Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TÜRK MUTFAĞI
1 Dersin Adı: TÜRK MUTFAĞI
2 Dersin Kodu: ASLZ106
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 2
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. PINAR AYDIN TEMEL
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Adres: UÜ. Harmancık Meslek Yüksekokulu
Tel: 0 (224) 294 26 92 (Dahili: 63103) Fax: 0 224 881 32 18
e-mail: paydin@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Türk mutfak kültürünü aktarmak ve öğrencilerin bu bilgileri kullanarak Türk mutfak kültürünü gelecekte daha iyi yerlere getirmelerini sağlamak.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Türk mutfağının özellikleri kavramak.;
2 Türk mutfağına mahsus pişirme tekniklerini uygulayabilmek.;
3 Türk mutfağını uluslararası düzeyde tanıtabilmek.;
4 Türk mutfağına mahsus menüler hazırlayabilmek.;
5 Türk mutfağının Orta Asya dönemi hakkında bilgi verebilmek.;
6 Türk mutfağının Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemleri hakkında bilgi verebilmek.;
7 Türk mutfağının Cumhuriyet dönemi hakkında bilgi verebilmek.;
8 Türk mutfağını modern yiyecek içecek sektörüne adapte edebilmek.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mutfak Tarihine Giriş Çorbalar
2 Tarihsel Gelişim Yumurtalar
3 Mutfak Mimarisi Etler
4 Mutfak Araçları Sakatatlar
5 Pişirme Teknikleri Kümes Hayvanları
6 Sofra Düzenleri ve Servisi Deniz Ürünleri
7 Yemek Öğünleri Kuru Baklagiller
8 Yemek Yeme Adabı Taze Sebze ve Meyveler
9 Davet Yemekleri ve ikramları Salatalar
10 Geçiş Dönemleri Garnitürler, Salçalar, Taratorlar
11 Kutsal Günler Pilavlar
12 Neşeli Günler Hamur İşleri
13 Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı ile ilgili kaynaklar Tatlılar
14 Yemekler ve Uygulamaları genel değerlendirme İçecekler
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık.
2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul.
3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul.
4. Baysal, Ayşe. Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı: 1230, Kültür Eserleri Dizisi: 157, Ankara.
5. Ögel, Bahattin. Türk Kültür Tarihine Giriş IV. “Türklerde Yemek ve Beslenme Kültürü”, Kültür Bakanlı Yayınları, Ankara.
6. Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul
7. Bilgin, Arif ve Samancı, Özge. Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara
8. Baysal, Ayşe., Merdol, Türkan K., Sacır, Handan ve Ciğerim Nevin. Türk Mutfağından Örnekler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara
9. Usta, Necip. Türk Mutfak Sanatı, Remzi Kitabevi, İstanbul
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 25
Kısa Sınav 1 15
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 1 10 10
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 12 12
Toplam İş Yükü 116
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,87
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 0 0 0 4 5 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 0 0 0 5 0 0 0 4 0 0 0
OK3 0 0 0 2 0 0 0 0 0 0 0 0
OK4 0 0 0 5 0 0 0 0 0 0 0 0
OK5 0 0 0 0 0 4 0 0 0 0 0 0
OK6 0 0 0 0 0 4 0 0 0 0 0 0
OK7 0 0 0 0 0 4 0 0 0 0 0 0
OK8 0 2 5 3 0 0 0 0 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr