Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Bitki besleme alanında günümüze değin yapılmış çalışmalar, Besin elementlerinin bitkilerde bulunan miktarları ve bitkilerdeki genel işlevleri, bitki gelişmesi için mutlak gerekli besin elementlerinin sınıflandırılması. |
Laboratuvarda uyulması gereken kurallar ve güvenlik önlemleri. Laboratuvar ve Laboratuvarın bölümleri. |
2 |
Mutlak gerekli bitki besin elementlerinin belirlenme süreci ve belirlenmelerindeki gecikme nedenleri. Mutlak gerekli besin elementlerinin belirlenme yöntemlerinden su kültürü ve kum kültürünün karşılaştırılmaları. Su kültürünün başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar. |
Laboratuvarda kullanılan cam ve kimyasal maddelerin tanıtımı, kullanımları, temizliği ve temizleme için kullanılan çözeltiler. |
3 |
Azotun bitkiler tarafından alınma formları, bitkilerin azot içerikleri, toprak azotu, azot döngüsü ve bu döngüde cereyan eden olaylar. Azotun mineralizasyonu, immobilizasyonu ve bunlara etki eden etmenler, nitrifikasyon, denitrifikasyon ve biyolojik fiksasyon gibi olayların yer aldığı azot değişimi. |
Su kültürü ve kum kültürü çalışmalarında kullanılan çeşitli besin çözeltileri kompozisyonlarının tanıtımı. |
4 |
Atmosferden yağışlarla toprağa azot aktarımı. Organik ve kimyasal azotlu gübreler ve azotlu gübrelerin etkinliklerini sınırlayan etmenler. Bitkilerde azot noksanlığında görülen belirtiler, azotun bitki gelişmesi üzerine etkileri. |
Besin elementi noksanlıklarının serada su kültüründe yetiştirilecek olan bitkilerde gözlemleyebilmek amacıyla perlit ortamına tohum ekimi çalışmalarının yapılması. |
5 |
Fosforun bitkiler tarafından alınımı, bitkilerin fosfor içerikleri, bitkilerde bulunan organik ve inorganik fosfor bileşikleri ve metabolik işlevleri, toprak ve topraktaki fosfor döngüsü. Asit tepkimeli ve kireçli alkalin tepkimeli topraklarda oluşan fosfor fiksasyon çeşitleri. |
Besin çözeltilerinde kullanılan konsantrasyon birimlerinden yüzde çözeltiler, katı ve sıvı maddelerden hazırlamak için gerekli miktarların hesaplanması ve hazırlanması. |
6 |
Fosfor yarayışlılığına etki eden etmenler, Organik fosforun mineralizasyonu. Fosfor kaynağı olarak fosforlu gübreler ve sonraki etkileri. Bitkilerde fosfor noksanlığında görülen belirtiler, fosforun bitki kök gelişmesi, hasat zamanı, hastalıklara dayanım ve mevsim boyunca bitki gelişmesi üzerine etkileri. |
Besin çözeltilerinde kullanılan konsantrasyon birimlerinden molar çözeltiler, katı ve sıvı maddelerden hazırlamak için gerekli miktarların hesaplanması ve hazırlanması. |
7 |
Potasyumun bitkiler tarafından alınımı, potasyum alınımına etki eden etmenler ve bitkilerin potasyum içerikleri. Enzim aktivitesi, fotosentez ve fotosentez ürünlerinin taşınması, hücre büyümesi ve su dengesi üzerinde potasyumun metabolik işlevleri. topraklardaki potasyum fraksiyonları, potasyum döngüsü, potasyum fiksasyonu ve fiksasyona etki yapan etmenler, potasyumlu gübreler.
Ara sınav
|
Besin çözeltilerinde kullanılan konsantrasyon birimlerinden normal çözeltiler, katı ve sıvı maddelerden hazırlamak için gerekli miktarların hesaplanması ve hazırlanması. |
8 |
Bitkilerde potasyum noksanlığında görülen belirtiler, potasyumun bitki gelişmesi üzerine etkilerinden kök gelişmesi ve büyümesi, soğuğa dayanıklılık, yatma, hasat zamanı, azotun etkinliği ve hastalıklara dayanıklılık üzerine etkileri.
Kalsiyumun bitkiler tarafından alınımı, kalsiyum içerikleri ve bitkilerde kalsiyumun metabolik işlevleri, kalsiyumlu gübreler ve bitkilerde kalsiyum noksanlığında oluşabilecek belirtiler.
|
Besin çözeltilerinde kullanılan konsantrasyon birimlerinden ppm çözeltiler, katı ve sıvı maddelerden hazırlamak için gerekli miktarların hesaplanması ve hazırlanması. |
9 |
Magnezyumun bitkiler tarafından alınımı, magnezyum içerikleri ve magnezyumun metabolik işlevleri, magnezyumlu gübreler, bitkilerde magnezyum noksanlığı durumunda oluşabilecek belirtiler.
Kükürdün bitkiler tarafından alınımı, kükürt içerikleri, kükürdün asimilasyonu ve metabolik işlevleri, kükürtlü gübreler, kükürt döngüsü, bitkilerde kükürt noksanlığı sonucu oluşabilecek belirtiler.
|
Su ve kum kültürü çalışmalarında kullanılan stok tam besin çözeltisi kompozisyonlarının oluşturulması ve serada uygulanması. |
10 |
Demirin bitkiler tarafından alınımı, alınımı etkileyen bitkisel, çevresel ve toprak etmenleri, çeşitli bitkilerin geliştirdikleri stratejiler, bitkilerin demir içerikleri, bitkilerde demirin metabolik işlevleri, demirli gübreler, bitkilerde demir noksanlığında görülen belirtiler. |
Su ve kum kültürü çalışmalarında kullanılan noksan besin çözeltisi oluşturulmasında besin elementi dengesinin sağlanması ve sera uygulanması. |
11 |
Manganın bitkiler tarafından alınımı ve alınımı etkileyen etmenler, bitkilerin mangan içerikleri ve bitkilerde manganın metabolik işlevleri, manganlı gübreler, bitkilerde mangan noksanlığı durumunda oluşabilecek belirtiler. |
Makro besin elementi noksanlıklarının bitkilerde oluşturduğu gözle görülür belirtilerin slayt ve fotograflar üzerinde incelenmesi |
12 |
Borun bitkiler tarafından alnımı ve alınımı etkileyen etmenler, bitkilerin bor içerikleri, bitkilerde borun metabolik işlevleri, bor kaynakları, bitkilerde bor noksanlığı ve fazlalığı durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler. |
Mikro besin elementi noksanlıklarının bitkilerde oluşturduğu gözle görülür belirtilerin slayt ve fotograflar üzerinde incelenmesi |
13 |
Çinkonun bitkiler tarafından alınımı ve çinko alınımını etkileyen etmenler, bitkilerin çinko içerikleri, bitkilerde çinkonun metabolik işlevleri, çinko kaynakları, bitkilerde çinko noksanlığı durumunda meydana gelebilecek noksanlık belirtileri. |
Bitki besin elementi noksanlıklarının serada yetiştirilen bitkiler üzerinde gözlemlenmesi. |
14 |
Bakırın bitkiler tarafından alınımı, bitkilerin bakır içerikleri, bitkilerde bakırın metabolik işlevleri, bakır kaynakları, bakırlı gübreler, bitkilerde bakır noksanlığında meydana gelebilecek noksanlık belirtileri.
Molibdenin bitkiler tarafından alınımı, bitkilerin molibden içerikleri, bitkilerde molibdenin metabolik işlevleri molibden kaynakları, molibdenli gübreler, bitkilerde molibden noksanlığında meydana gelebilecek noksanlık belirtileri.
|
Uygulama sınavı. |