1 |
Dersin Adı: |
HALK SAĞLIĞI |
2 |
Dersin Kodu: |
TIP3011 |
3 |
Dersin Türü: |
Zorunlu |
4 |
Dersin Seviyesi: |
Lisans |
5 |
Dersin Verildiği Yıl: |
3 |
6 |
Dersin Verildiği Yarıyıl: |
5 |
7 |
Dersin AKTS Kredisi: |
3 |
8 |
Teorik Ders Saati (saat/hafta): |
4 |
9 |
Uygulama Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
10 |
Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): |
0 |
11 |
Dersin Önkoşulu |
Yok |
12 |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
13 |
Dersin Dili: |
Türkçe |
14 |
Dersin Veriliş Şekli |
Yüz yüze |
15 |
Dersin Koordinatörü: |
Öğr.Gör. Tıp Fakültesi Öğrenci İşleri |
16 |
Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: |
Prof. Dr. Kayıhan Pala, Doç. Dr. Nalan Akın |
17 |
Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
aturkkan@uludag.edu.tr, Tel: 2954262, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, 16059 Görükle, BURSA |
18 |
Dersin Web Adresi: |
http://tip.uludag.edu.tr/ders/tip-3011.php |
19 |
Dersin Amacı |
Tıp Fakültesi 5. yarıyıl öğrencilerine halk sağlığı ile ilgili temel bilgileri vermektir. Bu ders ile hedeflenen, öğrencilerin halk sağlığı bakış açısını kavramaları, sağlığı koruma ve ileri götürmenin ilkelerini benimsemeleri, temel epidemiyolojik kavramları öğrenerek hastalıkların oluşum nedenlerini, bunlara etki eden sosyoekonomik değişkenleri değerlendirebilmeleri ve bu çerçevede hastalıkların oluşma sıklıklarını ve şiddetlerini azaltmada rol oynamaları konusunda bilgi sahibi olmalarıdır. |
20 |
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
|
Hafta |
Teori |
Uygulama |
1 |
Epidemiyolojiye Giriş
Sağlık ve Hastalıkların Ölçülmesi
|
|
2 |
Epidemiyolojide Nedensellik
Epidemiyolojik Çalışma Tipleri
|
|
3 |
Epidemiyoloji ve Koruma
Kronik Hastalıklar Epidemiyolojisi
Bulaşıcı Hastalıklar Epidemiyolojisi
|
|
4 |
Klinik, Moleküler ve Genetik Epidemiyoloji
Çevre ve İş Epidemiyolojisi
Sağlık Sistemleri ve Örgütlenme
|
|
5 |
Sağlık Yönetimi Kavram ve İlkeleri
Sağlık Ekonomisi
|
|
6 |
Kazalar
Demografi ve Sağlık
|
|
7 |
Sağlık Sosyolojisi ve Sosyal Antropoloji |
|
8 |
Bağışıklama
Çocuk Sağlığı
|
|
9 |
Risk Gruplarının Sağlık Sorunları
Beslenme
|
|
10 |
Çevre Sağlığı |
|
11 |
İşçi Sağlığı |
|
12 |
Ana Sağlığı ve Aile Planlaması |
|
13 |
Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmeti |
|
14 |
Türkiye’nin Sağlık Sorunları |
|