1 |
Dersin Adı: |
HİJYEN ve SANİTASYON |
2 |
Dersin Kodu: |
GESZ105 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Önlisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
1 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
2 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
2 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr.Gör.Dr. M.ERTAN GÜNEŞ |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
|
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Adres: UÜ. Harmancık Meslek Yüksekokulu Tel: 0 (224) 294 26 92 (Dahili: 63103) Fax: 0 224 881 32 18 e-mail: paydin@uludag.edu.tr |
18 |
Dersin Web Adresi: |
|
19 |
Dersin Amacı |
Mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarını uygulama yeterliklerinin kazandırılması |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Beslenme, Beslenme Bilimi, Besin ve Besin Hijyeninin önemi |
|
2 |
Hijyen, sanitasyon ve temizlik kavramları |
|
3 |
Besin kirliliğine yol açan etmenler |
|
4 |
Mikroorganizmalar ve kontaminasyon |
|
5 |
Toplu Beslenme Yapan Kuruluşlarda Besin Hijyeni |
|
6 |
Besinleri satın alırken ve depolarken uyulması gereken hijyen kuralları |
|
7 |
Besinleri hazırlama, pişirme ve servis esnasında uyulması gereken hijyen kuralları |
|
8 |
Ders tekrarı ve Ara sınav |
|
9 |
Personel Hijyeni |
|
10 |
Mutfak ve araç gereç hijyeni |
|
11 |
Gıda kaynaklı hastalıklar ve korunmak için uyulması gereken hijyen kuralları |
|
12 |
Temizlik malzemeleri, gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon |
|
13 |
Gıda güvenliği yönetim sistemleri |
|
14 |
HACCP sistemi çerçevesinde potansiyel risklerin ve önleyici faaliyetlerin belirlenmesi |
|