Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ARI ve İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRME
1 Dersin Adı: ARI ve İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRME
2 Dersin Kodu: ZOO2406
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 4
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ÜMRAN ŞAHAN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü
Görükle- Bursa
umran@uludag.edu.tr
224 2941553
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Teknik arıcılığın yapılabilmesi için yetiştirme, koloni yönetimi ve arı ürünlerinin elde edilmesi, arı hastalık ve zararlıları; ipekböceği yetiştiriciliği, koza ve ham ipek elde edilmesi, ipekböceği yumurtası üretimi ve ipekböceği hastalıkları ile ilgili konularda bilgi kazandırmak.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Dünyanın değişik bölgelerinde yetişen arı ve ipekböceği ırklarının önemli türlerini bilir.;
2 Arı ve ipekböceklerinin önemli morfolojik ve fizyolojik özelliklerini bilir.;
3 Arı ve ipekböceği yetiştirme tekniklerini bilir ve uygulayabilir.;
4 Bal, polen, arı sütü, arı zehiri, propolis ve balmumu gibi arı ürünlerini önemini ve özelliklerini, kullanım alanlarını öğrenir.;
5 Polinasyonda arıcılığın önemini öğrenir.;
6 İpekböceği kozasının ve ham ipeğin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, ipeğin kullanım alanlarını bilir.;
7 İpekböceğinde damızlık ve hibrit yumurta üretimi yöntemlerini ve aşamalarını bilir.;
8 Arı ve İpekböceği yetiştiriciliğinde hastalık ve zararlarını bilir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Arıcılığın tarihçesi ve endüstri olarak gelişimi, Türkiye ve dünyadaki arıcılığın durumu
2 Teknik arıcılık için gerekli koşullar
3 Arıların zoolojik sistemdeki yeri, arıların vücut yapısı, arı ırkları
4 Koloniyi oluşturan bireyler, koloninin görevleri ve davranışları
5 Arıların yaptığı ve doğadan topladığı ürünlerin özellikleri önemi ve kullanım alanları
6 Ana arı yetiştiriciliği ve arı sütü eldesi, bal arılarının beslenmesi
7 Bal arılarının düşmanları(hastalıklar ve zararlılar)
8 Ders tekrarı ve ara sınav
9 İpekböcekçiliğinin ülkemizdeki tarihi, Türkiye ve dünyadaki üretim, tüketimi ve ekonomik önemi
10 İpekböceği ırkları ve özellikleri, morfolojik ve fizyolojik özellikleri, yumurtaların kuluçkası ve inficar
11 İpekböceği genetiği ve ıslahı, ipekböceği yetiştiriciliğini etkileyen temel faktörler
12 İpekböceği gelişimine ve koza verimine etkileyen faktörler, ipekböceklerinde bakım-besleme
13 Askı ve koza hasadı, polihibrit ve damızlık yumurta üretimi
14 İpekböceği hastalık ve zararlıları, dut yetiştiriciliği
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: DOĞAROĞLU M, 1999, Modern Arıcılık Teknikleri ISBN 975-94210-0-3, Tekirdağ
GENÇ F., DODOLOĞLU A., 2011, Arıcılığın Temel Esasları, Atatürk Üniversitesi Yayınları:931, Ziraat Fakültesi Yayınları: 341, Ders Kitapları Serisi:88 , Erzurum
GOJMERAC L.W., 1980, Bees, Beekeeping Honey and Pollination, Madison – Wisconsin, ISBN 0-87055-342-9
The Silkworm: an İmportant Labaratory Tool (Y. TAZIMA)
ŞAHAN, Ü. 1995. Zootekni. (Tavukçuluk., Arıcılık ve İpekböceği Yetiştirme Bölümleri) (12-13-14-15-16-17-18-19 .Üniteler). Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fak. Yayın No: 485, Anadolu Üniversitesi Basımevi, Eskişehir, 191- 332 (ISBN 975-492-628-X).
ŞAHAN, Ü. 2011.İpekböcekçiliği ( İpekböceği Yetiştirme ve Islahı, Koza Üretimi, Ham İpek, Yumurta Üretimi, Hastalıklar ve Dut Yetiştirme.Dora Yayınları, Bursa, ISBN: 978-605-4118.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 5 6 30
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 1 6 6
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 6 5 30
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 15 15
Toplam İş Yükü 129
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,97
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13 PY14
OK1 3 1 0 0 1 0 4 3 0 0 0 0 0 0
OK2 4 5 4 5 4 3 5 3 0 0 0 0 0 0
OK3 5 5 3 5 4 5 5 3 0 0 0 0 0 0
OK4 2 5 3 4 5 3 2 5 3 5 0 0 0 0
OK5 2 0 3 5 2 5 0 0 2 0 0 0 0 0
OK6 5 5 4 5 5 5 5 4 3 3 0 0 0 0
OK7 5 5 3 5 5 4 4 3 2 0 0 0 0 0
OK8 5 5 4 3 4 3 4 3 0 4 0 0 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr