1 | Dersin Adı: | Sterilizasyon Teknikleri |
2 | Dersin Kodu: | GSD3219 |
3 | Dersin Türü: | Seçmeli |
4 | Dersin Seviyesi: | Lisans |
5 | Dersin Verildiği Yıl: | 3 |
6 | Dersin Verildiği Yarıyıl: | 5 |
7 | Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
8 | Teorik Ders Saati (saat/hafta): | 2 |
9 | Uygulama Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
10 | Laboratuar Ders Saati (saat/hafta): | 0 |
11 | Dersin Önkoşulu | - |
12 | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok |
13 | Dersin Dili: | Türkçe |
14 | Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
15 | Dersin Koordinatörü: | Prof. Dr. Ö.UTKU ÇOPUR |
16 | Dersi Veren Diğer Öğretim Elemanları: | Doç. Dr. C. Ece TAMER |
17 | Ders Koordinatörünün İletişim Bilgileri: |
Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü 16059 Görükle/Bursa Tel: 0224 2941491 Fax: 0224 2941402 e-posta: ucopur@uludag.edu.tr |
18 | Dersin Web Adresi: | |
19 | Dersin Amacı | Isıl işlem, gıda sanayinin birçok dalında yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle ders kapsamında ısıl işlem uygulamalarının temel prensipleri ile yeni sterilizasyon tekniklerinin öğretilmesi ve bu alanda çalışacak nitelikli gıda mühendislerinin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. |
20 | Dersin Mesleki Gelişime Katkısı: |
21 | Ders Öğrenme Kazanımları |
|
22 | Dersin İçeriği |
Hafta | Teori | Uygulama |
1 | Isı Transferi İle İlgili Kavramlar | |
2 | Isıl İşlemin Bilimsel Temelleri | |
3 | Konveksiyon, Kondüksiyon ve Radyasyonun Genel İlkeleri | |
4 | Mikroorganizmaların Isısal Direncini Etkileyen Faktörler | |
5 | Mikroorganizmaların Isısal Direncini Etkileyen Faktörler | |
6 | Ürüne Isı Geçişi | |
7 | Konuların Genel Değerlendirmesi | |
8 | Sterilizasyon Parametrelerinin Hesaplanması | |
9 | Sterilizasyon Parametrelerinin Hesaplanması | |
10 | Radyasyon Sistemleri | |
11 | Sterilizasyonda Kullanılan Ekipmanlar | |
12 | Ohmik Isıtma | |
13 | Ultrason ve Yüksek Hidrostatik Basınç | |
14 | Vurgulu Elektrik Alan |
23 | Ders Kitabı, Referanslar ve/veya Diğer Kaynaklar: |
Tamer, C.E. 2009. Sterilizasyon Teknikleri, Basılmamış Ders Notları. Evranuz, Ö, G. Çataltaş. 1989. Gıda İşleme Mühendisliği. (Heldman, D.R.; R.P., Singh’ den çeviri) İnkılap Yayınları, Ankara , 388 s. Saldamlı, G., E. Saldamlı. 1990. Gıda Endüstrisi Makinaları. Hacettepe Üniv. Müh. Fak. Ders Kitabı. Ankara, 454 s. Acar. J., F. Şahbaz. 1995. Gıda Mühendisliğinde Sterilizasyon Değerlendirme Yöntemleri. Literatür Yayıncılık. Ankara. 206 s. Sun, D.W. 2005. Emerging Technologies for Food Processing, Food Science and Technology, International Series. 771 p. Cemeroğlu, B. 2010. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği, Ankara. 586 s. Baysal, T., F. İçier, H. Baysal. 2011. Güncel Elektriksel Isıtma Yöntemleri. Sidas Medya. 352 s. |
24 | Değerlendirme |
YARIYIL İÇİ ÇALIŞMALARI | SAYISI | KATKI YÜZDESİ |
Ara Sınav | 1 | 40 |
Kısa Sınav | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 |
Yıl sonu Sınavı | 1 | 60 |
Toplam | 2 | 100 |
Yıl içi çalışmalarının Başarıya Oranı | 40 | |
Finalin BAşarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 | |
Derste Kullanılan Ölçme ve Değerlendirme Yaklaşımları | ||
Açıklama |
25 | AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU |
Etkinlik | SAYISI | Süresi [Saat] | Toplam İş Yükü [Saat] |
Teorik Dersler | 14 | 2 | 28 |
Uygulamalı Dersler | 0 | 0 | 0 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Ödevler | 0 | 0 | 0 |
Projeler | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışmaları | 0 | 0 | 0 |
Arasınavlar | 1 | 25 | 25 |
Diğer | 0 | 0 | 0 |
Yarıyıl Sonu Sınavları | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü | 122 | ||
Toplam İş Yükü / 30 saat | 3,23 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |
26 | PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE DERS ÖĞRENİN KAZANIMLARI İLİŞKİSİ TABLOSU | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
ÖK: Öğrenme Kazanımları | PY: Program yeterlilikleri |
Katkı Düzeyi: | 1 Çok Düşük | 2 Düşük | 3 Orta | 4 Yüksek | 5 Çok Yüksek |