1 | Dersin Adı: | GIDA FERMENTASYONLARI |
2 | Dersin Kodu: | GMB6024 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Doktora |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 2 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 3 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Doç.Dr. ARZU AKPINAR BAYİZİT |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | yok |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel : 0 224 2941496 Fax : 0 224 2941402 e-posta: abayizit@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı bilgi kazandırılmasıdır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Fermentasyonun Tanımı, Mikroorganizmaları ve Çeşitleri | |
2 | Fermentasyon Yöntemleri ve Fermentasyon Kinetikleri | |
3 | Etil Alkol Fermentasyonun Kinetiği ve Hammaddeleri | |
4 | Eskitilen ve Eskitilmeyen Damıtık Alkollü İçki Teknolojisi | |
5 | Likör Üretim Teknolojisi | |
6 | Şarap Üretim Teknolojisi | |
7 | Malt ve Bira Üretim Teknolojisi | |
8 | Laktik, Sitrik ve Diğer Organik Asit Fermantasyonları Kinetiği ve Hammaddeleri | |
9 | Sirke Üretim Teknolojisi | |
10 | Turşu Üretim Teknolojisi | |
11 | Sofralık Zeytin Üretim Teknolojisi | |
12 | Boza Üretim Teknolojisi | |
13 | Öğrenci Sunumları | |
14 | Öğrenci Sunumları |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Gıda Fermentasyonları (Yrd. Doç. Dr. Arzu AKPINAR-BAYİZİT, Ders Notu) 1. ADAMS, M.R., MOSS, M.O. 2000. Food Microbiology. Royal Society of Chemistry, 479 p. 2. WOOD, B.J.B. 1998. Microbiology of Fermented Foods. Springer, 852 p. 3. HUTKINS, R.W. 2006. Microbiology and Technology of Fermented Foods. IFT Press, 488 p. 4. ROSE, A.H. 1982. Fermented Foods. Academic Press, 337 p. 5. AKTAN, N., KALKAN-YILDIRIM, H., YÜCEL, U. 2003. Turşu Teknolojisi (3.Baskı). Ege Üniversitesi, EMYO Yayınları, No:23, 148 s. 6. AKTAN, N., KALKAN, H. 1998. Sirke Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 82 s. 7. HUI, Y. H. 2006. Handbook of Food Science, Technology, and Engineering. Taylor & Francis1000 p. 8. GIUDICI, P., SOLIERI, L. 2009. Vinegars of the World. Springer, 297 p. 9. AKTAN, N., KALKAN, H. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 122 s. 10. BOYNUDELİK, M., İREN-BOYNUDELİK, Z. 2007. Zeytinden Zeytinyağına. Oğlak Yayınları. 174 s. 11. GARRIDO- FERNANDEZ, A., FERNANDEZ-DIEZ, M.J., ADAMS, M.R. 1997. Table Olives: Production and Processing. Springer, 495 p. 12. KAILIS, S., HARRIS, D. 2007. Producing Table Olives. Landlinks Press, 328 p. 13. AKTAN, N., KALKAN, H. Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 173 s. 14. AKTAN, N., KALKAN, H. 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Kültür Yayınları. 615 s. 15. TÜRKER, İ., CANBAŞ, A. 1995. Malt ve Bira Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:4, Adana, 16. BAMFORTH, C.W. 2009. Beer: Handbook of Alcoholic Beverages: A Quality Perspective (Handbook of Alcoholic Beverages), Academic Press, 272 p. 17. KILIÇ, O. 1996. Alkollü İçkiler Teknolojisi. Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa, 236 s. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 2 | 50 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 50 |
Toplam | 3 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 50 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 50 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 3 | 42 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ödevler | 2 | 20 | 40 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 0 | 0 | 0 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 40 | 40 |
Toplam İş Yükü | 150 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |