Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ELEKTRİK ve ELEKTRONİK
1 Dersin Adı: ELEKTRİK ve ELEKTRONİK
2 Dersin Kodu: OTO2005
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi BARIŞ ERKUŞ
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yrd. Doç. Dr. Barış ERKUŞ
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: berkus@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Otomotiv elektrik ve elektroniğine yönelik konuların işlenmesi.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Otomotiv elektrik ve elektroniğine yönelik konularda bilgi ve beceri sahibi olunur.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Temel Kavramlar: Elektriksel Yük ve Akım kavramları, Elektrik Akımının Oluşumu,Ohm Kanunu, Doğru Akım ve Alternatif Akım Kavramları, Frekans ve Periyot Kavramları, Analog ve Dijital Sinyal Kavramları, Elektromotor Kuvveti,Potansiyel Fark, Gerilim Kaynakları, Direnç, Öz Direnç, Direnç Değerlerinin Sıcaklıkla Değişimi, İletkenlik, Elektriksel Güç ve Enerji.
2 Temel Kavramlar: Elektriksel Yük ve Akım kavramları, Elektrik Akımının Oluşumu,Ohm Kanunu, Doğru Akım ve Alternatif Akım Kavramları, Frekans ve Periyot Kavramları, Analog ve Dijital Sinyal Kavramları, Elektromotor Kuvveti,Potansiyel Fark, Gerilim Kaynakları, Direnç, Öz Direnç, Direnç Değerlerinin Sıcaklıkla Değişimi, İletkenlik, Elektriksel Güç ve Enerji.
3 Elektrik Alanı: Elektrik Alanın Oluşumu, Coulomb Yasası, Elektrik Alan Şiddeti, Kapasite ve Kondansatörler, Elektrik Akı Yoğunluğu, Yalıtkanlık.
4 Manyetik Alan: Manyetik Alanın Oluşumu, Eletromanyetik Alan, Manyetik Akı ve Manyetik Akı Yoğunluğu, Manyeto Motor Kuvveti, Manyetik Alann Şiddeti, Geçirgenlik ve B-H Eğrileri, Reluktans, Solenoidler, Mıknatıslar, Manyetik Kuvvetler, Elektrik Motorunun Temelleri, Faraday Yasası ve Elektromanyetik İndüksiyon, İndüktans ve İndüktörler, Transformatörler, Seri ve Paralel Manyetik Devreler.
5 Manyetik Alan: Manyetik Alanın Oluşumu, Eletromanyetik Alan, Manyetik Akı ve Manyetik Akı Yoğunluğu, Manyeto Motor Kuvveti, Manyetik Alann Şiddeti, Geçirgenlik ve B-H Eğrileri, Reluktans, Solenoidler, Mıknatıslar, Manyetik Kuvvetler, Elektrik Motorunun Temelleri, Faraday Yasası ve Elektromanyetik İndüksiyon, İndüktans ve İndüktörler, Transformatörler, Seri ve Paralel Manyetik Devreler.
6 Elektronik Devreler: Direnç, Bobin, Kondansatör ve Kaynakların Seri ve Paralel Eşdeğerleri, Gerilim Bölücü Devre, Akım Bölücü Devre, Kirchoff Yasaları, Çok Gözlü Devrelerde Kirchoff, Süper Pozisyon Teoremi, Thevenin Teoremi, Norton Teoremi, Maksimum Güç Transferi Teoremi.
7 Elektronik Devreler: Direnç, Bobin, Kondansatör ve Kaynakların Seri ve Paralel Eşdeğerleri, Gerilim Bölücü Devre, Akım Bölücü Devre, Kirchoff Yasaları, Çok Gözlü Devrelerde Kirchoff, Süper Pozisyon Teoremi, Thevenin Teoremi, Norton Teoremi, Maksimum Güç Transferi Teoremi.
8 Tek Faz Seri AC Devreler: Saf Resistif, Saf İndüktif ve Saf Kapasitif Devreler, R-L Devreleri, R-C Devreleri, R-L-C Devreleri, Seri Rezonans Kavramı, Q Faktörü, Desibel Tanımı, Band Genişliği ve Seçicilik, Tek Faz Seri AC Devrelerde Gerçek, Reaktif ve Görünen Güç Hesapları.
9 Tek Faz Paralel AC Devreler: R-L Devreleri, R-C Devreleri, L-C Devreleri, LR-C Devreleri, Paralel Rezonans Kavramı, Q Faktörü, Tek Faz Paralel AC Devrelerde Gerçek, Reaktif ve Görünen Güç Hesapları.
10 İşlemsel Kuvvetlendiriciler: İşlemsel Kuvvetlendiricilerin Açık Çevrim Devreleri, Negatif Geri Besleme Kavramı, Tersleyen İşlemsel Kuvvetlendirici Devreleri, Terslemeyen İşlemsel Kuvvetlendirici Devreleri, Gerilim İzleyici Devre, Toplayıcı Devre, Gerilim Karşılaştırıcı Devre, İntegral ve Türev Alıcı Devreler, Fark Kuvvetlendirici Devreler.
11 İşlemsel Kuvvetlendiriciler: İşlemsel Kuvvetlendiricilerin Açık Çevrim Devreleri, Negatif Geri Besleme Kavramı, Tersleyen İşlemsel Kuvvetlendirici Devreleri, Terslemeyen İşlemsel Kuvvetlendirici Devreleri, Gerilim İzleyici Devre, Toplayıcı Devre, Gerilim Karşılaştırıcı Devre, İntegral ve Türev Alıcı Devreler, Fark Kuvvetlendirici Devreler.
12 DC Devrelerin Geçici Durum Davranışları: R-C ve L-R Devrelerinin Geçici Durum Davranışlarının İncelenmesi.
13 Bazı Temel Elektronik Elemanlar: Diyot çeşitleri ve Diyotlu DC Devreler, Transistörler ve Transistörlü Devreler, Fetler ve Fetli Devreler.
14 Elektromanyetik Girişim: Elektromanyetik Girişimin Oluşumu, Kapasitif Kuplaj, İndüktif Kuplaj, Gürültü Tanımı, Otomotiv Uygulamalarında Elektromanyetik Girişimin Sebepleri, Elektromanyetik Girişimden Kaynaklanan Gürültülerin Bastırılma Yöntemleri, Dijital Sinyaller ve Harmonikler, Fourier Serileri, Aktif ve Pasif Alçak Geçiren Filtre Devreleri.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Web sayfası üzerinden paylaşılan materyaller.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
Uygulamalı Dersler
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
Ödevler 0
Projeler
Arazi Çalışmaları
Arasınavlar
Diğer
Yarıyıl Sonu Sınavları
Toplam İş Yükü
Toplam İş Yükü / 30 saat
Dersin AKTS Kredisi
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr