Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
ET MUAYENESİ ve TEKNOLOJİSİ
1 Dersin Adı: ET MUAYENESİ ve TEKNOLOJİSİ
2 Dersin Kodu: VET4002
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 4
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 8
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. ŞAHSENE ANAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Prof. Dr. Ayşegül EYİGÖR
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Mail: anar@uludag.edu.tr
Tel: 02242941332
Adres: Uludağ Ünv. Veteriner Fak. Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
18 Dersin Web Adresi: http://veteriner.uludag.edu.tr
19 Dersin Amacı Et muayenesi kısmında mezbahaların yapısal özellikleri, kasaplık hayvanların nakli, kasaplık hayvanların kesim yöntemleri, sistematik et muayenesi, et muayenesinde saptanan bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar, patolojik değişiklikler ve yasal hükümler çerçevesinde verilecek kararların öğretilmesi, et ürünleri teknolojisi kısmında ette kesim sonrası görülen postmortal değişiklikler, etlerin muhafaza yöntemleri, et ürünlerinin üretim teknolojilerinin, et işlek yerlerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin öğretilmesi amaçlanır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Mezbahayı oluşturan bölümlerin yapısal özellikleri ile mezbahalarda tutulması gereken kayıt ve kesim için gerekli belgeleri tanımlayabilir.;
2 Kasaplık hayvanların antemortem ve postmortem muayenesini yapabilir;
3 Et muayenesi yönünden önemli bakteriyel, viral ve paraziter hastalıklar ile patolojik değişikliklerin teşhisini koyabilir ve yasal hükümler çerçevesinde karar verebilir, gerektiğinde laboratuvara marazi madde gönderebilir.;
4 Ette postmortem değişiklikleri yorumlayabilir.;
5 Etin muhafaza yöntemleri ile ilgili bilgi kazanır ve uygulayabilir.;
6 Et ürünleri üretim prensiplerini öğrenir ve uygulayabilir.;
7 Et ürünlerinde kullanılan katkı maddeleri ve işlevlerini tanımlayabilir.;
8 Karkasın parçalanmasını ve değerli etlerin elde edildiği bölümleri tanımlayabilir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Dersin tanımı, kaynak kitapların tanıtımı, ülkemizde kırmızı et sanayi, et ve et ürünleri ile ilgili yasal düzenlemeler, mezbahalarda tutulması zorunlu kayıtlar, sorumlu yönetici ve mezbaha muayene hekiminin görev ve yetkileri, kesim için gerekli belgeler. Mezbaha ve kombinaları oluşturan bölümlerin tanıtılması
2 Kasaplık hayvanların nakli ve nakil için gerekli belgeler, mezbahaların sınıflandırılması, mezbaha ve kombinaları oluşturan bölümler, mezbaha atık suları Antemortem muayenenin yapılışı, kesim için aranacak belgelerin ve kesim hattı tanıtımı
3 Antemortem muayene ve önemi, kasaplık hayvanların kesimden önce dinlendirilmesi, bayıltma yöntemleri, sığır, koyun, keçi ve domuz kesimi, mecburi kesimler, öldükten sonra yapılan kesimin teşhisi, damga çeşitleri Büyükbaş hayvanlarda baş ve baş lenf yumrularının muayenesi
4 Sığır, koyun ve domuzlarda sistematik et muayenesinde kan, deri, baş, akciğer, kalp, karaciğer, dalak, bağırsak, böbrek ve idrar kesesi ile meme ve cinsel organların muayenesi İç organların ve iç organ lenf yumrularının muayenesi
5 Kasaplık hayvanlarda antraks, tüberküloz, bruselloz, paratüberküloz, yanıkara, tetanoz, sığır pastörellozu, tularemide antemortem ve postmortem muayene bulguları ve karar Kasaplık hayvanlarda gövde lenf yumruları ve gövdenin muayenesi
6 Kasaplık hayvanlarda aktinomikoz, aktinobasilloz, salmonelloz, kuduz, scrapi, contagious bovine pleropneumonia, contagious capri pleropneumonia, şap, mavi dil, leucose, BSE ‘de antemortem ve postmortem muayene bulguları ve karar Büyükbaş hayvanlarda sistematik et muayenesi
7 Septisemi, toksemi, pigmentasyon, sarılık, apse, hematom, kaşeksi, kazeifikasyon, üremi vb. gibi durumlarda bulgular ve karar Küçükbaş hayvanlarda sistematik et muayenesi
8 Sistiserk, trişinelloz, distamatoz, coenurose, ekinokokkoz, trichostronglidoz, toksoplamoz, sarkosporidiose gibi paraziter hastalıklarda et muayenesi bulguları ve karar Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda sistematik et muayenesi
9 Karkas parçalama, kesimden sonra etin pH’sında görülen değişiklikler, rigor mortis ve etlerin olgunlaştırılması, DFD, PSE etler, cold shortening, çözünme sertliği, etlerin yapay olarak olgunlaştırılmaları Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda sistematik et muayenesi
10 Etin muhafazasında kullanılan soğutma, dondurma, ısıtma Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda sistematik et muayenesi
11 Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması kurutma, dumanlama, kürleme yöntemleri Et ürünleri üretiminde kullanılan alet ve ekipmanların tanıtımı
12 Fermente et ürünleri üretiminde et seçimi, sucuk hamurunun hazırlanması, doldurulması ve fermentasyonda temel noktalar, pastırma üretim teknolojisi Sucuk yapım teknolojisi
13 Sosis-salam üretiminde et seçimi, emülsiyon hazırlanmasında dikkat edilecek noktalar, haşlama ve dumanlama işlemleri Salam-sosis yapım teknolojisi
14 Et işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon Et ürünleri üretimi genel tekrar
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1.ANAR,Ş. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi, Dora Yayınevi, Bursa, 2010.
2. HUI,Y.H.,NIP,W.,ROGERS,R.W.,YOUNG,O.A. Meat Science and Applications, Marcel Dekker, Inc, Newyork, 2001.
3.GRACEY, J., COLLINS, D.S., HUEY, R. Meat Hygiene, W.B. Saunders Comp., London,1999.
4. ANONIM. Good Practices for the Meat Industry, FAO Animal Production and Health Manuals, 2004.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 1 1
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 1 1
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,87
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 5 3 3 2 4 2 5 5 5 1 2 3
OK2 4 5 4 4 5 1 5 5 5 1 3 4
OK3 4 2 5 5 1 1 3 1 3 2 4 2
OK4 2 1 5 4 1 1 3 1 3 2 3 2
OK5 4 2 1 4 2 1 5 5 3 2 2 3
OK6 3 3 4 4 2 1 5 5 3 2 3 2
OK7 3 3 2 2 2 1 5 5 3 2 4 3
OK8 3 3 2 2 1 1 5 5 3 3 3 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr