Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
GENEL MİKROBİYOLOJİ
1 Dersin Adı: GENEL MİKROBİYOLOJİ
2 Dersin Kodu: GESZ103
3 Dersin Türü: Zorunlu
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 1
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 1
7 Dersin AKTS Kredisi: 5
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 2
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu Yok
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Dr. Ögr. Üyesi ASUMAN KARAKAŞ ŞEN
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Yard.Doç.Dr. Asuman KARAKAŞ ŞEN
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Yard.Doç.Dr. Asuman KARAKAŞ ŞEN
U.Ü. Yenişehir İ.O.M.Y.O.
akarakas@uludag.edu.tr
773 60 42
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Mikrobiyoloji Bilimin Başlangıçtan Günümüze Gelişimi, Mikroorganizmaların Sınıflandırılması, Bakteri, Küf, Maya ve Virüslerin Genel Özellikleri, Bakterilerin Üremelerine Etki eden Faktörler, Mikrobiyoloji Laboratuarında Kullanılan Araç ve Gereçler, Besiyeri Hazırlama ve Mikroskobik İnceleme Yapma konularının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Mikrobiyoloji bilimin tarihsel gelişimini öğrenir. ;
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılmasını öğrenir.;
3 Bakteri, küf, maya ve virüslerin genel özelliklerini öğrenir. ;
4 Bakterilerin üremelerine etkili faktörleri öğrenir.;
5 Mikrobiyoloji laboratuarında kullanılan temel araç ve gereçleri öğrenir.;
6 Besiyeri hazırlamasını öğrenir.;
7 Gram boyama yöntemini öğrenir.;
8 Mikroskobik inceleme yapmasını öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Mikrobiyolojinin Başlangıçtan Günümüze gelişimi Ders notları
2 Mikroorganizmaların sınıflandırılması Ders notları
3 Bakterilerin Morfolojileri Ders notları
4 Koloni morfolojisi Ders notları
5 Bakterilerin anatomik yapıları (Dış yapı) Ders notları
6 Bakterilerin anatomik yapıları (İç yapı) Ders notları
7 Ders tekrarı ve Ara sınav Ders notları
8 Bakterilerin kimyasal yapıları Ders notları
9 Mikroorganizmaların Beslenmesi Ders notları
10 Sıvı ortamda Üreme, Katı ortamda Üreme, Üremenin Ölçülmesi Ders notları
11 Bakterilerin Üremelerine Etkili Faktörler Ders notları
12 Küflerin Genel Karakterleri Ders notları
13 Mayaların Genel Karakterleri Ders notları
14 Virüslerin Genel Karakterleri
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: 1- Temel Mikrobiyoloji, 2. Baskı Prof. Dr. Mustafa Arda. Medisan Yayın Serisi no 46. (2000). Medisan Yayınevi, Ankara
2- Genel Mikrobiyoloji, 4. Baskı. Prof. Dr. Mehmet Öner. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova İzmir (2001).
3- Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Prof. A. Temiz. (2008) Hatiboğlu Yayınevi, Ankara.
4- Biology of Microorganisms (7th Edition), Brock,Thomas D.; Michael T. Madigan; John M. Martinko; and Jack Parker (1994) Prentice Hall.
5- Fundamentals of Microbiology. 4th Edition. I. Edward Alcamo. Benjamin Cummings (1994)
6- Biology of the Prokaryotes. J. Lengeler, G. Drews, H. Schlegel (1999) Blackwell Science.
7- Bacillus subtilis and Its Closest Relatives: from Genes to Cells Abraham L. Sonenshein, James A. Hoch, and Richard M. Losick (1999) ASM Press.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 13 4 52
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 20 20
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 22 22
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 30 saat 5
Dersin AKTS Kredisi 5
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12 PY13
OK1 3 2 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK2 3 2 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK3 3 2 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK4 3 2 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK5 3 2 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK6 3 2 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK7 3 2 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
OK8 3 2 5 3 1 1 0 3 2 0 2 2 0
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr