Endüstriyel mikroorganizmalar, rekombinant mikroorganizmalar ve genel özellikleri, fermente gıda ve içecekler, gıda katkı maddeleri, enzimler, sağlıkla ilgili ürünler, kimyasallar ve yakıtların üretiminde, bazı atıkların arıtılmasında mikroorganizmaların kullanılması konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
20
Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21
Ders Öğrenme Kazanımları
1
Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve önemini öğrenir. ;
2
Mikroorganizmaların fizyolojisini öğrenir. ;
3
Endüstriyel mikroorganizmaları öğrenir.;
4
Fermentasyon ve fermentasyon ürünlerini öğrenir. ;
5
Fermentörleri ve fermentasyon yöntemlerini öğrenir. ;
6
Fermente gıda ve içeceklerin üretimini öğrenir.;
7
Mikroorganizmalar kullanılarak üretilen ve endüstriyel önemi olan ürünleri öğrenir. ;
8
Endüstriyel Mikrobiyolojide kullanılan rekombinant türlerin genetik mühendisliği yöntemleri kullanılarak eldesini öğrenir. ;
9
Mikroorganizmaların çevresel rollerini öğrenir. ;
22
Dersin İçeriği
Hafta
Teori
Uygulama
1
Endüstriyel Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi
Ders notları
2
Mikrobiyal Fizyoloji
Ders notları
3
Endüstriyel Mikroorganizmalar
Ders notları
4
Fermentasyon
Ders notları
5
Fermentörler, Endüstriyel Çapta Fermentasyon
Ders notları
6
Fermentörlerde Kullanılan Besiyerleri ve Fermentasyon Yöntemleri
Ders notları
7
Ders tekrarı ve Ara sınav
Ders notları
8
Fermente Gıda ve Fermente İçecekler
Ders notları
9
Gıda Katkı Maddeleri
Ders notları
10
Mikrobiyal Enzimler
Ders notları
11
Sağlıkla İlgili Ürünler
Ders notları
12
Vitaminler, Polimerler, Tarım Ürünleri
Ders notları
13
Endüstriyel Kimyasallar ve Yakıtlar
Ders notları
14
Mikroorganizmaların Çevresel Rolleri
23
Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar:
1- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. M. Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir. (2001) 2- Industrial Microbiology: An Introduction. Michael J. Waites, Neil L. Morgan, John S. Rockey, Gary Higton (2001) Blackwell Science Ltd. 3- Gıda Mikrobiyolojisi 3. Baskı. Editörler Prof. Dr. Adnan Ünlütürk ve Prof. Dr. Fulya Turantaş (2003) META Yayınevi 4- Manual of Industrial Microbiology and Biotechnology. Arnold L. Demain et. al., (1999) ASM Press. 5- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science. 6- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press.
24
Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI
SAYISI
KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav
1
40
Kısa Sınav
0
0
Ödev
0
0
Yıl sonu Sınavı
1
60
Toplam
2
100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı
40
Finalin BAşarıya Oranı
60
Toplam
100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25
AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik
SAYISI
Süresi [Saat]
Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler
14
1
14
Uygulamalı Dersler
14
2
28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme)
7
2
14
Ödevler
0
0
0
Projeler
0
0
0
Arazi Çalışmaları
0
0
0
Arasınavlar
1
16
16
Diğer
0
0
0
Yarıyıl Sonu Sınavları
1
18
18
Toplam İş Yükü
90
Toplam İş Yükü / 30 saat
3
Dersin AKTS Kredisi
3
26
PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU