Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER
1 Dersin Adı: TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER
2 Dersin Kodu: GBUP216
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Önlisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 2
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 4
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Doç.Dr. OYA KAÇAR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: -
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: e-posta: okacar@uludag.edu.tr
Telefon: 0 224 29 41523
Adres: Uludağ Üniversitesi
Ziraat Fakültesi
Tarla Bitkileri Bölümü
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Dersin amacı tıbbi ve aromatik bitkilerin Dünya ve Türkiye’de önemini kavramak, Dünya ve Türkiye ticaretinde yerini ortaya koymak, bu gruba giren bitkileri tanıtmak, genel yetiştirme tekniklerini öğretmek olarak tanımlanabilir.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Tıbbi ve aromatik bitkilerin genel özellikleri hakkında bilgi edinebilme;
2 Dünya ve Türkiye tarımında tıbbi ve aromatik bitkilerin önemini kavrayabilme;
3 Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekolojik istekleri ve genel yetiştirme teknikleri hakkında bilgi edinebilme ;
4 Tıbbi ve aromatik bitkilerin kurutma ve depolama teknikleri hakkında bilgi edinebilme;
5 Üreticilere tıbbi ve aromatik bitki türlerinin önerilmesinde materyal temini, üretim süreci, pazarlama konularında bilgi verebilme;
6 Bölge üretim desenine yeni tıbbi ve aromatik bitkileri kazandırabilme;
7 Tıbbi ve aromatik bitki ihtiyacını doğadan toplama yerine tarlada yetiştirmenin önemini kavrama;
8 Bitkisel droglar hakkında bilgi sahibi olma;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Tıbbi ve aromatik bitkilerin tarihi gelişimi
2 Tıbbi ve aromatik bitkilerin kullanım alanları
3 Dünya’da tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik önemi
4 Türkiye’de tıbbi ve aromatik bitkilerin ekonomik önemi
5 Türkiye’nin biyoçeşitliliği
6 Tıbbi ve aromatik bitkilerin gruplandırılması
7 Tıbbi ve aromatik bitkileri yetiştirmenin önemi
8 Tıbbi ve aromatik bitkilerin ekolojik istekleri
9 Genel Tekrar Arasınav
10 Tıbbi ve aromatik bitkilerin kültürünün temel ilkeleri
11 Sekonder bitki maddeleri ve etken maddelerin varyabilitesi
12 Tıbbi bitkilerden yararlanma
13 Bitkisel droglar ve sınıflandırılması
14 Uçucu yağların başlıca özellikleri ve elde edilmesi
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: -CEYLAN, A.,1995. Tıbbi Bitkiler I. Ege Üniv.Zir.Fak., Yay. No:312.
-ZEYBEK, N. ve ZEYBEK, U. 1994. Farmosotik Botanik E.Ü. Eczacılık Fak. Yayınları, No:2
-AKGÜL, A. 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:15
-BAYDAR, H., 2009. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Yayın No:51.
-PETER, K., V., Handbook herbs and spices Volume I (2001), II ( 2004) and III (2006), Woodhead Publishing , Cambridge , England
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1,5 21
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 12 12
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 24 24
Toplam İş Yükü 85
Toplam İş Yükü / 30 saat 2,83
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11 PY12
OK1 1 2 2 1 1 1 1 2 2 3 2 2
OK2 1 2 2 1 1 1 1 2 2 3 2 2
OK3 1 2 4 3 4 1 1 2 2 4 2 2
OK4 1 2 2 1 1 1 1 2 2 3 2 2
OK5 1 2 2 1 1 1 1 2 2 4 2 2
OK6 1 2 2 1 1 1 1 2 2 4 2 2
OK7 1 2 2 1 1 1 1 2 2 5 2 2
OK8 1 2 2 1 1 1 1 2 2 3 2 2
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr