Türkçe English Ders Planı Program Yeterlilikleri Ders Planı Rapor
Genel Tanıtım
1
Programın Kısa Geçmişi
YÖK tarafından 2009 yılında başlatılmış olan Meslek Yüksekokulları için Çift Diplomalı Mesleki Eğitim Projesi, Meslek Yüksekokulu programlarının cazibesini arttırmayı hedeflemiştir. Bu projeye, Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO da Makine mühendisliği/Makine Teknolojisi ve Üretim Mühendisliği/Otomotiv Teknolojisi programlarıyla dahil olmuştur. Bu proje kapsamında, 2010 yılında İngiltere’den Havering College ve City College Brighton and Hove arasında ikili protokol yapılmıştır. Aynı yıl Edexcel tarafından her iki program akredite edilmiştir. Bu eğitim modelinde, öğrenciler hazırlık sınıfından sonra birinci seneyi Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler MYO’da ikinci seneyi ise İngiltere’de partner okullarda okumaktadırlar.
Bu programa dahil olacak öğrenciler bir yıl hazırlık sınıfını takiben bir yıl Yüksekokulumuzda İngilizce öğrenim görmekteler ardından ikinci yıllarını İngiltere’deki okullarda tamamlamaktadırlar. Programı tamamlayan öğrenciler tüm dünyada geçerli olan Edexcel akreditasyonuna sahip Higher National Diploma (HND) diploması ve Yüksekokullarımızın diplomasına aynı anda sahip olmaktadırlar.
Tamamlanan HND programı, aynı zamanda, İngiltere’de üç yıllık lisans derecesinin ilk iki yılına denk gelir. İsteyen öğrenciler İngiltere veya herhangi bir ülkede mühendislik ya da farklı bir lisans alanlarında lisans tamamlama eğitimlerine devam edebilmektedirler.
2
Verilen Derece
Otomotiv Teknikeri ve HND (Higher National Degree)
3
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
4
Kabul ve Kayıt Koşulları
YGS sınavı ile ve kılavuzda belirtilen koşullar ile öğrenci alınmaktadır.
5
Önceki Öğrenmenin Tanınması
“Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yandal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.
6
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
IELTS 5.5 ve üzeri dil puanı
7
Program Profili
Çift diplomaya yönelik Uluslararası Ortak Ön lisans Programı, bir Türk üniversitesi ile yurt dışındaki bir yüksekokul tarafından ortak olarak yürütülen ön lisans programıdır. Programı başarıyla tamamlayan bir öğrenci her iki kurumdan (yada her iki kurumu temsilen Pearson Edexcel Akreditasyon kurumunun ortak diploması) onaylı diploma alır. Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (UÜTBMYO) ve İngiltere’deki Havering College, City College Brighton and Hove, tarafından yürütülen “Ön lisans / BTEC HND” diplomasına yönelik “Üretim Mühendisliği/Otomotiv Teknolojisi” programını başarı ile tamamlayan öğrenci çift diplomayı almaya hak kazanmaktadır.
8
Program Yeterlilikleri - TYYÇ - TAY İlişkisi
8.1
Program Yeterlikleri
8.2
TYYÇ - Program Yeterliği İlişkisi
Program Yeterliliği TYYÇ-1 BİLGİ (Kuramsal - Uygulamalı) TYYÇ-2 BECERİ (Bilişsel - Uygulamalı) TYYÇ-3 YETKİNLİK (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme) TYYÇ-4 YETKİNLİK (Öğrenme Yetkinliği) TYYÇ-5 YETKİNLİK (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) TYYÇ-6 YETKİNLİK (Alana Özgü Yetkinlik)
8.3
PROGRAM YETERLİLİĞİ - TEMEL ALAN YETERLİLİKLERİ (TAY) İLİŞKİSİ
Program Yeterliliği TAY-1 BİLGİ (Kuramsal - Uygulamalı) TAY-2 BECERİ (Bilişsel - Uygulamalı) TAY-3 YETKİNLİK (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme) TAY-4 YETKİNLİK (Öğrenme Yetkinliği) TAY-5 YETKİNLİK (İletişim ve Sosyal Yetkinlik) TAY-6 YETKİNLİK (Alana Özgü Yetkinlik)
9
Mezunların İstihdam Profilleri
Öğrenciler ağırlıklı olarak otomotiv sektörünün üretime yönelik alanlarında mühendislik departmanlarında istihdam edilirler.
10
Üst Derece Programlarına Geçiş
Mezun öğrenciler ülkemizde dikey geçiş sınavı ile mühendislik fakültelerine yada uluslararası geçerliliği olan Edexcel HND diploması ile yurtdışında mühendislik eğitimlerini (top-up) tamalayabilir.
11
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Edexcel kapsamındaki programlarda, her bir ders için yeterlikler ve bu yeterliklere göre öğrenme çıktıları (Learning outcomes) belirlenmiştir. Öğrenciler her bir ders için belirlenmiş olan öğrenme çıktılarının sahip olduğu minimum geçme (Pass) kriterlerini sağlamak zorundadır. Öğrenci, bir ders için örneğin 12 adet Pass kriteri varsa ve eğer P9 kriterini alamamış ise diğer bir deyişle P9 dan başarılı olamamış ise bu dersi geçemez. Ancak, öğrenci isterse yeniden eksik olan bu Pass kriteri için ilave bir hak talep edebilir. Bu süreç ikinci hak ‘resubmition’ olarak isimlendirilir. Minimum geçme kriterlerine ilave olarak, İyi (Merit) geçme kriterlerini (M1, M2,M3 ) de yaptıkları taktirde Merit ile bu dersi geçmiş olurlar. Öğrenciler, Çok iyi (Distinction) geçme kriterlerini de yaptıkları ve bu notları aldıkları taktirde (D1, D2 ve D3) Distinction ile bu dersi geçmiş olurlar. Derslerin sınav sistemi, klasik sınav sisteminden bazı farklılıklar gösterir. Yaygın olarak uygulanan sistem ödev ve proje (Assignment) şeklinde olmaktadır. Her bir ders için dönem başında öğretim elemanları ödev planlarını (Assignment Plan) hazırlamak zorundadırlar. Ödev planı; dersin adı, ödev sayısı (assignment), öğrenme çıktılarını karşılayacak şekilde zorunlu geçme kriterlerini (Pass, P1, P2, ….), İyi (Merit, M1, M2, M3)ve pek iyi (Distinction, D1, D2 ve D3) kapsamak zorundadır.
12
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin mezuniyetlerinde, en iyi 5 ders alınarak yapılan hesaplama ile öğrencinin diploma derecesi belirlenmiş olur. Ders geçme notu ‘Pass’ ise, ağırlık notu 0, geçme notu ‘Merit’ ise ağırlık notu 1 ve geçme notu ‘Distinction’ ise ağırlık çarpanı 2 dir. Öğrneğin: Öğrencinin en iyi 5 dersi seçilsin ve 3 dersi ‘Distinction’, 1 dersi ‘ Merit’ ve 1 dersi de ‘Pass’ olsun. Ağırlık notu ile dersin kredisi çarpılır ve genel toplamı alınır. Derslerin kredileri genellikle 15’dir. Bu örneğe göre hesaplama şu şeklide yapılır: 3x2x15=90 1x1x15=15 1x0x15=0 Toplamları aldığımızda, 105 olarak bulunur. Eğer 5 dersin ağırlık çarpanları ile elde edilen toplam sayı; 0-74 arasında ise öğrenci diploma notu ‘Pass’ 75-149 arasında ise ‘Merit’ 150 ise ‘Distinction’ olarak diploma derecesi tespit edilmiş olur.
13
Çalışma Şekli
Tam Zamanlı
14
Adres İletişim Bilgileri
Prof.Dr.Rıdvan Arslan
Bursa uludağ Universitesi
Teknik Bilimler MYO
ridvan@uludag.edu.tr
15
Bölüm/Fakülte/Program Olanakları
Öğrenciler ülkemizde tam donanımlı olarak kurulu bulunan TBMYO Otomotiv Teknolojisi programı atölye ve laboratuvar altyapısını ve İngilterede ilgili okullardaki eğitim altyapısını kullanmaktadır.
16
1. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
AUTO101 ENGINE AND VEHICLE DESIGN AND PERFORMANCE Zorunlu 4 0 0 8
AUTO104 HEALTH AND SAFETY AND RİSK ASSESSMENT Zorunlu 4 0 0 7
MENG103 ANALYTİCAL METHODS FOR ENGİNEERS Zorunlu 4 0 0 7
MENG105 ENGİNEERİNG SCİENCE Zorunlu 4 0 0 8
ATA101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ I Zorunlu 2 0 0 2
TUD101 TÜRK DİLİ I Zorunlu 2 0 0 2
Seçmeli dersler için tıklayınız. -4
Toplam 30
2. Yarıyıl Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
AUTO101 VEHICLE SYSTEMS AND TECHNOLOGY Zorunlu 4 0 0 8
AUTO-106 MANAGİNG A PROFESSİONAL ENGİNEERİNG PROJECT Zorunlu 4 0 0 8
AUTO-108 PRODUCTİON ENGİNEERİNG FOR MANUFACTURE Zorunlu 4 0 0 8
AUTO201 VEHICLE ELECTRONICS Zorunlu 4 0 0 8
AUTO202 COMPUTER-AIDED DESIGN AND MANUFACTURE Zorunlu 4 0 0 7
MENG104 ENGINEERING DESIGN Zorunlu 4 0 0 8
OTOS212 VOCATIONAL FOREIGN LANGUAGE II Zorunlu 2 0 0 2
ATA102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II Zorunlu 2 0 0 2
TUD102 TÜRK DİLİ II Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 53
1. Yarıyıl Seçmeli Dersleri
Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü T1 U2 L3 AKTS
OTOS212 VOCATIONAL FOREIGN LANGUAGE Seçmeli 2 0 0 2
T1: Teori U2: Uygulama L3: Laboratuvar
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr