Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
MEYVE ve SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-1
1 Dersin Adı: MEYVE ve SEBZE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ-1
2 Dersin Kodu: GIDZ205
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 3
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç. Dr. NIHAL TÜRKMEN EROL
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Öğr.Gör. Dr. Nihal TÜRKMEN EROL
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: nihalt@uludag.edu.tr
0224 294 23 61
Uludağ Üniversitesi, T.B.M.Y.O Gıda Teknolojisi Programı, Görükle Kampüsü, Nilüfer, BURSA
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı •Taze meyve ve sebzelerin yapısında bulunan bileşiklerin kimyasını özellikle de pigmentleri, fitokimyasalları ve enzimleri anlamalarını sağlamak •Taze meyve ve sebzelerde hangi mikroorganizmaların önemli olduğunu öğretmek • Geleneksel yöntemlerle karşılaştırmalı olarak, meyve ve sebzelerin yeni teknolojiler kullanılarak nasıl işlendiğini göstermek • Meyve ve sebzelerin işlenmesi sırasında uygulanan işlem basamaklarının ne olduğunu ve meyve sebzeler üzerine etkisini öğretmek • Meyve ve sebzelerin işlenmesi sırasında kalitelerinde meydana gelen değişimleri öğretmek • Öğrencilerin, sağlıklı beslenme çerçevesinde, meyve ve sebzelerin yeni teknolojiler kullanılarak işlenmesinin önemini kavramalarını sağlamak
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Meyve ve sebzelerin kimyasının ve mikrobiyolojisinin ne kadar önemli olduğunu kavrayabilmek;
2 Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile ilgili teknolojiler hakkında bilgi sahibi olabilmek;
3 Meyve ve sebzelerin işleneceği yönteme ilişkin, işlem basamaklarını gerçekleştirmek amacıyla uygun parametreler belirleyebilmek ve prosesi gerçekleştirebilmek;
4 Kuramsal ve deneysel yöntemleri kullanarak, meyve ve sebzelerin işlenmesi sırasında ve sonrasında oluşabilecek olumsuzlukları ortadan kaldırabilecek düzeyde üretim gerçekleştirebilmek;
5 Meyve ve sebzelerin üretimine ilişkin bilgileri, kayıt altına alma becerisi kazanabilmek;
6 Meyve ve sebzelerin sağlıkla olan ilişkisinin bilincine vararak, yeni teknolojilerin önemini kavrayabilmek;
7 Meyve ve sebze işleme teknolojisi kapsamında, sorun çözme becerisi kazanabilmek;
8 Meyve ve sebzeleri işleme teknolojisi ile ilişkili gelişmeleri izlemek için yaşam boyu öğrenme becerisi kazanabilmek ;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Karbohidratlar, azotlu maddeler Meyve ve sebzelerde bulunan antosiyanin pigmentindeki değişim
2 Lipidler, vitaminler, mineral maddeler Meyve ve sebzelerde bulunan antosiyanin pigmentindeki değişim
3 Asitler, enzimler, fenolik maddeler Spektrofotometrik klorofil tayini
4 Fitokimyasallar, renk maddeleri Spektrofotometrik klorofil tayini
5 Bitkisel kökenli toksinler, katkı maddeleri Spektrofotometrik karotenoid tayini
6 Enzimatik bozulmalar, enzimatik olmayan bozulmalar Spektrofotometrik karotenoid tayini
7 Taze meyve ve sebzelerin mikrobiyolojisi Haşlama yeterlilik (katalaz) testi
8 Ders tekrarı - Ara sınav Haşlama yeterlilik (katalaz) testi
9 Minimal işlenmiş meyve ve sebzelere giriş, hammadde seçimi, soyma, kesme ve dilimleme Fenolik madde tayini
10 Temizleme, yıkama (dezenfektan kullanımı), kurutma ve ambalajlama Fenolik madde tayini
11 Minimal işlenmiş meyve ve sebzelerin mikrobiyolojik güvenilirliği Antioksidan aktivite tayini
12 Meyve ve sebzelerin ışınlanmasında kullanılan ışın kaynakları, radyasyon dozları Antioksidan aktivite tayini
13 Işınlamanın meyve ve sebzelerde gelişebilecek mikroorganizmalar üzerine ve ürünlerin bileşimine etkisi Fenolik madde ve antioksidan aktivite arasındaki ilişkinin belirlenmesi
14 Işınlanmış meyve ve sebzelerin güvenliği ve tayin yöntemleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: ¦ Dr.N.Türkmen Erol Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I ders notları
¦ Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi1. ISBN 975-98578-1-2. Başkent Klişe Matbaacılık.Ankara
¦ Cemeroğlu, B.2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi 2. ISBN 975-98578-2-0. Başkent Klişe Matbaacılık.Ankara
¦ Jongen, W. 2002. Fruit and vegetable processing. Woodhead Publishing Ltd and CRC Pres, LLC. ISBN 0-8493-1541-7
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 2 14
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 10 10
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 16 16
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü / 30 saat 4
Dersin AKTS Kredisi 4
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr