Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Bitki Besleme
1 Dersin Adı: Bitki Besleme
2 Dersin Kodu: TPR3901-Z
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 5
7 Dersin AKTS Kredisi: 5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. HAKAN ÇELİK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: hcelik@uludag.edu.tr,
0 224 2941539,
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Bitki büyümesi ve gelişmesi için mutlak gerekli olan makro ve mikro elementler ayrı ayrı ele alınarak, bu elementlerin bitkiler tarafından alınma mekanizmalarını, bitkilerdeki içeriklerini ve metabolik işlevlerini açıklamak, noksanlık ve fazlalık durumlarında görülen belirtileri öğretmek ve bu belirtileri giderme yollarını açıklamak.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Bitki büyümesi ve gelişmesi için mutlak gerekli olan makro ve mikro elementleri sayabilme.;
2 Bitki büyümesi ve gelişmesi için mutlak gerekli olan besin elementlerinin bitkiler tarafından alınma mekanizmalarını açıklayabime.;
3 Mutlak gerekli besin elementlerinin bitki bünyesindeki metabolik işlevlerini tanımlayabilme.;
4 Bitki besin elementlerinin noksanlık ve fazlalık durumunda bitki bünyesinde oluşturabileceği belirtileri tesbit edebilme.;
5 Bitki besin elementlerinin noksanlık ve fazlalık durumunda bitki bünyesinde oluşturabileceği belirtileri giderme yollarını ortaya koyabilme.;
6 Bitki besin elementlerinin topraktan hangi formda alınabildiğini açıklayabilme.;
7 Bitki besin elementlerinin toprakta hangi formlarda bulunduğunu açıklayabilme.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Bitki besleme alanında günümüze değin yapılmış çalışmalar, Besin elementlerinin bitkilerde bulunan miktarları ve bitkilerdeki genel işlevleri, bitki gelişmesi için mutlak gerekli besin elementlerinin sınıflandırılması. Laboratuvarda uyulması gereken kurallar ve güvenlik önlemleri. Laboratuvar ve Laboratuvarın bölümleri.
2 Mutlak gerekli bitki besin elementlerinin belirlenme süreci ve belirlenmelerindeki gecikme nedenleri. Mutlak gerekli besin elementlerinin belirlenme yöntemlerinden su kültürü ve kum kültürünün karşılaştırılmaları. Su kültürünün başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar. Laboratuvarda kullanılan cam ve kimyasal maddelerin tanıtımı, kullanımları, temizliği ve temizleme için kullanılan çözeltiler.
3 Azotun bitkiler tarafından alınma formları, bitkilerin azot içerikleri, toprak azotu, azot döngüsü ve bu döngüde cereyan eden olaylar. Azotun mineralizasyonu, immobilizasyonu ve bunlara etki eden etmenler, nitrifikasyon, denitrifikasyon ve biyolojik fiksasyon gibi olayların yer aldığı azot değişimi. Su kültürü ve kum kültürü çalışmalarında kullanılan çeşitli besin çözeltileri kompozisyonlarının tanıtımı.
4 Atmosferden yağışlarla toprağa azot aktarımı. Organik ve kimyasal azotlu gübreler ve azotlu gübrelerin etkinliklerini sınırlayan etmenler. Bitkilerde azot noksanlığında görülen belirtiler, azotun bitki gelişmesi üzerine etkileri. Besin elementi noksanlıklarının serada su kültüründe yetiştirilecek olan bitkilerde gözlemleyebilmek amacıyla perlit ortamına tohum ekimi çalışmalarının yapılması.
5 Fosforun bitkiler tarafından alınımı, bitkilerin fosfor içerikleri, bitkilerde bulunan organik ve inorganik fosfor bileşikleri ve metabolik işlevleri, toprak ve topraktaki fosfor döngüsü. Asit tepkimeli ve kireçli alkalin tepkimeli topraklarda oluşan fosfor fiksasyon çeşitleri. Besin çözeltilerinde kullanılan konsantrasyon birimlerinden yüzde çözeltiler, katı ve sıvı maddelerden hazırlamak için gerekli miktarların hesaplanması ve hazırlanması.
6 Fosfor yarayışlılığına etki eden etmenler, Organik fosforun mineralizasyonu. Fosfor kaynağı olarak fosforlu gübreler ve sonraki etkileri. Bitkilerde fosfor noksanlığında görülen belirtiler, fosforun bitki kök gelişmesi, hasat zamanı, hastalıklara dayanım ve mevsim boyunca bitki gelişmesi üzerine etkileri. Besin çözeltilerinde kullanılan konsantrasyon birimlerinden molar çözeltiler, katı ve sıvı maddelerden hazırlamak için gerekli miktarların hesaplanması ve hazırlanması.
7 Potasyumun bitkiler tarafından alınımı, potasyum alınımına etki eden etmenler ve bitkilerin potasyum içerikleri. Enzim aktivitesi, fotosentez ve fotosentez ürünlerinin taşınması, hücre büyümesi ve su dengesi üzerinde potasyumun metabolik işlevleri. topraklardaki potasyum fraksiyonları, potasyum döngüsü, potasyum fiksasyonu ve fiksasyona etki yapan etmenler, potasyumlu gübreler. Ara sınav Besin çözeltilerinde kullanılan konsantrasyon birimlerinden normal çözeltiler, katı ve sıvı maddelerden hazırlamak için gerekli miktarların hesaplanması ve hazırlanması.
8 Bitkilerde potasyum noksanlığında görülen belirtiler, potasyumun bitki gelişmesi üzerine etkilerinden kök gelişmesi ve büyümesi, soğuğa dayanıklılık, yatma, hasat zamanı, azotun etkinliği ve hastalıklara dayanıklılık üzerine etkileri. Kalsiyumun bitkiler tarafından alınımı, kalsiyum içerikleri ve bitkilerde kalsiyumun metabolik işlevleri, kalsiyumlu gübreler ve bitkilerde kalsiyum noksanlığında oluşabilecek belirtiler. Besin çözeltilerinde kullanılan konsantrasyon birimlerinden ppm çözeltiler, katı ve sıvı maddelerden hazırlamak için gerekli miktarların hesaplanması ve hazırlanması.
9 Magnezyumun bitkiler tarafından alınımı, magnezyum içerikleri ve magnezyumun metabolik işlevleri, magnezyumlu gübreler, bitkilerde magnezyum noksanlığı durumunda oluşabilecek belirtiler. Kükürdün bitkiler tarafından alınımı, kükürt içerikleri, kükürdün asimilasyonu ve metabolik işlevleri, kükürtlü gübreler, kükürt döngüsü, bitkilerde kükürt noksanlığı sonucu oluşabilecek belirtiler. Su ve kum kültürü çalışmalarında kullanılan stok tam besin çözeltisi kompozisyonlarının oluşturulması ve serada uygulanması.
10 Demirin bitkiler tarafından alınımı, alınımı etkileyen bitkisel, çevresel ve toprak etmenleri, çeşitli bitkilerin geliştirdikleri stratejiler, bitkilerin demir içerikleri, bitkilerde demirin metabolik işlevleri, demirli gübreler, bitkilerde demir noksanlığında görülen belirtiler. Su ve kum kültürü çalışmalarında kullanılan noksan besin çözeltisi oluşturulmasında besin elementi dengesinin sağlanması ve sera uygulanması.
11 Manganın bitkiler tarafından alınımı ve alınımı etkileyen etmenler, bitkilerin mangan içerikleri ve bitkilerde manganın metabolik işlevleri, manganlı gübreler, bitkilerde mangan noksanlığı durumunda oluşabilecek belirtiler. Makro besin elementi noksanlıklarının bitkilerde oluşturduğu gözle görülür belirtilerin slayt ve fotograflar üzerinde incelenmesi
12 Borun bitkiler tarafından alnımı ve alınımı etkileyen etmenler, bitkilerin bor içerikleri, bitkilerde borun metabolik işlevleri, bor kaynakları, bitkilerde bor noksanlığı ve fazlalığı durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler. Mikro besin elementi noksanlıklarının bitkilerde oluşturduğu gözle görülür belirtilerin slayt ve fotograflar üzerinde incelenmesi
13 Çinkonun bitkiler tarafından alınımı ve çinko alınımını etkileyen etmenler, bitkilerin çinko içerikleri, bitkilerde çinkonun metabolik işlevleri, çinko kaynakları, bitkilerde çinko noksanlığı durumunda meydana gelebilecek noksanlık belirtileri. Bitki besin elementi noksanlıklarının serada yetiştirilen bitkiler üzerinde gözlemlenmesi.
14 Bakırın bitkiler tarafından alınımı, bitkilerin bakır içerikleri, bitkilerde bakırın metabolik işlevleri, bakır kaynakları, bakırlı gübreler, bitkilerde bakır noksanlığında meydana gelebilecek noksanlık belirtileri. Molibdenin bitkiler tarafından alınımı, bitkilerin molibden içerikleri, bitkilerde molibdenin metabolik işlevleri molibden kaynakları, molibdenli gübreler, bitkilerde molibden noksanlığında meydana gelebilecek noksanlık belirtileri. Uygulama sınavı.
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Kacar. B. ve Katkat, A. V. 2010. Bitki Besleme. (5. Baskı) Nobel Yayın Dağıtım. No:849, Ankara.
Barker Allen V.and, Pılbeam David J. 2007 Handbook of Plant Nutrition. CRC Pres. Taylor and Francis Group. Boca Raton, FL
Barber, S.A. 1995. Soil Nutrient Bioawailablity. 2nd Ed. 414p. John Wiley and Sons Inc. New York.
Marschner H. 1995. Mineral Nutrition of Higher Plants. 2nd Ed. 889 p. Academic Press, New York.
Bergmann W. 1992. Nutritional Desorders of Plants. Gustav Fischer Verlag Jena, Stuttgart, New York.
Mengel, K. and Kirlby, E.A. 1987. Principles of Plant Nutrition. 4th Edition. 687p. International Potash Institute. Bern, Switzerland.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 20
Kısa Sınav 1 20
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 3 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 22 22
Diğer 1 22 22
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 22 22
Toplam İş Yükü 172
Toplam İş Yükü / 30 saat 5
Dersin AKTS Kredisi 5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 5 1 5 3 0 0 5 5 2 5 4 0 0
OK2 5 2 4 3 0 0 5 5 2 5 3 0 0
OK3 5 2 4 3 0 0 5 5 2 0 4 0 0
OK4 5 2 5 4 0 0 5 5 4 5 3 0 0
OK5 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
OK6 5 2 4 3 0 0 5 5 2 5 3 0 0
OK7 5 2 4 3 0 0 5 5 2 5 3 0 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr