Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GIDA KODEKSİ
1 Dersin Adı: GIDA KODEKSİ
2 Dersin Kodu: GTP220
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör.Dr. NALAN ÇIRAK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Nalan Çırak
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: nfiliz@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Öğrencileri; gıda mevzuatı temel ilkeleri, tüketici hakları, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, Türk Standartları Enstitüsü, uluslararası ve ulusal standartlar hakkında bilgilendirmek.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Dünyada ve ülkemizde akreditasyon konularını kavrar.;
2 Mevzuatın tanımı ve önemi, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğin tanımları ve bunların tasarılarının hazırlanmasına ilişkin esasları kavrar.;
3 Kodeks Alimentarius Komisyonu ve çalışmalarını kavrar.;
4 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği ve Tebliğleri ile TSE standartlarını kavrar.;
5 Güncel gıda kanunları ve yönetmelikleri hakkında yeterli bilgiye sahip olur.;
6 Gıda ve gıdalar ile temas eden madde ve malzemelerle ilgili olan tüm yasalara nasıl ulaşabileceğini öğrenir.;
7 Bir gıda işletmesinin açılışında istenen ilgili yasal prosedürleri yerine getirebilir.;
8 Tüketici haklarını kavrar.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanıtımı ve sınav bilgileri
2 Mevzuata giriş
3 Uluslar arası standartlar (EN, ISO, Codex Alimentarius)
4 Gıda ürünleri ve işlemleri için standartlar, Türk Standartları Enstitüsü (TSE)
5 Gıda mevzuatı ve hazırlanma gerekçeleri
6 Gıda mevzuatının temel prensipleri
7 Türk Gıda Kanunu
8 VİZE
9 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği
10 Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri)
11 Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri)
12 Gıda mevzuatı (gıda hijyen, hayvansal gıdalar özel hijyen, kayıt/onay ve resmi kontrol yönetmelikleri)
13 Gıda mevzuatı (mikrobiyolojik kriterler yönetmeliği)
14 Gıda mevzuatı (etiket yönetmeliği)
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Ders notu-Dr. Nejlet Filiz
Gıda Mevzuatı- Lebib Yalkın (www.lebibyalkin.com.tr/)
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı- http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kanun/kanun_liste.html
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 2 14 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 2 10 20
Ödevler 0 12 24
Projeler 2 10 20
Arazi Çalışmaları 1 10 10
Arasınavlar 1 8 8
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 3 2 0 0 2 0 0 0 0 1 1 1
OK2 2 2 2 0 0 0 0 0 0 0 1 1
OK3 3 3 0 0 3 0 0 0 0 1 1 1
OK4 2 5 0 0 4 2 0 0 0 1 3 1
OK5 4 5 0 0 4 2 0 0 0 1 0 1
OK6 4 2 0 0 2 0 0 0 2 1 0 1
OK7 3 3 0 2 2 0 0 0 2 0 0 1
OK8 3 4 0 0 5 0 0 0 0 0 0 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr