1 | Dersin Adı: | TÜRK MUTFAĞI |
2 | Dersin Kodu: | ASLZ106 |
3 | Dersin Türü: | Zorunlu |
4 | Dersin Seviyesi: | Önlisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 1 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 2 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | Yok |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Öğr. Gör. PINAR AYDIN TEMEL |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Adres: UÜ. Harmancık Meslek Yüksekokulu Tel: 0 (224) 294 26 92 (Dahili: 63103) Fax: 0 224 881 32 18 e-mail: paydin@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Türk mutfak kültürünü aktarmak ve öğrencilerin bu bilgileri kullanarak Türk mutfak kültürünü gelecekte daha iyi yerlere getirmelerini sağlamak. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Mutfak Tarihine Giriş | Çorbalar |
2 | Tarihsel Gelişim | Yumurtalar |
3 | Mutfak Mimarisi | Etler |
4 | Mutfak Araçları | Sakatatlar |
5 | Pişirme Teknikleri | Kümes Hayvanları |
6 | Sofra Düzenleri ve Servisi | Deniz Ürünleri |
7 | Yemek Öğünleri | Kuru Baklagiller |
8 | Yemek Yeme Adabı | Taze Sebze ve Meyveler |
9 | Davet Yemekleri ve ikramları | Salatalar |
10 | Geçiş Dönemleri | Garnitürler, Salçalar, Taratorlar |
11 | Kutsal Günler | Pilavlar |
12 | Neşeli Günler | Hamur İşleri |
13 | Orta Asya’dan günümüze Türk mutfağı ile ilgili kaynaklar | Tatlılar |
14 | Yemekler ve Uygulamaları genel değerlendirme | İçecekler |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
1.Halıcı, Nevin. Türk Mutfağı, Oğlak Yayıncılık. 2. Halıcı, Nevin. Siniden Tepsiye Klasik Türk Mutfağı, Numune Matbaacılık Ltd. Şti. İstanbul. 3. Oğuz, Burhan.Türkiye Halkının Kültür Kökenleri 1, Beslenme Teknikleri, İstanbul Matbaası, İstanbul. 4. Baysal, Ayşe. Beslenme Kültürümüz, Kültür Bakanlığı: 1230, Kültür Eserleri Dizisi: 157, Ankara. 5. Ögel, Bahattin. Türk Kültür Tarihine Giriş IV. “Türklerde Yemek ve Beslenme Kültürü”, Kültür Bakanlı Yayınları, Ankara. 6. Belge, Murat. Tarih Boyunca Yemek Kültürü. İletişim Yayınları, İstanbul 7. Bilgin, Arif ve Samancı, Özge. Türk Mutfağı. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara 8. Baysal, Ayşe., Merdol, Türkan K., Sacır, Handan ve Ciğerim Nevin. Türk Mutfağından Örnekler, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 9. Usta, Necip. Türk Mutfak Sanatı, Remzi Kitabevi, İstanbul |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 25 |
Kısa Sınav | 1 | 15 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 3 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 10 | 10 |
Diğer | 1 | 10 | 10 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü | 116 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,87 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |