Türkçe English Ders İçerik Rapor
Ders Öğretim Planı
Sterilizasyon Teknikleri
1 Dersin Adı: Sterilizasyon Teknikleri
2 Dersin Kodu: GSD3219
3 Dersin Türü: Seçmeli
4 Dersin Seviyesi: Lisans
5 Dersin Verildiği Yıl: 3
6 Dersin Verildiği Yarıyıl: 5
7 Dersin AKTS Kredisi: 3
8 Teorik Ders Saati (saat/hafta): 2
9 Uygulama Ders Saati (saat/hafta): 0
10 Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): 0
11 Dersin Önkoşulu -
12 Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar Yok
13 Dersin Dili: Türkçe
14 Dersin Veriliş Şekli Yüz yüze
15 Dersin Koordinatörü: Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR
16 Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: Doç. Dr. C. Ece TAMER
17 Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü
16059 Görükle/Bursa
Tel: 0224 2941491
Fax: 0224 2941402
e-posta: ucopur@uludag.edu.tr
18 Dersin Web Adresi:
19 Dersin Amacı Isıl işlem, gıda sanayinin birçok dalında yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle ders kapsamında ısıl işlem uygulamalarının temel prensipleri ile yeni sterilizasyon tekniklerinin öğretilmesi ve bu alanda çalışacak nitelikli gıda mühendislerinin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
20 Dersin Mesleki Gelişime Katkısı:
21 Ders Öğrenme Kazanımları
1 Öğrenci ısıl işlem uygulamalarının temel prensiplerini öğrenir.;
2 Öğrenci bu alanda kullanılan ekipmanların özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.;
3 Öğrenci ısı iletimini etkileyen faktörleri öğrenir.;
4 Öğrenci sterilizasyon hesaplamalarını öğrenir ve sonuçları yorumlayabilir.;
5 Öğrenci sterilizasyon amacıyla uygulanan yeni teknolojileri öğrenir.;
22 Dersin İçeriği
Hafta Teori Uygulama
1 Isı Transferi İle İlgili Kavramlar
2 Isıl İşlemin Bilimsel Temelleri
3 Konveksiyon, Kondüksiyon ve Radyasyonun Genel İlkeleri
4 Mikroorganizmaların Isısal Direncini Etkileyen Faktörler
5 Mikroorganizmaların Isısal Direncini Etkileyen Faktörler
6 Ürüne Isı Geçişi
7 Konuların Genel Değerlendirmesi
8 Sterilizasyon Parametrelerinin Hesaplanması
9 Sterilizasyon Parametrelerinin Hesaplanması
10 Radyasyon Sistemleri
11 Sterilizasyonda Kullanılan Ekipmanlar
12 Ohmik Isıtma
13 Ultrason ve Yüksek Hidrostatik Basınç
14 Vurgulu Elektrik Alan
23 Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: Tamer, C.E. 2009. Sterilizasyon Teknikleri, Basılmamış Ders Notları.
Evranuz, Ö, G. Çataltaş. 1989. Gıda İşleme Mühendisliği. (Heldman, D.R.; R.P., Singh’ den çeviri) İnkılap Yayınları, Ankara , 388 s.
Saldamlı, G., E. Saldamlı. 1990. Gıda Endüstrisi Makinaları. Hacettepe Üniv. Müh. Fak. Ders Kitabı. Ankara, 454 s.
Acar. J., F. Şahbaz. 1995. Gıda Mühendisliğinde Sterilizasyon Değerlendirme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. Ankara. 206 s.
Sun, D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Food Science and Technology, International Series. 771 p.
Cemeroğlu, B. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara. 586 s.
Baysal, T., F. İçier, H. Baysal. 2011. Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri. Sidas Medya. 352 s.
24 Değerlendirme
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI SAYISI KATKI YÜZDESİ
Ara Sınav 1 40
Kısa Sınav 0 0
Ödev 0 0
Yıl sonu Sınavı 1 60
Toplam 2 100
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı 40
Finalin BAşarıya Oranı 60
Toplam 100
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları
Açıklama
25 AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU
Etkinlik SAYISI Süresi [Saat] Toplam İş Yükü [Saat]
Teorik Dersler 14 2 28
Uygulamalı Dersler 0 0 0
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Ödevler 0 0 0
Projeler 0 0 0
Arazi Çalışmaları 0 0 0
Arasınavlar 1 25 25
Diğer 0 0 0
Yarıyıl Sonu Sınavları 1 30 30
Toplam İş Yükü 122
Toplam İş Yükü / 30 saat 3,23
Dersin AKTS Kredisi 3
26 PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU
PY1 PY2 PY3 PY4 PY5 PY6 PY7 PY8 PY9 PY10 PY11
OK1 5 4 2 4 4 2 2 5 3 4 3
OK2 5 3 2 4 4 2 2 5 2 4 3
OK3 5 4 2 4 4 2 2 5 3 4 3
OK4 5 4 2 4 4 2 2 5 3 3 3
OK5 5 4 2 4 4 2 2 5 3 5 3
ÖK: Öğrenme Kazanımları PY: Program yeterlilikleri
Katkı Düzeyi: 1 Çok Düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok Yüksek
Bologna İletişim
Mail : bologna@uludag.edu.tr
Tasarım & Kodlama
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı © 2015
otomasyon@uludag.edu.tr