Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA FERMENTASYONLARI
1 Dersin Adı: GIDA FERMENTASYONLARI
2 Dersin Kodu: GMB6024
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Doktora
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 6
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 3
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. ARZU AKPINAR BAYİZİT
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: yok
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel : 0 224 2941496
Fax : 0 224 2941402
e-posta: abayizit@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı bilgi kazandırılmasıdır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Fermentasyonun prensipleri ve fermente ürünlerin üretimi konularında bilgi sahibi olur;
2 Ferrmentasyonun mikroorganizmalarını kavrar;
3 Fermentörleri tanır ve fermentasyon kinetiğini kavrar;
4 Distilasyonu uygular ve distile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar;
5 Şarap üretim teknolojilerini kavrar;
6 Bira üretim teknolojilerini kavrar;
7 Sirke üretim teknolojilerini kavrar;
8 Turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini kavrar;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Fermentasyonun Tanımı, Mikroorganizmaları ve Çeşitleri
2 Fermentasyon Yöntemleri ve Fermentasyon Kinetikleri
3 Etil Alkol Fermentasyonun Kinetiği ve Hammaddeleri
4 Eskitilen ve Eskitilmeyen Damıtık Alkollü İçki Teknolojisi
5 Likör Üretim Teknolojisi
6 Şarap Üretim Teknolojisi
7 Malt ve Bira Üretim Teknolojisi
8 Laktik, Sitrik ve Diğer Organik Asit Fermantasyonları Kinetiği ve Hammaddeleri
9 Sirke Üretim Teknolojisi
10 Turşu Üretim Teknolojisi
11 Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi
12 Boza Üretim Teknolojisi
13 Öğrenci Sunumları
14 Öğrenci Sunumları
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Gıda Fermentasyonları
(Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR-BAYİZİT, Ders Notu)
1. ADAMS, M.R., MOSS, M.O. 2000. Food Microbiology. Royal Society of Chemistry, 479 p.
2. WOOD, B.J.B. 1998. Microbiology of Fermented Foods. Springer, 852 p.
3. HUTKINS, R.W. 2006. Microbiology and Technology of Fermented Foods. IFT Press, 488 p.
4. ROSE, A.H. 1982. Fermented Foods. Academic Press, 337 p.
5. AKTAN, N., KALKAN-YILDIRIM, H., YÜCEL, U. 2003. Turşu Teknolojisi (3.Baskı). Ege Üniversitesi, EMYO Yayınları, No:23, 148 s.
6. AKTAN, N., KALKAN, H. 1998. Sirke Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 82 s.
7. HUI, Y. H. 2006. Handbook of Food Science, Technology, and Engineering. Taylor & Francis1000 p.
8. GIUDICI, P., SOLIERI, L. 2009. Vinegars of the World. Springer, 297 p.
9. AKTAN, N., KALKAN, H. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 122 s.
10. BOYNUDELİK, M., İREN-BOYNUDELİK, Z. 2007. Zeytinden Zeytinyağına. Oğlak Yayınları. 174 s.
11. GARRIDO- FERNANDEZ, A., FERNANDEZ-DIEZ, M.J., ADAMS, M.R. 1997. Table Olives: Production and Processing. Springer, 495 p.
12. KAILIS, S., HARRIS, D. 2007. Producing Table Olives. Landlinks Press, 328 p.
13. AKTAN, N., KALKAN, H. Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 173 s.
14. AKTAN, N., KALKAN, H. 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Kültür Yayınları. 615 s.
15. TÜRKER, İ., CANBAŞ, A. 1995. Malt ve Bira Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:4, Adana,
16. BAMFORTH, C.W. 2009. Beer: Handbook of Alcoholic Beverages: A Quality Perspective (Handbook of Alcoholic Beverages), Academic Press, 272 p.
17. KILIÇ, O. 1996. Alkollü İçkiler Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa, 236 s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 0 0
Kısa Sınav 0 0
Ödev 2 50
Yıl sonu Sınavı 1 50
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 50
Finalin BAşarıya Oranı 50
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 3 42
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 2 20 40
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 0 0 0
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 40 40
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 30 saat 5
Dersin AKTS Kredisi 5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7
OK1 4 5 5 4 5 5 3
OK2 3 4 4 4 5 4 3
OK3 5 5 5 4 4 4 3
OK4 2 5 4 3 3 3 2
OK5 2 5 4 3 3 3 2
OK6 2 5 4 3 3 3 2
OK7 2 5 4 3 3 3 2
OK8 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr