Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TÜRK ve DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRÜ
1 Dersin Adı: TÜRK ve DÜNYA MUTFAK KÜLTÜRÜ
2 Dersin Kodu: TOTS024
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 1
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Öğr. Gör. BİLGE GÖKIRMAK
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları:
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: gbilge@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Dünya mutfaklarından örnekler eşliğinde mutfak kültürü konusunda bir anlayış oluşturarak Türk mutfağını bu çerçevede bir turistik ürün olarak görmek ve pazarlamak amacıyla bir akış geliştirmektir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Dünya mutfaklarının temel özelliklerini ifade eder;
2 Mutfak kültürünün bir turistik ürün olarak tasarlanmasını tartışır.;
3 Türk mutfağını turizm amaçlı kullanılması konusunu tasarlar;
4 Türk mutfağı alanında belli yemekleri pişirdiğini gösterir.;
5 Endüstriyel mutfak uygulamalarını örneklendirir;
6 Ana mutfaklardan belli yemeklerin pişirme, özelliklerini ifade eder;
7 Ana mutfaklardan belli yemeklerin sunum özelliklerini ifade eder.;
8 Ana mutfaklardan belli yemeklerin saklama özelliklerini ifade eder;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mutfağın Tanımı, yeme-içme, yeme içmenin kültürel boyutu ve işlevleri Mutfağın Tanımı, yeme-içme, yeme içmenin kültürel boyutu ve işlevleri
2 Mutfak kültürü: Arap, Hint, İran Mutfakları Mutfak kültürü: Arap, Hint, İran Mutfakları
3 Mutfak Kültürü: Çin ve Türk mutfakları Mutfak Kültürü: Çin ve Türk mutfakları
4 Mutfak Kültürü: Amerika kıtası mutfağı, Fransız mutfağı, İngiliz mutfağı Mutfak Kültürü: Amerika kıtası mutfağı, Fransız mutfağı, İngiliz mutfağı
5 Orta Asya- Osmanlı-Günümüz Türk mutfağı Orta Asya- Osmanlı-Günümüz Türk mutfağı
6 Endüstriyel mutfak, işlevleri, görev tanımları Endüstriyel Mutfak uygulamaları
7 Endüstriyel mutfak bölümleri Mutfak- Beslenme Hijyen
8 Ara Sınav ve Genel Tekrar HACCP uygulamaları
9 Endüstriyel Mutfak uygulamaları
10 İçecekler: Çay ve Kahve
11 İçkiler: Şarap
12 Mutfak- Beslenme Hijyen
13 HACCP uygulamaları
14 Türk Mutfağının Pazarlanması
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Maviş, Fermani (2003), Endüstriyel Yiyecek Üretimi, Detaya Yayıncılık.
Gökdemir, Ayhan (2005), Mutfak Hizmetleri Yönetimi, Detay yayıncılık.
Boudan C. (2006), Mutfak Savaşı: Damak Zevkinin Jeopolitiği, Ayrıntı Yayınları.
Belge, Murat (2001), Tarih Boyunca Yemek Kültürü, İletişim Yayınları
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 1 14
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 6 5 30
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 8 8
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 10 10
Toplam İş Yükü 90
Toplam İş Yükü / 30 saat 3
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 1 1 1 1 2 1 1 0 1 0 0 4
OK2 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 4
OK3 2 2 1 1 1 1 1 0 1 0 0 4
OK4 1 2 1 1 1 1 1 0 1 0 0 4
OK5 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 4
OK6 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 4
OK7 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 4
OK8 1 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 4
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr