Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MEZBAHA BİLİMİ
1 Dersin Adı: MEZBAHA BİLİMİ
2 Dersin Kodu: ETPZ107
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr.Gör. ÇETIN ÖZUĞUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Aytekin Günay, Nalan Çırak
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: cozugur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Et entegre tesisleri ve et üretim yerlerinin çalışma usul ve esaslarını öğrenir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Ülkemiz ve dünya et üretim ve tüketim değerlerini bilir.;
2 Mezbahaları sınıflandırabilir.;
3 Mezbahayı oluşturan bölümlerin yapısal özelliklerini bilir.;
4 Kasaplık hayvanların kesim yöntemlerini bilir.;
5 Mezbahada kullanılan makine ve ekipmanları tanır.;
6 Mezbaha proses basamaklarını bilir.;
7 Mezbaha soğuk depo ve donanımlarını tanır.;
8 Et işleme tesisleri için yasal gereklilikleri bilir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanıtımı ve bilgilendirme
2 Kasaplık hayvanlar hakkında genel bilgiler (kasaplık hayvan popülâsyonu ve sınıflandırılması). Türkiye’de ve dünya da et üretim ve tüketim parametreleri.
3 Et ve et ürünleri üretim tesisleri, tesislerin kuruluşu, arsa seçimi ve projelendirilmesi ile tesis çevresinin durumu.
4 Kasaplık hayvanların mezbahaya nakli ve dinlendirilmesi, kesim yöntemleri, etlerin damgalanması, sağlık ve tanımlama işareti.
5 Mezbaha kompleksinin bölümleri (mezbaha bölümü ve eklentileri).
6 Mezbaha kompleksinin bölümleri (mezbaha bölümü ve eklentileri).
7 Mezbaha kompleksinin bölümleri (mezbaha bölümü ve eklentileri).
8 VİZE
9 Mezbaha kompleksinin bölümleri (mezbaha bölümü ve eklentileri).
10 Mezbaha kompleksinin bölümleri (hayvan pazarları ve eklentileri).
11 Soğuk hava tesisleri ve soğutma ekipmanları ile soğutulmuş etlerin ve karkasların taşınması.
12 Soğuk hava tesisleri ve soğutma ekipmanları ile soğutulmuş etlerin ve karkasların taşınması.
13 Atık su arıtımı ve arıtma yöntemleri
14 Kesimhaneler ve parçalama tesisleri için yasal gereklilikler.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Ders notu- Öğr.Gör.Çetin Özuğur
Et Endüstrisi- Prof. Dr. Yalçın Yıldırım
Et Bilimi ve Teknolojisi-Prof. Dr. Aydın Öztan,
Et Muayenesi- Tayar, M., Atasever, M.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 1 8 8
Ödevler 0 8 16
Projeler 1 8 8
Arazi Çalışmaları 1 10 10
Arasınavlar 1 8 8
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 88
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,93
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 2 0 0 0 1 0 0 0 0 0 0 0
OK2 0 2 0 0 2 0 0 0 0 0 0 1
OK3 0 3 0 0 2 0 0 0 0 2 0 2
OK4 2 4 0 0 2 0 3 0 0 2 0 3
OK5 2 3 0 0 0 0 5 0 0 2 0 4
OK6 0 4 0 1 3 0 3 0 0 2 0 4
OK7 2 4 0 0 2 0 4 0 0 2 0 4
OK8 2 4 0 0 4 1 0 0 0 0 0 1
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr