACILIĞI |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
5 |
STJ1006 |
TURİZM VE OTEL İŞL. PR. ZORUNLU STAJI |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
ATA102 |
ATATÜRK İLKELERİ VE DEVRİM TARİHİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
TUD102 |
TÜRK DİLİ II |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
YAD102 |
YABANCI DİL |
Zorunlu |
2 |
0 |
0 |
2 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
2 |
Toplam |
|
30 |
3. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
STJ1001 |
STAJ I |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
TOTZ231 |
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
3 |
TOTZ233 |
TURİZM İŞLETMELERİNDE MALİYET ANALİZİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
4 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
19 |
Toplam |
|
30 |
4. Yarıyıl Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
STJ1002 |
STAJ II |
Zorunlu |
0 |
0 |
0 |
4 |
TOTZ025 |
TURİZM PAZARLAMASI |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
4 |
TOTZ232 |
TURİZM MEVZUATI |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
3 |
TOTZ234 |
YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ YÖNETİMİ |
Zorunlu |
3 |
0 |
0 |
3 |
|
Seçmeli dersler için tıklayınız.
|
|
|
|
|
16 |
Toplam |
|
30 |
2. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TOTS017 |
TURİSTİK ÜRÜN ÇEŞİTLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
TOTS018 |
ÜLKELER VE KÜLTÜRLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
TOTS019 |
OTELCİLİK OTOMASYON SİSTEMLERİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
TOTS020 |
ODALAR BÖLÜMÜ YÖNETİMİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
0 |
3 |
3. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
ASLS011 |
BESLENME İLKELERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
ISYS015 |
İLETİŞİM |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
ISYS239 |
HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OTPS010 |
BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ |
Seçmeli |
2 |
0 |
1 |
3 |
TOTS021 |
MUTFAK HİZMETLERİ YÖNETİMİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS022 |
ÖN BÜRODA ODA İŞLEMLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS023 |
TURİZMDE TANITIM |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS024 |
TÜRK VE DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRÜ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS209 |
İŞYERİ EĞİTİMİ I |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
TSES019 |
ALTERNATİF TURİZM |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OSPZ003 |
MESLEKİ YABANCI DİL I (İNGİLİZCE) |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
4 |
OSPZ052 |
MESLEKİ YABANCI DİL I (ALMANCA) |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
4 |
OSPZ054 |
MESLEKİ YABANCI DİL I (FRANSIZCA) |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
4 |
4. Yarıyıl Seçmeli Dersleri |
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
T1 |
U2 |
L3 |
AKTS |
TOTS025 |
MENÜ YÖNETİMİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS026 |
ÖN BÜRODA RAPORLAMA İŞLEMLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS027 |
TURİZMDE ÜRÜN GELİŞTİRME |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS028 |
ZİYAFET SERVİS YÖNETİMİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS029 |
TÜRKİYE'NİN DOĞAL TURİZM KAYNAKLARI |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TOTS210 |
İŞYERİ EĞİTİMİ II |
Seçmeli |
0 |
16 |
0 |
12 |
TRBS002 |
AVRUPA BİRLİĞİ VE TURİZM |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TRBS003 |
ULUSLARARASI TURİZM HAREKETLERİ |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TSES003 |
HOST VE HOSTESLİK |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
TSES006 |
GÜNCEL TURİZM SORUNLARI |
Seçmeli |
1 |
2 |
0 |
3 |
OSPZ002 |
MESLEKİ YABANCI DİL II (İNGİLİZCE) |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
4 |
OSPZ053 |
MESLEKİ YABANCI DİL II (ALMANCA) |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
4 |
OSPZ055 |
MESLEKİ YABANCI DİL II (FRANSIZCA) |
Seçmeli |
3 |
0 |
0 |
4 |
T1: Teori |
U2: Uygulama |
L3: Laboratuvar |