Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: FERMENTE SÜT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: GSD4225-S
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 7
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. TÜLAY ÖZCAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0 224 2941498
Fax: 0 224 2941402
e-posta: : tulayozcan@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencileri çeşitli fermente süt ürünlerinin üretimi ve bunların kalite özellikleri ile ilgili olarak bilgilendirmektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrencilerin fermente süt ürünlerinin kimyası ve biyokimyası hakkında bilgi edinme ;
2 Çeşitli fermente süt ürünlerinin üretimi (Yoğurt, Kefir, Kımız ve Fonksiyonel Süt Ürünleri ve Probiyotikler) hakkında bilgi sahibi olma ;
3 Tereyağı üretimi konusunda bilgi sahibi olma ;
4 Yerli ve yabancı peynirlerin üretimi konusunda bilgi edinme ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Fermente Süt Ürünlerinin Üretiminde Kullanılan Starter Kültürler Fermente Süt Ürünlerinden Örnek Alma Yöntemleri (Peynir, Yoğurt ve Tereyağı vb.)
2 Saf Kültürlerin İşletmelerde Çoğaltılmaları Starter Kültür Üretimi ve Aktivite Testleri
3 Yoğurt Kimyası ve Asit Jelleri Yoğurt Üretimi
4 Yoğurt Üretim Teknolojisi Meyveli Yoğurt Üretimi
5 Ayran Üretim Teknolojisi Yoğurt Analizleri Asitlik Yağ
6 Genel Tekrar ve Ara Sınav Yoğurt Analizleri Serum Ayrılması Nişasta Aranması
7 Meyveli Yoğurt Üretim Teknolojisi Kefir Üretimi
8 Yoğurt Çeşitleri ve Fonksiyonel Süt Ürünleri Kefir ve Kımız Analizleri Asitlik Karbondioksit
9 Kımız Üretim Teknolojisi Tereyağı Analizleri Serbest Yağ Asitliği Yağ
10 Kefir Üretim Teknolojisi Tereyağı Analizleri İyot Sayısı Peroksit Sayısı
11 Tereyağı Üretim Teknolojisi Peynir Analizleri Kurumadde Yağ
12 Peynir Üretim Teknolojisi ve Rennet Jelleri Peynir Analizleri Tuz Asitlik
13 Yerli Peynirlerin Üretim teknolojisi Peynir Üretimi
14 Yabancı Peynirlerin Üretim teknolojisi Genel Tekrar ve Uygulama Sınavı
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Fermente Süt Ürünleri Teknolojisi (Doç. Dr. Tülay ÖZCAN, basılmamış ders notu)
A’dan Z’ye Peynir Teknolojisi I, II (Prof. Dr. Mustafa ÜÇÜNCÜ)
Yoğurt Bilimi ve Teknolojisi (Prof. Dr. Barbaros ÖZER)
Peynir Biliminin Temelleri ( Ed: Prof. Dr. Barbaros ÖZER ve Adnan Hayaloğlu)
Dairy Science and Technology (Edited by P. Walstra, J.T.M. Wouters, T.J. Geurts)
Advanced Dairy Chemistry: Vol, 1, 2, 3 (Edited by P. L. H. McSweeney, P. F. Fox)
Cheese: General aspects 3 (Edited by P. F. Fox)
Milk and Milk Products: Technology, Chemistry, and Microbiology (Edited by A. H. Varnam, J. P. Sutherland)
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 30
Kısa Sınav 0 0
Ödev 1 10
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Ödevler 1 5 5
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 15 15
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 20 20
Toplam İş Yükü 111
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,2
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 4 4 4 5 4 4 5 5 5 4
OK2 5 4 4 4 5 4 4 5 5 5 4
OK3 5 3 5 4 5 4 4 5 5 5 4
OK4 5 3 5 4 5 4 4 5 5 5 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr